Fikri Olan Girişimciler ARGETİ 2015 Proje Pazarında Buluştu!

Yenilikçi proje ve fikirlerin tanıtılması, desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin önünü açmak amacıyla düzenlenen "ARGETİ'15 Proje Pazarı" Gaziantep'te açıldı. Detaylar haberimizde..

Yenilikçi proje ve fikirlerin tanıtılması, desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin önünü açmak amacıyla düzenlenen "ARGETİ'15 Proje Pazarı" Gaziantep'te açıldı.

Türk Patent Enstitüsü’nün de desteklediği Gaziantep Üniversitesi’nin yenilikçi proje ve fikirlerin tanıtılması, desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin kolaylaştırılması amacıyla düzenlediği ARGETİ'15 Proje Pazarı’nda birbirinden ilginç 230 proje, inovasyon severlere heyecanlı anlar yaşattı.

GAÜN Sporium Tesisleri’ndeki ARGETİ'15 Proje Pazarı’nda, Gaziantep, Koç, Bilkent, Akdeniz, Mustafa Kemal, 19 Mayıs, Kırıkkale Üniversitelerinin aralarında bulunduğu çok sayıda üniversiteden proje ve fikir sahibinin yanı sıra, çeşitli illerden serbest girişimciler tarafından hazırlanan projeler yer aldı.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Üniversitesi'ndeki (GAÜN) açılışta, GAÜN'ün yenilikçi çalışmalarıyla Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olduğunu ifade etti. Daha iyi noktalara gelmek için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Koçer: "Gerek SANTEZ Projesi, gerek TÜBİTAK projelerinde Gaziantep Üniversitesi'nin başarısı bizleri gururlandırıyor. Anadolu'da proje yapma kabiliyetinin yukarı çıkması çok önemli." dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu da hükümet olarak araştırma geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirtti. Akademisyenlere bu anlamda maddi destek verileceğini ifade eden Mazıcıoğlu: "En fazla SANTEZ Projesi desteği alan Gaziantep Üniversitesi Ankara'da göğsümüzü kabarttı. GAÜN, TÜBİTAK tarafından da çok iyi biliniyor." diye konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da gerek üniversiteler gerekse diğer kamu kuruluşları veya özel sektörce ortaya çıkarılan projelerin, ürüne dönüşmesi ve fikirlerin ticarileşmesi konusunda artık herkesin çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

İki yıl önce yaptıkları "Fikri olan beri gelsin" çağrısının olumlu yanıt bulduğunu ve 230 başvuruyla, Türkiye'nin en büyük Proje Pazarı'na ev sahipliği yaptıklarını belirten Coşkun, şunları söyledi: "Üniversite olarak şehirdeki kamu kuruluşlarıyla, sanayi kuruluşları ve odalarımızla Türkiye'ye model olabilecek işbirliği örnekleri çıkarttık. Kol kola yürüdüğümüz ve ortak fikirleri hayata geçirme noktasında kararlılık gösterdiğimiz özel sektör, odalar ve diğer kamu kuruluşlarıyla yakında ürünleri görüp daha çok mutlu olacağız. Ülke ve şehrimizin refahına hizmet etmiş olacağız."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise Gaziantep'in ekonomisiyle Türkiye'nin örnek illerinden birisi olduğuna dikkati çekti. Gaziantep'in ekonomideki artan hızının devamının sağlanması açısından projelerin, sanayi ile buluşturulması gerektiğini kaydeden Bakbak: "Projelerin sanayi ile birleştirilmesi, ticarete dökülmesi bizim açımızdan çok büyük önem arz etmektedir." dedi.

Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu da işletmelerin kazançlarının yüzde 30'unun kendilerini geliştirmeye ayırmaları gerektiğine dikkati çekti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık ile Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da genç girişimcileri desteklemeye her her zaman hazır olduklarını ifade ettiler.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları gezerek projeleri inceledi. Çeşitli üniversitelerden öğrenci ve akademisyenlerle, serbest girişimciler tarafından hazırlanan 230 projenin sergilendiği etkinlik, Türkiye'nin en yüksek katılımlı proje pazarı ünvanını taşıyor.

Projeler arasında; bilgi gizliliğini sağlayan ve yazılımların çalınmasını önleyen "Securkey Uygulaması", fabrikaların katı atıklarının çevre ve nehir yataklarını kirletmesini engelleyecek olan ve kirli sudaki ağır metalleri temizleyen "Sudan Ağır Metal Giderimi Projesi", çocukların çok sevdiği ve zararlı katkı maddeleri kullanılmadan bal katılarak üretilen "Jelibal Projesi", yabancı ülkelere milyonlarca dolar ödeyerek satın aldığımız insansız hava araçlarına alternatif olarak projelendirilen "Mikro İnsansız Hava Aracı (İHA)",  garsonun “Ne vereyim abime” stresini yaşamadan istediğiniz siparişi verip, hesabınızı masanızdan kalkmadan ödeyebileceğiniz "Garsonsuz Restaurant Projesi", yüzlerce insanın ölümüne yol açan madenlerdeki zehirlenmeleri önlemek amacıyla programlanan robotun madeni dolaşarak gaz sıkışma ve sızmasını yetkililere haber vererek faciaları önlemeye yarayacak "GASSOFF" Projesi yer alıyor.

Türk Patent Enstitüsü etkinlik alanında yer alan tanıtım standından katılımcılara ve ziyaretçilere, sınai mülkiyet hakkında bilgi desteği sağladı.

ARGETİ Proje Pazarı’nda başarılı bulunan ticarileşme odaklı projeler önümüzdeki Mart Ayı’nda Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak olan ARGETİ'15 Uluslararası Yatırım Fikirleri Proje Pazarı’nda ulusal ve uluslararası sermaye yatırımcıları ile buluşacak.

ARGETİ'15 Proje Pazarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz argeti.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor