Konya’da Mühendis Öğrenciler Yerli Protez Bacak Üretti!

Hem engelli sporcuların yarışlarda hem de diğer engellilerin günlük hayatlarında kullanabilecekleri, tamamen yerli malzemeden protez bacak üretildi. Detaylar haberimizde..

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi'nden 4 öğrenci, hem engelli sporcuların yarışlarda hem de diğer engellilerin günlük hayatlarında kullanabilecekleri, tamamen yerli malzemeden protez bacak üretti.

2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatları’nda sporcuların kullandığı protez bacağı Türkiye’de de üretmeye karar veren öğrenciler, yerli kaynaklar kullanarak daha düşük maliyetle protez üretmek üzere çalışmaya başladı.

Öncelikle, şu an kullanımda olan tezgahlardan farklı özellikte birden fazla protez yapılabilen “Vakum Destekli Reçine Transfer Kalıplama” (VARTM) tezgahını tasarlayan 4 arkadaş, temin ettikleri malzemelerle yaklaşık 2 yıllık bir çalışma sonucu protez bacak geliştirdi.

Protezde, diğerlerinden farklı olarak enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için karbon fiber malzeme kullanan genç mucitler, şimdi kendilerine sağlanacak destekle ürünlerini engellilerin kullanımına sunmayı amaçlıyor.

“Maliyeti Çok Düşük Oldu”

SÜ Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Hüseyin Sancar, Pekin Paralimpik Olimpiyatları’nda sporcuların kullandığı protez bacakları yerli malzemeler kullanarak üretmeye karar verdiklerini söyledi.

Bu ürünü milli sporcuların dışarıdan temin ettiğini gördüklerini belirten Sancar; “Akademik olarak deneylerimizi yapalım, ürünü belli bir aşamaya getirelim, imkanlar dahilinde ticarileştirelim” diyerek, çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Yurt dışından temin edilen protez bacakların maliyetinin çok yüksek olduğunu anlatan Sancar, şunları kaydetti:

Tamamen yerli malzeme kullandığımız için maliyeti çok düşük oldu. İnşallah hem halkımız hem de Sağlık Bakanlığımız açısından büyük avantaj sağlayacak. Ürünümüzü önce paralimpik olimpiyatlarındaki sporcular için tasarladık. Daha sonra karbon fiber malzeme kullanarak, sadece sporcular için değil diz altı ve üstü engeli olanların da kullanabileceği hale getirdik. Karbon fiberin çok avantajı var. Normal protez kullananlar belli bir yürüme mesafesinden sonra ağrı hissediyor ve koşamıyor. Biz de engellilerin rahatlıkla kullanabileceği esneklikte tasarladık.

Sancar, protez yapımında kullanılan tezgahı da kendilerinin ürettiklerini belirterek; “Normalde Vakum Destekli Reçine Transfer Kalıplama (VARTM) tezgahı sadece bir ürün elde etmek amacıyla kullanılırken, bizim tezgahımızda birden çok ürün yapılabiliyor” dedi.

Enfeksiyon Riski Ortadan Kalkıyor

Öğrencilerden Tevfik Burak Konyalı ise sınıf arkadaşları Hüseyin Sancar, Mehmet Eraslan ve Ozan Akdoğan ile proje üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

İlk ürün ortaya çıktıktan sonra bakış açılarının değiştiğini anlatan Konyalı, şöyle devam etti: “Vücut içi protezlerde alüminyum veya titanyum kullanılırken biz bunun yanında karbon fiberi de kullandık. Çünkü karbon elyaflar vücutla reaksiyona girmediği için enfeksiyon riski ortadan kalkıyor. İstanbul’da düzenlenen proje pazarında Türkiye birincisi olduk. Türkiye’de ilk kez yerli malzemeler ve karbon fiber kullanarak protez bacak üretmiş olduk. Bize sağlanacak destekle, ürünümüzü daha da geliştirmeyi ve ticari hale getirmeyi istiyoruz.

Sözcü kaynaklı haberimizi genç girişimci okurlarımız ve engelli okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor