Türkiye, Enerji Üretkenliğinde Gelişmiş Ülkelerin Önüne Geçti!

Philips’in katkılarıyla hazırlanan ‘2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi’ne göre, Türkiye, birçok gelişmiş ülke ve birliği geride bırakarak 24. sırada yer alıyor. Detaylar haberimizde..

Philips’in katkılarıyla hazırlanan ‘2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi’ne göre, Türkiye, birçok gelişmiş ülke ve birliği geride bırakarak 24. sırada yer alıyor. Üretilen enerjinin %98’inin aslında israf olduğu belirtilen raporda; dünya çapında enerji üretkenliğinin %1,5’tan %3’e yükseltilmesiyle yakıt faturasının 2 trilyon Euro’dan fazla azaltılabileceği ve 2020 yılına kadar 6 milyondan fazla kişiye istihdam yaratılabileceği belirtiliyor.

Philips’in katkılarıyla; Lizbon Konseyi, Ecofys ve Quintel Intelligence ile hazırlanan ‘2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi’, enerji üretkenliğini arttırarak, toplumların ekonomik performanslarını yükseltmeleri ve çok ciddi çevresel ve sosyal faydaların sağlanmasına ilişkin önemli bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Endeks, ülkeleri enerji üretkenliği açısından, yani tüketilen enerji birimi başına ortaya koydukları enerji çıktılarına dayalı olarak sıralayan ilk küresel rapor niteliğini taşıyor. Raporda, şu anda dünya çapında her yıl %1,3 seviyelerinde seyreden enerji üretkenliğinin, artan enerji talebine ayak uyduramayacak kadar yavaş olduğu konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Rapora göre bir evde, bir yumurta kaynatıldığında, tüketilen enerjinin yalnızca %2’si kaynamış yumurta elde etmek için harcanıyor. Bu üretim sürecinde, enerjinin geri kalan %98’i ise israf oluyor. Bu bakımdan enerji üretkenliğinin, en çok konut ve konut dışı binalarda yapılacak iyileştirmelerle artırılabileceği değerlendiriliyor.

Philips Aydınlatma’nın Global Kamu ve Devlet İşlerinden sorumlu Başkanı Harry Verhaar; “Enerji verimliliği fırsatları arasında, LED aydınlatma sistemleri, geleceğin artan enerji talebini karşılamakta çok önemli bir rol oynuyor. LED aydınlatma ile hali hazırda ortalama hane halklarının enerji üretkenliğinde %500 oranında bir artış sağlanabiliyor. Ayrıca sensörler, uygulamalar ve kontrollerde de bağlantılı LED aydınlatma sistemlerinin kullanılmasıyla enerji üretkenliğinde daha da fazla bir artış elde edilebiliyor. Böylece insanların evde, işte ve yaşadıkları şehirlerde ışığı deneyimleme ve ışıkla etkileşme şekilleri ciddi anlamda değişiyor.” dedi.

Philips Türkiye CEO’su ve Aydınlatma Genel Müdürü Göktuğ Gür ise raporla ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya çapında hazırlanan bu endekse göre Türkiye, birçok gelişmiş ülkenin önünde, 24. sırada yer alıyor. Bu sıralama ile ülkemizin, hem Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri ortalaması, hem de dünya ortalamasından daha üst seviyede bir yere sahip  olduğunu görmek mutluluk verici. Philips olarak bizler de, başta ev, ofis, perakende, sokak ve dış mekan aydınlatması olmak üzere birçok alan ve sektörde enerji verimli ve bağlantılı LED aydınlatma çözümleri sunuyoruz. Türkiye’de son olarak Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Şehitler Abidesi’ni 16.7 milyon renk verme özelliğine sahip bağlantılı LED sistemleriyle aydınlatarak, karanlıktaki güvenlik endişesini en aza indirmiş ve enerji verimliliği sağlamış olduk. Alanında lider bir marka olarak Türkiye’de LED’e dönüşümü desteklemeye devam edeceğiz.

Avrupa Elektrik Faturasını 3’te 1 Oranında Azaltabilir

Yalnızca enerji verimli cihazlar, LED aydınlatma ve izolasyon teknolojilerinin kullanımını arttırarak bile, Avrupa’daki hane halkı enerji faturasını üçte bir oranında azaltabiliyor. Dahası, AB’deki genel enerji tüketimi, bölgenin şu anda %1,5’e yakın olan enerji üretkenliğinin %3’e yükseltilerek iki katına çıkarılması ile 2030 yılına kadar her yıl %35 oranında azaltılabilir.

Enerji Üretkenliğinin Artmasıyla 6 Milyon İstihdam

Enerji verimliliğinin üst seviyelere çekilmesi, küresel ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını gösteriyor. Öyle ki, enerji üretkenliğinin iki katına çıkarılmasıyla 2020 yılına kadar 6 milyondan fazla kişiye istihdam sağlanabilir ve 2030 yılına kadar küresel fosil yakıt faturası 2 trilyon Euro’dan daha fazla azaltılabilir. Bu hedeflere ulaşmak için; küresel GSYİH’nin %60’ından ve küresel enerji talebinin de %65’inden sorumlu olan ve dünyanın altı büyük ekonomisi sayılan ABD, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve Avrupa Birliği’nde kaydedilecek gelişmeler büyük önem arz ediyor.

Küresel enerji üretkenliği ile ilgili öne çıkan bazı noktalar şöyle:

Endekste ülkeler, tükettikleri her enerji birimine karşın ürettikleri GSYİH miktarına göre sıralanıyor. Bu açıdan, aynı hizmeti sunmak için daha az enerji kullanmak anlamına gelen enerji verimliliğinden fark gösteriyor.

Hong Kong, tüketilen eksajul (bir kentilyon – 1018 – jul) başına 456 milyar GSYİH’lik enerji üretkenliği ile listenin başında yer alıyor. İkinci sırada ise eksajul başına 365 milyar GSYİH ile Küba bulunuyor. İlk beşin içerisindeki diğer ülkeler ise Kolombiya, Singapur ve İsviçre.

Türkiye, tüketilen eksajul başına 234 milyar GSYİH’lik enerji üretkenliği ile endekste 24. sırada yer alıyor. Bu sıralamayla Türkiye, Birleşik Krallık (26), Norveç (32), Almanya (35), Hollanda (51), Fransa (56) ve Hindistan (72)’ı geride bırakıyor; Avrupa Birliği, OECD ve dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor.

Enerji üretkenliğini 2030 yılına kadar iki katına çıkaracağını taahhüt eden Amerika Birleşik Devletleri ise listenin 87. sırasında yerini alıyor. Her ikisinde de enerji üretkenliğinin dünya ortalaması 143 milyar Euro’nun altında olduğu Çin ve Rusya ise 111. ve 114. sırada bulunuyor.

2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi Hakkında

2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi, AB Enerji Birliği’nin kurulmasından bir hafta önce, 17 Şubat’ta Brüksel’de Lisbon Konseyi tarafından organize edilen 2015 Enerji Birliği Zirvesi’nde yayınlandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından öncelikli olarak ifade edilen proje ile, Avrupa için arz güvenliğinin sağlanması, AB ulusal enerji piyasalarının daha derin bir şekilde entegre edilmesi, enerji talebinin azaltılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi hedefleniyor.

2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi ile, dünya çapında kullanılan enerji kaynaklarının verimliliği ve etkinliği ölçülmeye çalışılıyor. Enerji üretkenliği; bir enerji birimi başına üretilebilecek hizmet ya da ürün hacmi olarak tanımlanıyor. Bu açıdan enerji verimliliği ile aynı değil. Enerji verimliliği tam tersini ölçer, diğer bir deyişle belli seviyedeki bir çıktıyı ölçmek için ne kadar enerji gerektiğini ifade eder. (Bkz. Uluslararası Enerji Ajansı, Kilit Dünya Enerji İstatistikleri 2014, Paris)

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor