KOSGEB 3. Kobi ve Girişimcilik Ödülleri Sahiplerini Buldu!

KOSGEB’in gelenekselleşen KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni’nin bu yıl 3.’sü, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

KOSGEB’in gelenekselleşen KOBİ  ve Girişimcilik Ödül Töreni’nin bu yıl 3.’sü, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Başbakan Davutoğlu’na; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve KOSGEB Başkanı Recep Biçer eşlik ederken çok sayıda üst düzey bürokrat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de törende hazır bulundu.

Açılış konuşmasını, KOSGEB Başkanı Recep Biçer yaptı. KOBİ’lerin ekonomik istikrar için çok önemli olduklarının altını çizen Biçer: “KOBİ’ler, global ekonominin seyrini belirleyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bir ülkenin KOBİ potansiyeli ve Girişimcilik oranları, refah seviyesinin en önemli belirleyici unsuru haline gelmiştir." şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanının ardından konuşmalarını gerçekleştiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık da özellikle Girişimcilik Bilgi Sistemi’nin devreye girmesiyle çok önemli verilere ulaşıldığını ve bu veriler ışığında yeni stratejiler belirlediklerini söyledi. Bakan Işık, KOBİ'lerin sadece Türkiye'de değil dünyada da ekonomilerin dinamoları olduğunu belirtti. KOBİ'lere çok önemli destekler sunduklarını anlatan Işık, Bakanlığın Girişimci Bilgi Sistemi'ne göre 2006 yılında 1 milyon 803 bin olan KOBİ sayısının, 2013 yılı sonunda 1 milyon 162 bin artarak 2 milyon 965 bine ulaştığını belirtti. Işık, şu anda Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,85'inin KOBİ olduğunu, istihdamın yüzde 75,8'inin ve ihracatın yüzde 59,2'sinin de KOBİ'ler tarafından sağlandığını da sözlerine ekledi.

Bakan Fikri Işık’ın ardından kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3.KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, finale kalan 40 girişimciyi tebrik etti. Katıldıkları toplantılara "hediyelerle" geldiklerini ve bu alışkanlığın yerleştiğini dile getiren Davutoğlu, 5 önemli müjdeleri olacağını söyledi.

KOBİ'lerin ürün bazında, uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için bugün ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu o kadar önemli ki. KOBİ'ler tek tek başarılı olabilir ama kurumsallaşamazlarsa bir müddet sonra KOBİ'lerin küçük ölçekten, orta ölçeğe ve daha büyük ölçeklere yürümesi zorlaşır. Markalaşma ise bizim yeni ikinci hamle döneminde en çok önem verdiğimiz hususlardan birisi. KOBİ’lerin kurumsallaşma ve markalaşma konusundaki projelerine işletme başına 150.000 TL destek vereceğiz.” Bütçe olarak 50 milyon TL teklif edildiğini, bunun yetmeyeceğini ifade eden Davutoğlu, 50 milyon TL bütçeyi 100 milyon TL’ye çıkarma talimatını da verdi.

Davutoğlu, "Dolayısıyla, 100 milyon TL bütçeli programla, işletme başına 150.000 TL destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için" dedi.

İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı'nda Yenilik

İkinci olarak "işbirliği ve güç birliği"nin önemine işaret eden Davutoğlu, KOBİ'lerin bir araya gelerek, yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak "İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı"nda yeniliğe gittiklerini aktardı.

Davutoğlu: "Buna göre 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere, 1,5 milyon lira destek vereceğiz" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarlarını da yüzde 50 oranında artış yapacağız. Bunu bütün yaptığımız çalışmalarda eğer, Ar-Ge, inovasyon boyutu varsa destekleri, KOBİ'lerde olduğu gibi diğer bütün alanlarda da artırdık, artırmaya devam edeceğiz. Çünkü katma değerin gerçek anlamda sağlanacağı yer daha üst teknolojilere geçişte olacak. Son Bakanlar Kurulu toplantımızda Sayın Bakanımızın bir sunuşu oldu. Arkadaşlarla da değerlendirme yaptık, orta-yüksek ve yüksek teknoloji kullanılan alanlara verilen destekleri genel olarak da artıracağız. Bununla ilgili teşvikler noktasında da yeni bir çalışma başlatma talimatı verdim."

"Girişimcilik Destek Programı"nda kadın ve engelli girişimciler için destek oranını yüzde 10 daha fazla uyguladıklarını anımsatan Başbakan Davutoğlu, bu uygulamadan bundan sonra birinci dereceden şehit ve gazi yakınlarının da yararlanacağını bildirdi.

Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için ilave destek oranının yüzde 10 olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bunu %10 daha arttıracaklarını belirtti. Buna göre; kadın girişimciler, engelli girişimciler, şehit ve gazi yakınları olan girişimciler için ilave %20 destek oranının uygulanacağını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu son müjdeyi törende hazır bulunan 40 finaliste verdi.  3. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’nde finale kalan 40 işletmeye tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak olan yurtdışı iş gezisi desteği sunacaklarını da kaydetti.

Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu, Bakan Işık ve KOSGEB Başkanı Biçer, birinci olanlara ödüllerini takdim etti. Başbakanın ödülleri vermesinin ardından 40 finalist, başarı sertifikalarını, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın elinden aldı.

KOBİ  ve Girişimcilik Ödül Töreni hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.turkiyegirisimcileri.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi KOBİ'ler ve girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor