Kümelenme Destek Programı İle Seramik İş Kümesine 5 Milyon TL Destek!

"Kümelenme Destek Programı" kapsamında ilk sözleşme, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi arasında imzalandı ve Seramik İş Kümesine 5 milyon 100 bin lira destek verildi. Detaylar haberimizde...

"Kümelenme Destek Programı" kapsamında ilk sözleşme, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi arasında imzalandı ve Seramik İş Kümesine 5 milyon 100 bin lira destek verildi.

Bilim. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlıkta düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, kümelenmelerin bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklılıklarını azaltmak ve ülkenin rekabet gücünü arttırmak gibi faydaları olduğunu söyledi.

Işık, "Aslında biz kendi kültürümüzde var olan, ahilik kültüründe var olan birlikte iş yapma geleneğini bu kümelenme destek programı yardımıyla biraz daha yeniden canlandırmayı ve daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.

Dünyada 500’den Fazla Kümelenme Girişimi Bulunmakta

Fikri Işık, dünyada 500'den fazla kümelenme girişimi olduğuna işaret ederek, bilişim alanında Silikon Vadisi, finansal hizmetlerde Londra, otomotivde güney Almanya, havacılıkta kuzey Almanya, tekstil ve modada kuzey İtalya kümelenmelerinin güzel örnekler olduğunu ifade etti. Işık; Mersin işlenmiş gıda, Ankara yazılım, Ankara makine, Denizli Uşak ev tekstili, Konya otomotiv parça ve aksamları, Muğla yat turizmi ve inşaatı, Manisa elektrikli ve elektronik ürünler, Marmara otomotiv, Eskişehir Bilecik Kütahya seramik ve İzmir organik gıda kümelenmelerinin, Türkiye'de yapılan kümelenme çalışmalarına güzel örnekler olduğunu belirtti.

Seramik İş Kümesine 5 milyon 100 Bin Lira Destek

Türkiye'de kümelenme girişimlerini geliştirecek bir destek mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiklerini ve "Kümelenme Destek Programı" oluşturduklarını anlatan Işık: "İlk çağrımızda 17 kümelenme başvurusu yapıldı. Bu başvurular arasından desteklenmeye uygun görülen Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi ile ilk sözleşmeyi bugün imzalıyoruz. Bu kümelenme girişimine Bakanlık olarak 5 milyon 100 bin lira destek sağlayacağız. Bu yıl açacağımız yeni çağrılarla daha fazla kümelenme birlikteliğini desteklemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Markalaşma ve Rekabete Yönelik Yeni Destek Programı

Işık, 16 Ocak'ta düzenlenecek "KOBİ Ödülleri Programı"nda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özellikle markalaşma ve rekabete yönelik yeni destek programı açıklayacağını söyledi.

Samsun, Trabzon, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Çorum'da AB fonlarından yararlanarak hazırlanan yaklaşık 5 milyon avro bütçeli kümelenme ile ağ oluşturma ve bölgesel işbirliği için KOBİ'lerin güçlendirilmesi projesi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Işık, Kars Valiliği ile işbirliği içinde yaklaşık 10 milyon avro bütçeli süt ürünleri kümelenmesini ve peynir altı suyu işletme tesisinin kurulması projesi hazırlık çalışmalarına devam ettiklerini anlattı.

Işık, kümelenme konusunda firmaların ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşması için yaklaşık 7 milyon 650 bin avro bütçeli ulusal kümelenme akademisi kurulması çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün burada ilk kümelenme girişimi ile sözleşmeyi imzalıyor ve bu kümelenme girişimi belgesini veriyoruz. Şubat ayı başında da yeni çağrıya çıkacağımızı belirtiyor, kümelenme alanında potansiyeli olan tüm girişimlerimizi bu programa başvurmaya davet ediyoruz. Şu anda bir programı desteklemiş olmak bizim açımızdan yeterli değil. Şubat’ta yapacağımız çağrıda belki 10'un üzerinde projeyi desteklemeyi arzu ediyoruz."

Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ebkseramik.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi kümelenme alanında potansiyeli olan girişimlerde bulunan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor