Türkiye’nin Liderlerinden Silikon Vadisi’nde “Girişimcilik Üssü”

ODTÜ TEKNOKENT ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan dünyaca ünlü teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde girişimcilik üssü kuruyor. Detaylar haberimizde..

ODTÜ TEKNOKENT ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan dünyaca ünlü teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde girişimcilik üssü kuruyor.

ODTÜ TEKNOKENT tarafından yönetilecek olan ve T-Jump adı verilen San Francisco Merkezi, Türkiye’de yer alan girişimciler için ABD’ye resmi olarak kolay giriş, San Francisco ilişki ağına erişim ve ekosisteme kolay adaptasyon imkanları sunacak. Bu imkanlar sayesinde girişimcilerin piyasayı yakından takip etme, işlerini ve fikirlerini geliştirme, büyütme, yeni müşteriler elde etme ve yatırım alma fırsatlarına ulaşmaları çok daha kolay şekilde mümkün olacak.

Merkezde ayrıca; yoğunlukla San Francisco’da yer alan girişimcilere yönelik olarak sunulacak olan “Birlikte Çalışma Hizmeti”, merkezin girişimciler tarafından aktif kullanılan bir yer olmasını sağlayacak. Öte yandan, ODTÜ TEKNOKENT ve projeye destek veren kuruluşlar tarafından yürütülen kuluçka/hızlandırma programlarının ABD ayaklarının merkez kapsamında düzenlenmesi planlanıyor. Türkiye’de belirli bir eğitim aldıktan sonra San Francisco’ya gelecek girişimciler için özel olarak hazırlanmış programlar ile girişimcilerin hızlı şekilde pazara uyum sağlaması amaçlanıyor.

İmza töreninde ODTÜ TEKNOKENT San Francisco Merkezi’nin kuruluşuna destek veren Ekonomi Bakanlığı adına konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İnovasyon Haftası kapsamında böyle bir projenin Türkiye için çok önemli olduğunu ve Türk girişimcilerine olumlu katkılar yapacağını vurgularken; “ODTÜ’ye, iş ortaklarına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na da teşekkür ediyorum. Eskiden bir Türk şirketi yurtdışına yatırım yaptığında üzülürdük, ancak artık yurtdışında yatırım yapacak Türk şirketlerini destekliyoruz. Her türlü yardımı yapıyoruz. Koşarak, yürüyerek geçemeyeceğimiz mesafeleri atlamamız lazım. Biz de bu desteklerle bu atlamayı yapıyoruz. ODTÜ Teknokent San Francisco Merkezi gibi gelişmelerin de artması lazım. Hayırlı olsun.” dedi.

Merkezi kuran ve yönetimini sağlayacak olan ODTÜ TEKNOKENT’i temsilen imza törenine katılan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum ise “Türkiye’nin ilk ve en büyük teknokenti olan ODTÜ TEKNOKENT, bu alandaki liderlik konumunu uluslararasılaşma vizyonunu benimseyerek güçlendiriyor. Bu vizyon doğrultusunda, ODTÜ TEKNOKENT ekosistemindeki şirketlerin başarısını küresel ölçeğe yükseltmeyi hedefliyoruz. Birçok farklı alanda faaliyet gösteren ve farklı yapılara sahip şirketleri ekosisteminde barındıran ODTÜ TEKNOKENT olarak, bu farklılıkları göz önünde bulundurarak küresel alanda daha büyük rol almayı planlıyoruz. Bu kapsamda, ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT olarak ülkemiz için çok önemli bir yere sahip olan girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için teknolojinin kalbi olan San Francisco’da Silikon Vadisi’nde bir merkez kurduk. Başta Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci olmak üzere, destek veren tüm iş ortaklarımıza teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Sürekli olarak yenilikleri kovalamak zorunda olduklarını belirten Genel Müdür Yardımcısı Batum; “İşler iyi gidiyorsa değişmenin vakti gelmiştir. Yapacak çok şey var. Rekabetimiz köşe başıyla değil başka ülkelerle. Keyifli bir iş, üniversite olarak da büyük kazanımlarımız var. Teknokent firmalarının katkılarının ve katma değerlerinin artırılması için çabalıyoruz. Sadece Türkiye’de değil uluslararası haritada da ODTÜ giderek büyüyen bir odak olacak” dedi.

Projenin iş ortaklarından Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye’nin farklı illerinde girişimciler için kuluçka merkezi açarken, Türk girişimcilerin yurtdışına açılmasına katkıda bulunmak üzere ODTÜ TEKNOKENT San Francisco Merkezi’ne de destek olma kararı verdi. İmza töreninde konuyla ilgili açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; “Bugün ulaştığımız noktada ihracatımız, ekonomik büyümenin itici gücü konumuna geldi. Bu bağlamda Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında katma değerli ihracat artışına yönelik çok kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin küresel ekonomik aktörlerin ön sıralarında yer alması ve dünya ticaret sistemindeki gelişmelerin dışında kalmaması, dolayısıyla değerli milletimizin de refah seviyesinin ve yaşam kalitesinin yükselmesi için başka bir alternatifimiz bulunmuyor. Dolayısıyla katma değerli ihracatın dört esas bileşenine yani Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın üzerine odaklanıyoruz. TEB ile birlikte hayata geçirdiğimiz Girişim Evleri sayesinde girişimcilerimize de aktif destek vererek, inovasyonun daha da yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz. 61 bin üyeli dev ihracatçı ailesinin temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ODTÜ Teknokent’in ABD’nin Silikon Vadisinde konumlandıracağı inkübasyon ve girişimcilik üssünü de destekleyerek yeni bir ilke imza attık. İnanıyoruz ki ODTÜ’nün Silikon Vadisi’nde açtığı bu üs, ülkemizin kıymetli girişimcilerinin gelişmesi ve dünyaya açılması açısından önemli bir kilometre taşı olacaktır. En ileri teknolojilerin ve bu teknolojilere dayalı üretime yönelik “knowhow”ın ülkemize aktarılabilmesi önemli önceliğimiz. Bu merkezin açılmasının THY’nin San Francisco’ya 13 Nisan’da başlatacağı direkt uçuşların hemen öncesine yetişmesinden de ayrı bir kıvanç duyuyoruz.” dedi.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ise; “İnovasyonu ve katma değere dayalı ekonomiyi ülkenin geleceği olarak gören ve bu konuda önemli yatırımlar yapan bir banka olarak, bugüne kadar ülkemizde inovasyon kültürünün gelişmesine ve inovatif fikirlerin işe dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunmaya çalıştık. İki yıl önce başlattığımız Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı ile inovatif fikre sahip girişimcileri desteklemeyi ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdi de, girişimcilik dünyasının kalbinde, Silikon Vadisi’nde açtığımız TEB Girişim Evi Noktası sayesinde, tüm imkanlarımızı dünyaya açılmak isteyen ihracat potansiyeli yüksek ve katma değerli fikre sahip girişimcilerimize kullandıracağız. Silikon Vadisi’nde girişimcilerimize danışmanlıktan network kurmaya kadar her türlü desteği sunacağız” dedi. TEB olarak, bünyesinde girişimcilik ekosistemine özel sinerji oluşturan tek banka olduklarını vurgulayan Boz, “Bu ekosistemin bir ayağı girişimse, bir diğer ayağı da yatırım. Girişim Bankacılığı ile girişimcilere destek olurken, TEB Özel Bankacılık ile de melek yatırımcılara odaklanıyoruz. Girişimcilerle yatırımcıları biraraya getirerek hem iş fikirlerinin yatırım desteğine ulaşmasını sağlıyor hem de yatırımcıların doğru alanlara yatırım yapmasına katkıda bulunuyoruz” dedi.

İş ortakları arasında yer alan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, kurulduğu günden itibaren inovasyon ve Ar-Ge’ye önem veren bir şirket olan Intel’in bu alandaki çalışmaları ve gerçekleştirdiği yatırımlar hakkında şunları söyledi: “Sektördeki iş ortaklarımız, üniversiteler, kamu kurumları ve kuruluşları ile birlikte yenilikçi açık Ar-Ge modeli oluşturuyoruz. 2015 yılındaki hedefimiz, Türkiye’nin kendi projelerini üretmesinde ve dünyaya teknoloji ihraç etmesinde önemli bir rol oynamak. Türkiye’den çıkan ve dünyada rol model olabilecek inovasyon projelerinde aktif rol alabilmek için inovasyona ciddi yatırımlar yapıyoruz. Türkiye’nin yalnızca teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir ülke olabilmesi için de gençlerin eğitimi konusunda ciddi girişimlerimiz söz konusu. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz T-Jump San Francisco ile Türkiye’deki girişimlerin dünyaya açılması konusunda verdiğimiz destekten ötürü gurur duyuyoruz. Hedefimiz Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizle ve Silikon Vadisindeki networkümüzle bu merkeze ve girişimcilere değer katmak.” dedi.

ODTÜ TEKNOKENT’in teknoloji tabanlı girişimciliğin desteklenmesi kapsamında “Teknoloji Transfer Ofisi” ve “Projeler Ofisi”nin yanı sıra, kuluçka merkezleri ODTÜ KOSGEB TEKMER, ODTÜ-MEMs ve Teknogirişimcilik Programı, ön kuluçka programları “Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması” ve “Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi - ATOM” ile teknoloji amaçlı girişimciliği desteklemek amacıyla bir finansal araç olarak geliştirilen “Teknoloji Fonu” ve “Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği” gibi çalışmaları da bulunuyor.

Türkiye İnovasyon Haftası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.turkiyeinovasyonhaftasi.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

Ahmet Tekumut
Ahmet Tekumut
Türk girişimcilerin Silikon Vadisine gidebilmesini kolaylaştıran, oraya teknolojik turlar düzenleyen, Silikon Vadisi'nde girişimcilik okulu bulunan, Türkiye'deki kuluçka ve hızlandırma programlarının ABD ayaklarının San Francisco şehiriçi yerine, daha iyi bir alternatif olarak asıl Silikon Vadisi olan Palo Alto/San Jose'de bulunan ofislerinde düzenlenebilecek başka bir Türk inovasyon merkezi daha var:

http://www.gisfusion.com.tr

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor