Devlet, Ar-Ge'ci ve Yazılımcı Mucitlerden KDV Almayacak, Tebliğ Hazır!

Ar-Ge yapanların ortaya koydukları buluşları satmaları, kiralamaları veya devretmeleri durumunda KDV alınmayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gereken tebliğ hazırlandı" dedi. Detaylar haberimizde..

Ar-Ge yapanların ortaya koydukları buluşları satmaları, kiralamaları veya devretmeleri durumunda KDV alınmayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gereken tebliğ hazırlandı" dedi.

Devlet, katma değerli ürünlere vergi teşviki sağlayacak. Bu kapsamda Ar-Ge veya yazılım yapan mucitlerden, bu buluşlarını satması, kiralaması veya devretmesi durumlarında KDV alınmayacak. Buradan elde edilen kazançların yarısı ise kurumlar ve gelir vergisi dışında tutulacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, her alanda Ar-Ge ve yenilik ile yazılım faaliyetleri yürütenleri desteklemeye devam ettiklerini bildirdi. Bu faaliyetlerin, gerek katma değeri yüksek üretimin artması gerek markalaşmanın sağlanması gerekse de ihracatı artırarak, cari açığa çözüm olması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, yapılmayanı yapan, yüksek katma değerli ekonomiye geçişi hızlandıranlara desteklerinin süreceğini ifade etti.

Kazançta Avantaj

Bu desteklerle Türkiye'nin uluslararası rekabetçiliğinin artacağına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: “2014 Şubat'ta yürürlüğe giren kanunla, ortaya yeni şeyler koyan, kaliteli işler yapan vatandaşlarımızı desteklemeyi amaçladık. Bu kanunla, Ar-Ge yapan veya yazılım geliştirenlerden, ortaya koydukları buluşları satması, kiralaması, devretmesi durumlarında KDV alınmaması ve buradan elde edilen kazançların yarısının kurumlar ve gelir vergisinden istisna tutulmasını sağladık. Şimdi ise geçen yıl kanunla yaptığımız düzenlemenin hayata geçmesi için gereken tebliğ hazırlandı. Bu tebliğ, söz konusu kanunun nasıl uygulanacağını ortaya koyuyor. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle mucitlerimiz, elde ettikleri kazançlarda ciddi bir vergi avantajına sahip olacak.”

Yüksek Katma Değerli Üretim Şart

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, üretim ve ihracatın yüksek katma değerli bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizen Şimşek, ülkedeki Ar-Ge harcamalarının son 10 yılda önemli oranda arttığını söyledi. Buna karşın, patent, markalaşma ve ticarileştirme konularında ilerleme ihtiyacının devam ettiğine işaret eden Şimşek, bunu sağlamak için de hükümet olarak çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu vergi teşvikinin de bu kapsamda verildiğini belirterek, istisnadan yararlanacaklarda, ilgili faaliyetleri Türkiye'de yapmaları şartı arayacaklarını kaydetti.

Yazar Yorumu: Haberimizdeki vergi teşviği mucitleri ve teknoloji girişimcilerini ciddi şekilde motive edecek bir destek. Devlet sadece hibe-kredi vererek değil vergi almayarakta çok önemli bir destek kalemi sağlamış olur. 

Ancak, bu haberin hemen hemen aynı içeriğini 2013 Aralık ayında Girişim Haber olarak yayınlamıştık. Diğer ulusal medya haberlerinden bazıları ise şöyle 1, 2, 3, 4 idi. Bu tip haberlerin birer PR çalışması olarak kullanmasından ziyade en hızlı şekilde uygulamaya dökülmesini ve ülkemize daha faydalı hale gelmesini diliyoruz.

Haberimizi ar-ge ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren mucit okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor