Türk Öğrenciler Japonya'daki Robot Yarışmasından Dereceyle Döndü!

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Japonya’da düzenlenen 26’ncı Robot Yarışması'nda dünya çapında 4. oldu. Detaylar haberimizde..

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Japonya’da düzenlenen 26’ncı Robot Yarışması'nda dünya çapında "4." oldu.

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan ekip, Japonya’da 102 robotun yarıştığı “International All Japan Sumo Robot Tournament 2014” yarışmasında dördüncü oldu. Kağıthane Belediyesi’nin desteklediği Emre Tarhana, Kaan Eroğlu, Lütfi Albayrak ve Doğukan Cemil Özeren’den oluşan 4 kişilik öğrenci grubu, “Senju” adını verdikleri robotla şampiyon robotların katıldığı uluslararası yarışmadan büyük bir başarıyla döndü. Rakiplerini yenerek yarı finale yükselen ve yarışmada üniversitemizi temsil eden Senju isimli robot; Japonya’nın son 3 yıldır şampiyonu olan robot ile karşılaşmış ve bu karşılaşmayı, bataryada oluşan problemden dolayı 1-0 kaybederek dördüncü olarak tamamlamış. Elde edilen başarıyı kutlayan Kağıthane Belediyesi, yarışmadan dereceyle dönen öğrencileri plaketle ödüllendirdi.

Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın makamında gerçekleşen teşekkür buluşmasında, öğrenciler Japonya’dan ödülle dönen robotu da tanıttı. Öğrencileri kutlayan Kağıthane Belediye Başkanı Kılıç, bu tür girişimci öğrencilerin önünü açmaya gayret ettiklerini belirterek, “Çok büyük bir başarı. Öncelikle biz gençlerimizi peşinen tebrik ediyoruz. eğitimlerinde başarılar diliyoruz. Üniversite bir ve ikinci sınıf öğrencilerimiz çok güzel bir robot hazırlamışlar. Finale kalan tüm dünya ülkelerinden gelen 102 robot arasından dördüncü oldu gençlerimizin yapmış olduğu bu çalışma. Özellikle kendilerini kutluyorum. Ülkemizi temsil ettiler. Bayrağımızla dördüncülük ödülü aldılar ve orada kutladılar” dedi.

Kılıç, Türkiye’nin gelişen bir ülke olduğunu belirterek, “Başarılı, çok çalışkan gençlerimizin yanında olmaktan bizde mutluluk duyuyoruz. Türkiye artık büyüyen, gelişen bir ülke. Gelişen, büyüyen ülkede bu şekilde çalışan gençlerimize ihtiyacımız var. Gençlerimizi yetiştiren öğretmenlerimize de teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz. Gençlerimizi görünce ülkemizin yarınlarının daha büyük bir güven altında olduğunu hissediyoruz. Doğrusu mutlu olduk. Bizler beceri merkezleri oluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bilgi evleri olarak ilkokul, ortaokul öğrencilerimize hizmet veren birimlerimiz vardı. Bunları şimdi beceri merkezlerine dönüştürüyoruz. Burada robot atölyemiz de olacak. İnşallah bu gençlerimiz orda bizim çocuklarımıza da koçluk yapacaklar. Çocuklarımızı da yönlendirecekler. Diğer alanlarda çocuklarımızın ilgisini çekmek için çocuklarımızın önünü açacağız ve onlara ortam oluşturacağız. Çocuklarımızın, gençlerimizin önünü açtıkça çok güzel şeyler yaptıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kağıhane Belediyesi'nin Destekleriyle Ülkemizi Temsil Ettik”

Projede görev alan Emre Tarhana, 3 yıldır robot sistemleriyle ilgilendiklerini kaydederek, “Biz 3 yıldır robot sistemleriyle uğraşıyoruz. 2 yıldır Türkiye’deki yarışmalarda derece alıyoruz. Geçen yılda Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu yarışmada iyi bir derece aldık ve özel bir davetle Japonya’ya davet edildik. Japonya’ya katıldık. Kağıthane Belediyesi’nin destekleriyle orada ülkemizi temsil ettik. 102 robot arasında ise dördüncü olduk. Türk bayrağını orada dalgalandırmak onur vericiydi” diye konuştu.

“Yarışmacılar Çok Profesyoneldi”

Gruptaki öğrencilerden Kaan Eroğlu, katılımcıların ve yarışmacıların tümünün çok profesyonel olduğunu belirterek, “Açıkçası bir hayli zorlayıcıydı. Oradaki ortam ve robotlar. Çok profesyonel ekipler. 102 robot arasından dördüncü olmak onur vericiydi” ifadesini kullandı.

Sumo robotu yaptıklarını ifade eden Doğukan Cemil Özeren, “Yaptığımız robot sumo robotu. 20 santime 20 santim hayali küpün içine sığması lazım. 3 kilogram ağırlığında olabiliyor maksimum. Bunlar standart. Her robot maksimum bu değerlerde olmalı. Sensorları var cisimden yansımalı. O sensorlarla da pist içerisinde rakibini bulup dışarı atmaya çalışıyor” dedi.

Öğrencileri başarıları için tebrik ediyor, derleme haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor