Frank Damen: Geçici Yöneticiler Alın, Meslektaşları Takas Edin!

40 yılı aşkın profesyonel birikimini Hollanda ve Belçika’dan sonra Türkiye'ye taşıyan Holland Group'un Yönetim Kurulu Eş Başkanı Frank Damen, Türkiye'de ve Avrupa'da yaşanan sektörel gelişmeleri değerlendi. Detaylar haberimizde..

40 yılı aşkın profesyonel birikimini Hollanda ve Belçika’dan sonra Türkiye'ye taşıyan Holland Group'un Yönetim Kurulu Eş Başkanı Frank Damen, Türkiye'de ve Avrupa'da yaşanan sektörel gelişmeleri değerlendi. Türkiye'de uygulanmayan yeni iş modelleri hakkında fikir veren Damen, "dönemsel yöneticiler alın, meslektaşları takas edin, elemanınızla vedalaşmaktan çekinmeyin!" dedi.

Ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda küreselleşmenin etkilerinin açıkça  hissedildiği şu günlerde işletmelerin uluslararası pazarla bütünleşmeleri kaçınılmaz oldu ve dışa açık büyüme giderek daha önemli bir hal aldı. Uluslararası arenada başarıyı yakalamak, yeni iş anlaşmaları yapmak, güçlü bir marka algısı yaratmak isteyen işletmeler için yeni trendleri yakalamak, gelişen teknolojileri takip etmek, finansal yapılarını güçlendirmek kadar insan kaynaklarına yatırım yapmak ve profesyonellerle çalışmak da önem kazandı. Türkiye'de kurumsallaşma sürecini tamamlamış pek çok şirket, insan kaynakları hizmeti veren danışmanlık şirketleri aracılığıyla profesyonellere ulaşıyor.

Ülkemizde yaklaşık 350 tane insan kaynakları danışmanlığı şirketi hizmet veriyor. Azımsanmayacak çoğunluğu da firmalara ve kurumlara üst düzey yönetici buluyor. Peki Türkiye'deki İK uzmanları yurtdışındaki trendlerden haberdar mı? Avrupa'da uygulanan iş modellerinden hangileri ülkemizde uygulanmıyor? Pazarın dezavantajları neler? 40 yılı aşkın profesyonel birikimini Hollanda ve Belçika’dan sonra Türkiye'ye taşıyan Holland Group'un Yönetim Kurulu Eş Başkanları Frank Damen, Hein Dahmen ve CFO’su Dirk Neerhoff, geçtiğimiz günlerde Türkiye ofisini ziyaret etti. Almanya’dan Singapur’a; Belçika’dan Çin’e kadar dünyanın çeşitli noktalarında, yılda 800’ü aşkın profesyonele iş imkanı yaratan Holland Group Yönetim Kurulu Eş Başkanı Frank Damen, Türkiye'de ve Avrupa'da yaşanan sektörel gelişmeleri değerlendirdi.

"Türkiye'nin Tek Eksiği"

Damen'e göre Türkiye pazarı büyüme kaydeden ve harika fırsatlar sunan önemli bir pazar ancak, part-time işlerin ve dönemsel çalışma modellerinin uygulanması gerektiğini düşünüyor. Türkiye'nin üretim odaklı bir ülke olması, Asya ve Avrupa'ya yakınlığı, sanayi ve ticaret alanındaki başarıları gibi pek çok avantaja sahip olduğunu söyleyen Damen, pazarın eksiklerini ise şöyle sıralıyor: "Türkiye; iyi eğitimli, deneyimli, tuttuğunu koparan, azimli, hevesli, istekli, gayretli kişilerin olduğu bir pazar. Pazarın tek eksiği esnek olmaması ve buna hak ettiği değerin verilmemesi. Bazı esnek çalışma modelleri dünyanın geri kalan kısımlarında çok fazla tercih edilmelerine rağmen Türkiye'de rağbet görmüyor. Oysa esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılmalı. Part-time işler çoğaltılmalı ve dönemsel çalışma tercih edilen bir modele dönüştürülmeli."

Yurtdışındaki firmaların artık, işe alım süreçlerini şirket içerisinde yürütmek yerine seçme ve yerleştirme yapan profesyonellere devrettiklerini söyleyen Damen: "Avrupalı İK şirketlerinin uyguladıkları pek çok yeni iş modeli bulunuyor. Bunlardan birisi World Class Manufacturing (Dünya standardında üretim). Firmanın insan kaynakları yöneticileri mevcut personelin firmayı ilerideki hedefine taşımak konusundaki yetkinliklerini belirlemeye yönelik çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Bu hedefi gerçekleştirmek için nasıl kişilere ihtiyaç var, mevcut ekip bu özelliklerin ne kadarını taşıyor, özelliklerin hangileri geliştirilebilir, çalışanın gelecekteki sorumluluklarının altından kalkabilmesi için nasıl bir ortam oluşturulmalı, mevcut elemanlarla yola devam edilmeli mi, elemanların geliştirilmesi ve yeni hedeflere adaptasyonu için neler yapılmalı gibi pek çok soruya yanıt aranıyor. Bu yanıtlar ışığında da eğitim ve gelişim planları yapılıyor." diyor.

Şirket Körlüğü İçin Dönemsel Yönetici

Yurt dışında yaygın olarak uygulanan bir başka yöntem de Interim Manager'larla çalışmak. Belli süreli yönetici anlamına gelen Interim Manager'lardan yararlanmanın en önemli nedeni şirket körlüğünü gidermek. Yani İK yöneticilerinin firmalara geçici olarak yerleştirdikleri Interim Manager'lar, şirket içindeki çalışmaları dışarıdan bir gözle değerlendirip, çalışanların fark edemedikleri sorunları buluyorlar. Kendi yönetim bilgilerini içerideki ekibe aktaran bu yöneticiler aracılığıyla personelin firmanın hedefleriyle uyumlaştırılması sağlanıyor. Firmalara özel tailor-made çözümler sunan Holland Group, Türkiye'de Interim Management hizmeti de veriyor.

Elemanınla Vedalaşmaktan Çekinme!

Yurtdışında sıklıkla uygulanan ancak Türkiye'de de yeni yeni uygulanmaya başlanan bir başka yöntem daha çok işten çıkarılanları ilgilendiriyor. Out Placement denilen bu uygulama kapsamında şirketler ekipten ayrılması gereken çalışanlara koçluk hizmeti veriyor. İnsan kaynakları uzmanlarının çalışanların şirket içinde nasıl bir katma değer yaratıldığını ölçümlemesi gerektiğine işaret eden Damen geçmişte iyi olan elemanlarla vedalaşmaktan çekinmemek gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: "Eskiden uzun yıllar çalışılacak elemanlar tercih edilirken artık buna sıcak yaklaşılmıyor. Çünkü uzun vadeli çalışanlar bir süre sonra şirketteki aksaklıkları, ihtiyaçları fark edemez hale geliyor ve şirket körlüğü yaşıyor. Bir işletmede uzun süre çalışmak bazen bıkkınlığa ve motivasyon kaybına da sebep olabiliyor. Bütün bunlar başka personelin verimini de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle en iyi ve en uzun süreli çalışanlarınızla vedalaşmaktan korkmayın. Out Placement bunun için en uygun yöntem. Bu kapsamda işten çıkarılan elemana CV'sinin düzgün hazırlanması, kişilik testlerinin yapılıp uygun işin belirlenmesi gibi hizmetler veriliyor."

Meslektaşlar Ödünç Verilir!

Türkiye'nin yabancı olduğu bir başka uygulama da Landing The Colleques. Yönetici takası anlamına gelen bu uygulama sayesinde aynı alanlarda uzmanlığı olan yöneticiler, kendi şirketlerinde çalışmaya devam ederken, farklı bir firmada dönemsel çalışmalar da yapabiliyor. Landing The Colleques; outlanding (dışarı yerleştirme) ve inlanding (içeri yerleştirme) olmak üzere iki biçimde uygulanıyor.

Haberimizi uluslararası arenada başarıyı yakalamak, yeni iş anlaşmaları yapmak, güçlü bir marka algısı yaratmak isteyen işletmeler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor