Girişimciler, Kazançlı Tarım Doğru Stratejiden Geçiyor!

Tarım her zamankinden daha yüksek kâr potansiyeline sahip bir yatırım alanı. Ancak bu potansiyeli elde edebilmek için oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor. Tarlasera Dergisi Nisan sayısında bu kuralları ortaya koydu. Detaylar haberimizde..

Tarım her zamankinden daha yüksek kâr potansiyeline sahip bir yatırım alanı. Ancak bu potansiyeli elde edebilmek için oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor. Tarlasera Dergisi Nisan sayısında bu kuralları ortaya koydu.

Bir tarım işletmesini kazançlı kılmanın yolu, yetiştirilecek ürün seçiminden, pazarlama stratejilerine kadar birçok alanda özenli adımlar atmaktan geçiyor.

Dünya nüfusunun hızlı artışı sonucu gelecekte gıdaya erişimin zorlaşacağı öngörüleri, tarımın potansiyelini giderek arttırıyor. Yeni sulama sistemleri, tarımsal teknolojilerin gelişimi, topraksız, organik ve iyi tarım uygulamaları vb. gelişmeler de tarım yatırımcısının elini güçlendiren kozlar olarak gösterilebilir.

Türkiye’de de tarım, yıldızı giderek parlayan sektörlerden biri. Yetiştirilecek ürünün seçiminden bütçeleme yapmaya, üretim materyallerinin belirlenmesinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konu, üreticinin kazancını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Dolayısıyla tarım yolculuğuna çıkan bir kişinin atadan kalma bilgilerle değil, bilimsel adımlarla ilerlemesi gerekiyor.

1.Ürüne Göre Maliyet

Bir tarım işletmesini kazançlı kılmanın ilk unsuru, doğru ürün seçiminden geçiyor. Bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken birçok faktör var. Tarlasera’nın görüştüğü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gamze Saner bu faktörleri şöyle sıralıyor:

  • “Arazinin yapısı,
  • İklim koşulları,
  • Yatırım olanakları,
  • Üreticinin teknik bilgi birikimi,
  • Sermaye miktarı,

bunlardan bazıları. Üreticinin, teknik koşullar açısından uygunluk gösteren alternatif ürünlerin piyasada talep edilme durumları, fiyatları, dekara verimleri ve maliyetleri hakkında detaylı bir araştırma yapması ve birim yatırım veya işletme masrafı karşılığında en yüksek gelir sağlayan ürünleri belirlemesi gerekiyor.

2.Doğru Bütçeyle Sağlam Adımlar

Tarımda kazanç getiren unsurlardan biri de yola doğru bütçeyle çıkmak. Bütçeleme yaparken, üreticinin deneyimi, işletmenin içinde bulunduğu üretim koşulları, işletme içi dengeler ve çevre koşullarının dikkate alınması gerekiyor. İşletmenin varlıklarını, öz kaynaklarını, alacak ve borçlarını gösteren bilanço ile yıllık gelir ve gider akışını gösteren nakit akım tablosu da bütçeleme yaparken üreticiye yol gösterecek uygulamalardan biri olarak gösteriliyor. Günümüzdeki bir tarım işletmesinde üreticiler, orta ve uzun vadede üretim planı yapabilmek için maliyet bilgilerine ihtiyaç duyuyor. Ana maliyet unsurları yetiştirilen ürüne göre değişmekle birlikte; işletmenin konumuna, üretimde kullanılan faktör bileşimine ve bu faktörlerin niteliğine göre de çeşitleniyor.

3.Uzun Vadeli Planlama

Teknolojik altyapı da tarımda büyük öneme sahip. Uygun teknolojik yatırımlar, ciddi anlamda geri dönüş sağlıyor. tarlasera’nın görüştüğü bir diğer isim olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, “Üreticilerin yetiştirecekleri ürün ile ilgili olarak teknik bilgiye sahip olmaları gerek. Teknolojik altyapıyı da bir girdi olarak düşünürsek, yatırım kararı ve bu yatırımın üretime yapacağı katkı ile maliyetini karşılaştırarak almak gerekiyor” diyor.

Dünya genelinde tarım topraklarının giderek azalırken, nüfus ve gıdaya olan talep artıyor. Gelecekte tarım ve gıda ürünlerinin yüksek fiyat seviyelerine çıkacağı bugünden öngörülenler arasında. Bu durum her geçen gün daha fazla insanın tarıma yönelmesini sağlıyor. Bu kişiler arasında patronlar da var, ünlü sanatçılar da. Ancak tarıma yatırım yapma kararı alırken, uzmanların tavsiyelerini göz önünde bulundurmak gerek. Tarımdan kazanç sağlamanın yolu, doğru stratejiyi uygulayarak, gerçekçi adımlar atmaktan geçiyor.

Haberimizi tarım sektöründe faaliyet gösteren veya bu alana yönelik bir girişimde bulunmak isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor