Fikri Işık : "Gelecek Bulut Bilişimde" Dedi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TEPAV-SAP Türkiye "Basit Düşün, Fark Yarat" Forumunda Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurma projesini TÜBİTAK'ta başlattıklarını belirterek; "Bin sunucu kapasiteli veri merkezini inşallah yakında kuracağız" dedi. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TEPAV-SAP Türkiye "Basit Düşün, Fark Yarat" Forumunda Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurma projesini TÜBİTAK'ta başlattıklarını belirterek; "Bin sunucu kapasiteli veri merkezini inşallah yakında kuracağız" dedi.

Işık, Marriott Otel'de düzenlenen TEPAV-SAP Türkiye "Basit Düşün, Fark Yarat" Forumunda, teknolojiyle birlikte dünyanın çok hızlı bir değişim geçirdiğini söyledi.

Dijital çağla birlikte birçok yeniliğin yanı sıra bazı tehditlerin de insanların hayatına girdiğini dile getiren Işık, insan ilişkilerinin de fırsatların da üretim biçimlerinin de değiştiğini ifade etti.

Bakan Işık, nesnelerin birbiriyle iletişimi, bulut teknolojiler ve büyük veriler gibi konuların devletlerin dahi gözardı edemeyeceği noktaya geldiğini kaydetti.

Hiçbir sektörün de artık yazılımı ihmal ederek yoluna devam edemeyeceğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu: "Her şeyin baştan sona değiştiği bir çağı yaşıyoruz. Elbette bu çağın bize getirdiği yeni imkanlar var ama bazı tehditler de var. En önemli tehdit, güvenlik tehdidi. Artık güvenli bir ortam oluşturmazsanız, sizin bilgilerinize başkalarının ulaşması ve yapınızı bozması çok kolay oluyor. Siber güvenlik dediğimiz kavram artık bu çağın en önemli kavramı haline geldi. Dünyadaki hemen hemen tüm devletler, e-devlet uygulamasına geçiyor. Biz de Bakanlık olarak bu yılın sonunda işlemlerimizin en az yüzde 80'inin elektronik ortamda yapılmasını hedefliyoruz."

"Dövizdeki Dalgalanmadan En Az Etkilenen Sektör Yazılım"

Yazılım sektörünü, Türkiye'nin geleceği açısından stratejik sektör olarak gördüklerini belirten Işık, katılımcılara hitaben, "Burada bulunan tüm arkadaşlarımızdan, yazılım stratejisi belgesi ve eylem planına katkı bekliyoruz" dedi.

KOBİ'lerin de en fazla yoğunlaşması gereken alanın, yazılım olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:

"Bugünlerde dövizde bir dalgalanma var. Yazılım sektörü bu dalgalanmadan en az etkilenen sektör. Niye, Ham maddemiz nedir? Birikimimiz ve deneyimimiz. Dışa bağımlı değiliz. Şu anda Türkiye'de bilişim sektörünün geldiği nokta yaklaşık 6,5 milyar dolar ve şu anda bizim şirketlerimizin 2013 yılındaki bilgi ihracatı 630 milyon doları geçti. İstiyoruz ki bu rakam çok daha yukarı çıksın. Türkiye yazılım ihraç eden güçlü bir ülke olsun."

Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurma projesini TÜBİTAK'ta başlattıklarını bildirdi.

Türkiye'nin artık bu yeni çağda etkin olarak yer alması, kendi vatandaşına çok daha hızlı, etkin ve çok daha düşük maliyetle hizmet vermesinin yolunun teknolojiyi kullanmaktan geçtiğini vurgulayan Işık; "Burada oluşan verilerin depolanması da artık devlet açısından son derece önemli hale geldi. Biz bu teknolojilerin geliştirilmesi ve yerli kaynaklarla üretilmesi noktasında TÜBİTAK'ta çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. 1.000 sunucu kapasiteli pilot sunucu çiftliği olan veri merkezini inşallah yakında kuracağız" diye konuştu.

Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.sanayi.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yazılım sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor