2020'li Yılların İş Dünyasında “Sosyal Zeka” İş Yapacak!

Dünya çapında 80 ülkede hizmet veren Sodexo, “2015 Workplace Trends Report” (2015 İşyeri Trendleri Raporu) ile 2020 yılına kadar iş dünyasında ve çalışan profilinde görülecek değişimleri araştırdı. Detaylar haberimizde..

Dünya çapında 80 ülkede hizmet veren Sodexo, “2015 Workplace Trends Report” (2015 İşyeri Trendleri Raporu) ile 2020 yılına kadar iş dünyasında ve çalışan profilinde görülecek değişimleri araştırdı.

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, iş dünyasında yaşam kalitesini yükseltmek ve kurumlarının verimliliğine katkı sağlamak adına, hazırlanan rapordan önemli başlıkları paylaştı. Rapora göre yaşanacak değişimleri tetikleyen 6 dinamik bulunuyor. Değişimin başrol oyuncuları arasında teknolojinin yer aldığı rapora göre daha çok bilgisayar kullanımının arttığı bir dünyanın iş hayatına ve dolayısıyla geleceğin aranan çalışan profiline yansımaları şöyle sıralanacak:

1. İnsan Hayatının Uzaması Çoklu Kariyere İmkan Verecek

İnsan hayatındaki iyileşmeler hayat süresini de uzatacak. İnsan ömrüyle birlikte kariyer ve çalışma hayatı da uzayacak dolayısıyla bu durum kişilerin çoklu kariyer yapmasına izin verecek. Önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında çalışan rekabeti daha çetin hale gelecek.

2. Makinalar İnsanlara Rakip Olacak

Akıllı makinaların önlenemez yükselişi sürecek. Teknolojideki gelişmelerle birlikte ofislerimize sayısız iş yapabilen yeni makinalar girecek. Bu durum insanların kariyerlerini, yeteneklerini sorgulamalarına neden olacak. Bazı durumlarda iş yükünü hafifleten bu yükseliş bazı durumlarda ise insanlara rakip makinalar doğuracak.

3. Data Kullanımının Artışı Hayatı Kolaylaştıracak

Bununla birlikte sosyal hayatımızda bu durumun avantajını yaşamaya devam edeceğiz. Data biriktiren sistemler daha kolay karar vermemizi sağlayacak. Örneğin trafik datasını eş zamanlı alabilen navigasyon sistemleri ile alternatif rotalar belirlemek daha kolaylaşacak.

4. Yeni Medya Şeffaflaşmaya Destek Olacak

Yeni medya araçları iletişimi daha da kolaylaştıracak. Online platformlar kişisel itibarın yönetiminde daha da önem kazanacak. Ayrıca bu alandaki gelişme işlerimiz ve özel yaşantılarımızda daha şeffaf bir süreci de beraberinde getirecek.

5. Sosyal Medya Kullanımından Kaçmak Mümkün Olmayacak

Yeni teknoloji ve sosyal medyanın ön plana çıkışı değer yaratma süreçlerini değiştirecek. Hepimiz çalışmak için, icat etmek için ve bu süreci yönetmek için yeni yeni sosyal medya araçlarını kullanmayı öğreneceğiz. Oyun tasarımı, nörobilim ve mutluluk psikolojisi gibi alanlar yaratıcılığı ve yeni paradigmaları da yönetecek.

6. Global Şirketler Gelişmekte Olan Ülkelerdeki İnsan Kaynağını Geliştirecek

Teknolojinin ilerlemesi inovasyon çalışmalarını gelişmiş ekonomilerin tekelinden çıkarmaya devam edecek. Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler mobil teknoloji gibi alanlarda hızla ilerlerken global şirketlerin bu ülkelerdeki operasyonları için yerel insan kaynağına yönelmeyi sürdürecek. Uluslararası şirketler Ar-Ge bölümlerini gelişmekte olan ülkelere taşımaya başlaması bu ülkelerdeki insan kaynağının kendini geliştirmesine olanak tanıyacak. Yetenekleri gelişen çalışanlar ülkelerindeki tüketici ihtiyaçlarını değerlendirerek yeni ürünler geliştirebilecek.

Makineleşmeye Karşı Sosyal Zeka

Rapora göre iş dünyasını genel olarak yönlendirecek bu dinamikler gelecekteki iş gücü tanımını da değiştirecek. İş gücü profilinde makinaların sahip olmadığı insani meziyetler öne çıkacak. Kritik durumlarda doğru karar verme konusunda önemli rol oynayan sezgisel güç, insanlarla kolayca, hızlı ve derin iletişim kurabilme yeteneği olarak tanımlan sosyal zeka 2020’nin aranan çalışan profilinde ilk sıralarda yer alacak. Ayrıca aranan özellikler arasında durumsal adaptasyon yani ani gelişen durumlara ayak uydurabilme yeteneği özellikle yönetici kadroları için önem kazanmaya devam edecek.

Farklı Kültürlere Uyumluluk Önem Kazanacak

Globalleşme özellikle uluslararası şirketlerin farklı ülkelerde operasyonlarının genişlemesine neden olacak. Bu etken de çalışanlarda aranan özellikler arasında farklı kültürel ortamlarda çalışabilme yeteneğini ön plana çıkartacak. Farklı disiplinlerde okuma yazma, temsil ve görev alanlarını genişletebilme de çalışanlarda aranan özellikler olacak.

Haberimizi iş dünyasında faal okurlarımız ve insan kaynakları sektöründeki girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

Yücel Yenidoğan
Yücel Yenidoğan
Haber gerçekten çok ilgi çekici ve doğru hazırlayıp sunan arkadaşlara teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor