Daha Güvenli Elektronik Ticaret İçin "Güven Damgası Sistemi" Geliyor!

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, elektronik ticaretin daha güvenli hale getirilmesi için bir dizi önlem alınacak. Detaylar haberimizde..

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, elektronik ticaretin daha güvenli hale getirilmesi için bir dizi önlem alınacak.

Türkiye'de internet kullanıcılarının çevrimiçi alışveriş yapmalarının önündeki başlıca engellerden birini güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişeler oluşturuyor.

Türkiye'de çevrimiçi alışverişe olan talebi artırmak ve bu alandaki güven algısını geliştirmek amacıyla e-ticaret sitelerine yönelik bir güven damgası sisteminin oluşturulması ve bu sistem çerçevesinde belgelendirme ve denetlemeye ilişkin bir yapı kurulması ihtiyacı bulunuyor.

e-ticaret sitelerine yönelik belirli standartlara uyumu gösteren güven damgası uygulamasına ilişkin uluslararası örnekler bulunuyor. Diğer yandan birçok ülkede e-ticaret sitelerini güvenlik, mevzuata uygunluk, müşteri memnuniyeti ve benzeri konularda denetleyen ve belgelendiren kurum ve kuruluşlar faaliyet gösteriyor. Bu kurumlar özellikle tüketici tarafındaki endişeleri gidermek ve kullanıcı güvenini tesis etmek amacıyla uygulamalar geliştiriyor.

Bu kapsamda internet kullanıcılarının çevrimiçi alışveriş ile ilgili endişelerinin giderilmesi, e-ticaret hacminin artırılması, hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki kayıt dışılığın azaltılması amacıyla e-ticaret sitelerinin belirli standartlara uyumunu gösteren güven damgası sistemi oluşturulacak. Ayrıca bu sistem çerçevesinde belgelendirme ve denetlemeye ilişkin bir yapı kurulacak. Türkiye'de e-ticaret sitelerine yönelik güven damgası sisteminin kurulması, çevrimiçi alışverişte güvenin tesisine katkı sağlayacak, e-ticaret hacminin ve hizmet kalitesinin artmasına yardımcı olacak.

Siteler Sürekli Gözden Geçirilecek  

e-ticaret sitelerine yönelik bir güven damgası sisteminin oluşturulmasına yönelik şu adımlar hayata geçirilecek:

  • Başta AB uygulamaları olmak üzere, küresel yaklaşımlarla uyumlu şekilde güven damgasına ilişkin süreçler ve standartlar belirlenecek.
  • Belirlenen standartlar doğrultusunda, belgelendirme yapacak kuruluşlara yönelik usul ve esaslar geliştirilecek, söz konusu kuruluşların akreditasyonuna ilişkin düzenleme yapılacak. 
  • Güven damgası uygulamasının, e-ticaret siteleri ve tüketiciler açısından sağlayacağı faydalara yönelik tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek. 
  • e-ticaret işlemlerinde karşılaşılan anlaşmazlıkların çözümünde, uyuşmazlık çözümü süreçleri belirlenecek, buna ilişkin mevzuat hazırlanacak. 
  • e-ticaret firmalarının sakladığı ve işlediği kişilere ait finansal verilerin güvenliğine yönelik şartlar ve yaptırımlar belirlenecek, ilgili kurumlar tarafından denetimler yapılacak. 
  • Güven damgasına uyumun denetlenmesine ilişkin süreç ve mevzuat, uyum göstermeyen sitelere yönelik yaptırımlar belirlenecek ve sitelerin sürekli şekilde gözden geçirilmesi suretiyle dinamik bir denetim yapısı oluşturulacak.

AA kaynaklı haberimizi e-ticaret sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor