Ekonomiye 1.5 Milyar Destek Veren Girişim Kültürü: Geri Dönüşüm!

Türkiye’de,organize atık toplama faaliyetlerinin ekonomiye katkısının yüksek olduğu,yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi ve ÇEVKO tarafından yapılan açıklamada,2014 yılında yürüttükleri faaliyetlerin ekonomiye toplam faydasının 1 milyar 490 milyon TL düzeyinde olduğu söylendi.Detaylar haberimizde

ÇEVKO tarafından yapılan açıklamada, 2014 yılında yürüttükleri organize atık toplama faaliyetlerinin ekonomiye toplam faydasının 1 milyar 490 milyon TL düzeyinde olduğu belirtildi.

TÜİK verilerine göre, sanayi atıklarında yüksek oranlı geri kazanım imkanına ulaşıldı. Ancak, evsel atıklar için yeterli geri kazanım bilinci sağlanamadı.

Türkiye’nin atık toplama konusunda en deneyimli kurumlarından biri olan ve sanayicilerin de katkı verdiği ÇEVKO, 2014 yılı faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, başta ambalaj olmak üzere atık toplama çalışmalarıyla sağlanan faydanın parasal değerinin 1 milyar 490 milyon TL’ye ulaştığını, buna ek olarak, geri kazanılan atıklar nedeniyle 4 milyon yeni ağacın kesilmediğini ve 6.3 milyon metreküp su tasarrufu sağlandığını açıkladı.

ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer ambalaj başta olmak üzere atıkların geri kazanımında sağlanacak faydanın tahmin edilenden fazla olduğunu belirterek; “Toplumumuzun çoğunluğunun kaynağında ayırma alışkanlığı edinmesi ve geri dönüşüm kültürünün oluşmasıyla bu rakamları katbekat artırmak çok mümkün… Yeter ki, bu faydaları görelim, gözetelim” dedi.

İmer; elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri, marley vb. malzeme üretiminde geri kazanılmış hammaddelerin kullanılmasının olağanüstü tasarruf sağladığının altını çizdi.

Öte yandan sanayi atıkları konusunda TÜİK’in yaptığı geniş kapsamlı çalışma olan 2012 anketine göre, Türkiye’de yıllık 14.4 milyon ton sanayi atığı çıkıyor. Bunun 6 milyon 964 bin tonu da geri kazanılıyor. 7.4 milyon tonu ise bertaraf ediliyor. Bertaraf modelleri içinde çöplüklere giden atık miktarı ise 547 bin ton seviyesinde. Atıkların 1.5 milyon tonu ise tesislerin uygun yerlerinde depolanıyor.

Dünya kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.986 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Ulusal
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor