birFİKRİNmiVAR? Girişimci Proje Röportajı: Artı Enerji Evi Projesi

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta "Artı Enerji Evi" isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimciler ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar haberimizde..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi yarışan projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.

Bu hafta (14/02/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Programda sunum yapma şansı bulan yarışmacılar girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya İstanbul'dan "Artı Enerji Evi" projesiyle katılan ve dereceye girmeyi başaran Aykut Levent Yavuz ve Muzaffer Tamer isimli girişimciler ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Aykut Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Seksen dört yaşındayım. 1957'de İTÜ Mak.Fak. mezun oldum.Mezuniyetten sonra aynı fakültede asistan olarak çalıştım. Bu arada Alman akademik değiştirme teşkilatından 1 senelik burs kazandım ve Berlin Teknik üniversitesine doktora için gittim. Burs bittiğinde doktoram bitmemişti, bursumu uzatmak için İTÜ'den izin istedim. İzin alamayınca asistanlıktan da istifa edip, Berlinde Siemensde Mekanik mukavemet hesaplama mühendisi olarak 5 sene çalıştım. Askerlik yapmak için Türkiye ye döndüğümde vatanımda kaldım. 1970 senesinde yaptığım proje ile 35 milyon kredi aldım ve fabrikamı kurdum.

Daha sonra Fabrikayı Pimaş işin başında kalmam şartıyla satın aldı. Orada o zamana kadar hiç yapılmamış kalıp ve parçaları ürettim. Bu arada İTÜ'den hocalık yapmam için bir teklif geldi( Dersin adı “Nümerik kontrollü tezgahlarla imalat”). Lisans üssü ve doktora talebelerine 10 seneden fazla ders verdim ve bu arada doktoramı da tamamladım. Türkiye de İlk PVC pencereyi ve ilk İspanyoleti PKD markasıyla ürettim. Halen 1999 senesinde kurduğum Kapı ve pencere Cemiyetinin Yönetim kurulu başkanıyım."

Artı Enerji Evi” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Tv 360'da yaptığım sunumumda karşılıklı konuşmalar olduğu için çok keyif aldım. Verdiğim derslerde, yurt içinde ve dışında yaptığım seminerlerde bu tip konuşmalara çok aşina olduğum için hiç zorlanmadım." 

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Projemin ana fikri enerji tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun ifadesidir. Türkiye de hiçbir tüketici enerji tasarrufuyla ne kazancı olacağının farkında değildir, yaptığım proje ve unun tatbikatı evim ortadadır ve herkese açıktır."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Kendi imkanlarımla her şeyi yaptığım için belki ufak tefek ilavelerle dört dörtlük hale gelebilir. Şu anda güneşli günlerde ev aletlerinin hepsini çalıştırabiliyor. Sadece buz dolabı çalıştığında başka bir tüketim kaynağı yoksa 5 Kw tın artan bölümünü şebekeye satıyorum. Sayaç özel yapılmıştır. İki tarafa da dönebilir, geceleri güneş olmadığı için şebeke kullanıyorum."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Proje kitap halinde hazırlanmıştır, ayrıca ARTI ENERJİ EVİ (arti enerji evi) sitemden her şey görülebilir."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Bu projeyi hobi olarak yapmıştım, ama artık işin boyutlarınının değişebileceğine inanıyorum, her türlü olumlu tekliflere hazırız."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye giren Aykut Levent Yavuz ve Muzaffer Tamer Bey’e teşekkür ediyor, hem yarışmada hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatlarında kendilerine ve projelerine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor