Gelecek Yenilikçiliği ve Teknolojiyi Doğru Kullanan İşletmelerin Olacak!

PERYÖN PY Dergisi, geleceğin iş ve çalışma hayatını konusunu araştırdı. Uzmanların yorumlarına göre gelecek yüzyıl sürekli kendini yenilemeyi başarabilenlerin, hayal kuranların, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananların, kısacası yenilikçilerin olacak. Detaylar haberimizde..

PERYÖN PY Dergisi, geleceğin iş ve çalışma hayatını konusunu araştırdı. Uzmanların yorumlarına göre yapay zeka insan zekasını aşmaya doğru gidiyor.

Uzmanlara göre; robo-avukat, robo-profesör, robo-doktor, robo-işçiler insanların işlerini elinden alacak. Bununla beraber gelecek bilimciler, teknoloji uzmanları ve ekonomistler gelecekten umutlu, teknoloji insanlar için bazı işleri ortadan kaldırırken kendi yeni iş alanlarını açacak, gelecek yüzyıl sürekli kendini yenilemeyi başarabilenlerin, hayal kuranların, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananların, kısacası yenilikçilerin olacak.

Geleceği belirleyecek yapay zeka, biyoteknoloji, otomasyon, robotlar, nesnelerin interneti ve benzeri teknolojiler de öncüllerinin yaptığı gibi bazı rolleri ve kişileri gereksiz hale getirirken yeni sektörler, yeni meslek ve yeni uzmanlık alanları, yeni istihdam alanları ve yeni girişimcilik potansiyelleri ortaya çıkarması bekleniyor.

PERYÖN 22. İnsan Yönetimi Kongresi’nde konuşan fütürist, teknoloji gurusu ve gazeteci Ben Hammersley; “Henüz yapay zekanın yapamadığı işlerinizde çalışıyorsunuz, yakın bir zamanda birçok insan işlerini kaybedecek ya da buna uyum sağlayacak” diye açıklamada bulunurken 2008 küresel krizini önceden tahmin etmesi nedeniyle Kahin ekonomist olarak anılan New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini de, Project-Syndicate sitesine yazdığı yazıda geleceğin fabrikalarında 1000 robota karşılık 1 işçi çalışacağını belirterek; “Herhalde bir robot yerleri bir işçiden daha iyi ve daha ucuz temizleyebilir” diyor.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, 21. yüzyılda olduğu gibi yakın gelecekte de iş dünyasını Mobil Neslin şekillendireceğini düşünüyor: “21. yüzyıl üründen çok yaşanan deneyimin esas olduğu çağın başlangıcı oldu. İş dünyası ve kullanıcılar da bu dönüşümden etkilendi. Mobil Nesil olarak adlandırdığımız yeni nesil bu değişimde öncü rol üstlendi. Birçok meslek teknoloji aracılığıyla yenilendi ve format değiştirdi. Doğduğu günden itibaren mobil teknolojiler, sosyal medya ve küresel kültür gibi birçok etkiyle hayatı deneyimleyen mobil nesil iş hayatını ve şirketleri de farklılaştıracak. Artık diploma değil yetenekler, unvan değil projeler, yeni fikirler önem kazanacak, bunlar için ofissiz, rahat ve mobil bir çalışma hayatı gerekecek. Yakın gelecekte ise bu dönüşümle birlikte yeni meslekler ön plana çıkacak.

2030’da Sanal Zekalar İş Başı Yapacak

Yaşayan en zeki insanlardan biri olarak kabul edilen ünlü fizik ve gelecek kuramcısı Profesör Michio Kaku’ya göre ise rutin ve sürekli kendini tekrar eden işler yavaş yavaş robotlara ve bilgisayarlara devredilecek. Daha akıllı ağlar ve robot teknolojileri hayatı daha etkili, kolay ve keyifli yapacak. Ama robotlar insanların yerini almayacak; insanları tamamlıyor olacak.

GelecekHane Kurucusu Halil Aksu da geleceğin çalışma ortamında yönetsel tavırların değişmek zorunda kalacağını söylüyor: “Hiyerarşi ve organizasyon şeması ortadan kalkacak. Daha demokratik ve daha şeffaf karar mekanizmaları devreye alınacak. Aynı zamanda performans yönetimi daha sıkı ama daha adil işletilecek. Kişiye verilen değer özellikle gerçek beyaz yakalı işlerde artacaktır. En vasat mavi yakalı işler zaten zaman içinde azalacak, makineler tarafından yapılır hale gelecek. Yaşı ilerlemiş, belli bir eğitim seviyesinin altındaki kişiler için geleceğin çok parlak olmayacak. Bu insanlar bir şekilde insan gerektiren rollerde, daha sosyal içerikli görevlerde veya gençlere rehberlik / koçluk yapacak bir modelde görevlendirilmeli. Yoksa belli bir yaşın üstünde ve belli bir eğitim seviyesinin altındaki kesimde sorunlar yaşanabilir. Yeni bir medeniyete geçerken, herkesin yeniden eğitilmesi, ömür boyu eğitilmesi gerekir” diyor.

Fütüristler Derneği Başkanı ve Microsoft Orta Doğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mehmet Nuri Çankaya, gelecekteki en önemli uzmanlığın aslında bugün de çalışanların geliştirmesi gereken uzmanlıkla aynı olduğunu söylüyor; “Uzgörü yani geleceği anlayabilmek ve tasarlayabilmek, geleceğin bir parçası olabilmek.

Gelecek Mobil Teknolojileri Doğru Kullanan İşletmelerin Olacak

Kaku’ya göre dijitalleşmeye ayak uyduramayan sektörlerin ayakta kalma şansı olmayacak. Ticari kapitalizmden entelektüel kapitalizme geçerken kazanan uluslar, entelektüel kapitalizmi doğru kavrayanlar olacak. Bu durumda kazananlar inovasyoncular, hayal kuranlar, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananlar olacak.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş; “Günümüz tüketicisi anlık çözüm, günümüz çalışanı verimli süreçler, günümüz şirketleri ise bütün bunları en maliyet etkin ve kolay şekilde yapmayı bekliyor. Bütün bu beklentilere cevap verebilen mobil işletme dönüşümüne giden yol bir dizi adımı kararlılıkla ve adım adım hayata geçirmekten geçiyor. Operasyonlarının tamamını ya da bir kısmını lokasyon ve zaman bağımsız olarak yürütebilme yaklaşımını benimseyen şirketlere mobil işletme diyoruz. Yakın gelecekte de iş yaşamını etkileyecek en önemli trend her an her yerden bağlantı ve mobilite olacak. Gelecek, mobil teknolojileri doğru kullanan işletmelerin dönemi olacak. İş süreçleri çalışanların işlerini kolaylaştıracak şekilde yeniden tasarlanan işletmeler kritik iş fonksiyonlarını mobil cihazlar kullanarak gerçekleştirecek. Doğru yol haritasıyla ilerleyebilmek için öncelikle en kritik alanların belirlenmesi gerekiyor. Bu kritik alanlarla ilgili adımlara öncelik verip ilerlerken sadece teknolojiyle sınırlı kalmayıp bir kültürel dönüşümü hayata geçirmek de zorunlu” diyerek her gün değişen dünyada şirketlerin değişime ayak uydurmak zorunda oluşuna dikkat çekiyor.

PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.peryon.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi işletme sahibi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor