Türk Şirket Ar-Ge Sayesinde Zararsız 3D Tarama Teknolojisi Üretti!

İkizin Teknoloji, Türk mühendis ekibiyle birlikte 2013 yılında Ar-Ge çalışmalarını başlattı. Geçtiğimiz yıl meyvelerini alan şirket, insan sağlığına tamamen zararsız olan tarayıcı kabini adını verdikleri teknolojiyi geliştirdiler. Detaylar haberimizde..

Üç boyutlu yazıcılar dünyayı değiştirmeye başladı. Yakın gelecekte süs eşyasından, otomobilinize kadar birçok ihtiyacınızı bu yazıcılardan çıkarabileceksiniz. Aynı zamanda kendi kopyanızı ya da sevdiklerinizin ufak bir figürünü üç boyutlu yazıcıdan basmak için müthiş bir adım atıldı.

Geçtiğimiz yıllarda örneğini sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz üç boyutlu yazıcılar, yavaş yavaş tüketicilerin elinde yaygınlaşmaya başladı. İlk başta, endüstriyel anlamda kullanılan bu teknoloji, şimdi eğlenceden sağlığa kadar birçok konuda hayatımızı değiştiriyor.

Ancak, bu yazıcılarla bir ürünün kopyasını basmak için onun taranması gerekiyor. Ev kullanıcıları için oldukça karmaşık olan bu süreç, söz konusu insan vücudu ve sağlık olduğunda tehlikeli boyutlara ulaşabiliyordu. Tarayıcıların içerdiği radyoaktif maddeler insan sağlığını tehdit ediyordu. Yurtdışında da örnekleri görülen, üç boyutlu yazıcıyla kişilerin bire bir kopyası olan biblolar üreten firmaların en büyük sıkıntısı, kullanıcının sağlık sebepleri nedeniyle bu işlemden çekinmesiydi. Daha yeni yeni oluşan sektörün önünü tıkayan ve tüketicilerde korkuya sebep olan bu soruna çözüm Türk aklı çözüm oldu.

Türk Ar-Ge’si Tüketicilerin Korkularını Yendi

İkizin Teknoloji, Türk mühendis ekibiyle birlikte 2013 yılında bu soruna çözüm olmak için Ar-Ge çalışmalarını başlattı. Geçtiğimiz yıl meyvelerini alan şirket, insan sağlığına tamamen zararsız olan “tarayıcı kabini” adını verdikleri teknolojiyi geliştirdiler.

3 boyutlu tarama kabinini, ilk etapta hediye sektöründe kullanan firma, yakın gelecekte büyük atılımlar yapmak istiyor. İkizin Teknoloji, ülkemizde ilk kez yapılan bu teknolojiyle müşterilerinin birkaç saniye içerisinde detaylı taramasını gerçekleştiriyor.

Üç boyutlu yazıcılar, animasyon filmlerinde kullanılan teknolojinin bir benzeriyle baskı işlemini gerçekleştiriyor. Katman katman alınan görüntüyü işleyen üç boyutlu yazıcı, bir nesnenin iç katmanından dışına kadar her türlü ürünün kopyasını basabiliyor.

Türkiye Üç Boyutlu Tarama Teknolojisini İthal Etmeye Başlayacak

İkizin Teknoloji; Özdilek Park ve Forum İstanbul’da açtığı mağazalarıyla, tüketicilere kendilerinin ya da sevdiklerinin ikizi gibi duran biblolar basma olanağı sunuyor.

İkizin Teknoloji Genel Müdürü Birkan Şahi sektöre getirdikleri kolaylığı şu sözlerle anlattı: “Bir kişinin biblosunun üretilebilmesi için sadece hizmet verdiğimiz İkizin mağazalarını ziyaret etmeniz ve 3 boyutlu taramanızı birkaç saniye içinde gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Ardından 3 boyutlu üretim süreci 3-7 gün gibi kısa sürede tamamlanmakta ve müşterilerimize ikiz bibloları teslim edilmektedir.

Tüketiciler yerli Ar-Ge sonucu çıkan çözümü oldukça beğenmiş durumda. Yoğun ilgi sadece ülke içerisinde de sınırlı değil. 3 boyutlu tarama teknolojisi, diğer ülkelere ithal edilmek üzere. İlk talep Azerbaycan’dan gelmiş durumda. Şahi konuyla ilgili gelişmeleri şu sözleriyle ifade etti:

3 boyutlu tarama ve baskı dünyasındaki Ar-Ge çalışmaları hızla devam etmektedir ve bu konuda çok farklı çözümler ile yakın geleceğimizin şekilleneceği de bir gerçektir. İkizin Teknoloji olarak biz de bu konudaki gelişimimizi devam ettirmekteyiz ve ülkemizin 3 boyutlu tarama teknolojisi alanında ithal yapabilen konuma gelmesi ile birlikte ülkemizin cari açığının kapanması konusunda katkıda bulunmuş olmaktan onur duyacağız.

İlk ithalatımızı kardeş ülke Azerbaycan’da Ekizin markasının oluşturulması ve İkizin konsepti ile teknolojisinin kullanılarak hizmet verilmeye başlamasıyla yapmış bulunmaktayız. Yakın tarihte de farklı ülkelerden birçok talep alarak 2015 yılına da umut verici gelişmeler ile girmiş olmaktan son derece mutluyuz.

Üç Boyutlu Yazıcılarla Neler Yapabiliyor?

Günümüzde birçok teknoloji uzmanı, üç boyutlu yazıcıların son yılların en büyük buluşu olduğunu söylüyor. İlk başlarda, basit süs eşyaları ve görsel amaçla ürünlerin üretiminde kullanılan bu yazıcılar artık tıptan, otomotiv sektörüne kadar farklı konuda da hizmet veriyor.

Yapay kalp ve organ üretimi için test edilen üç boyutlu yazıcılarla, geçtiğimiz aylarda tamamen çalışan bir otomobil de basıldı. Özellikle yedek parça ya da ev eşyası üretimi konusunda üç boyutlu yazıcıların tüm sektörleri değiştireceği düşünülüyor. Bazı modacılar şimdiden bu konuda yatırıma başladı, üç boyutlu yazıcıların elinden çıkmış ilk konsept kıyafetler moda günlerinde tanıtılıyor.

Büyük oyuncak firmaları da bu teknolojide erkenden yer alıp, kullanıcılara kendi yazıcılarından basabilecekleri ürünler sunmaya başladılar bile.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

cenap anagül
cenap anagül
Yurtdışına mal satınca o ithalat değil ihracat oluyor sanırım bir hata  olmuş !düzelteyim dedim .Ayrıca tebrik ederim , güzel buluş

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor