Yerli Sosyal Ağ Girişimi Freelyshout Gelişmeye ve Büyümeye Devam Ediyor!

İki Türk bilişimci tarafından geliştirilen Facebook ve Twitter'a rakip olacak girişim Freelyshout.com'a Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan projelerini sunmaları için davet geldi. Detaylar Haberimizde..

İki Türk bilişimci tarafından geliştirilen Facebook ve Twitter'a rakip olacak girişim Freelyshout.com'a Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan projelerini sunmaları için davet geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gebze'de yaşayan ve Facebook ile Twitter'a rakip olmak amacıyla kurdukları "Freelyshout.com" sitesiyle yerli sosyal medyanın "babayiğit" adayı olduklarını söyleyen Yasin Ersoy ve Ertan Aktaş'a, projeleriyle ilgili sunum yapmak üzere davet gönderdi.

Yazılım ve tasarımı tamamen Türk kullanıcılarının istekleri doğrultusunda hazırlanan Freelyshout'da Twitter, Facebook ve Foursquare gibi sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirilen işlemler yapılabiliyor.

2013 yılında iki Türk bilişimçi sayesinde yayına giren Freelyshout.com adlı site büyümeye devam ediyor. "Yerli Facebook ve Twitter" olarak anılan sitenin kullanıcı sayısı şimdiden 285 bine ulaştı. Freelyshout.com'da Facebook'ta olmayan özellikler de var.

İşte Freelyshout’ın En İddialı Özellikleri:

Çiz – Haykır

Tabuları yıkan bu sistem sosyal ağlar üzerinde sadece Freelyshout’ta mevcut. Freelyshout yetkilileri, Freelyshout’ta sadece site üzerinden yazarak değil, çizerek de haykırılabileceğini belirtmekte. Çiz – Haykır sistemi ile birlikte vermek istenilen mesaj çizerek de verilebiliyor.

Detaylı Arama Sistemi

Freelyshout, kullanıcılarının en detaylı ve derlenmiş bir şekilde araştırma yapması için bir sistem geliştirmiş. Bu sistem ile aratılan anahtar kelime hakkında en detaylı bilgilere, resimlere, videolara ve en güncel haberlere tek platform üzerinden ulaşılabiliyor.

Diğer Sosyal Ağ Hesaplarınızı Entegre Edilebiliyor

Profilinize 9 sosyal ağ profilinizin linkini ekleyebilir; Facebook, Twitter ve Foursquare hesaplarınızı entegre edebilirsiniz. Freelyshout’tan yazdığınız shout’ı entegre ettiğiniz hesaplardan paylaşabilir, site üzerinden check-in yaparak Foursquare’den ve Freelyshout’tan iletinizin yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Sosyal Ağlar Arasında En Detaylı Hashtag Sistemi

Freelyshout’ta hashtag sahibiyseniz, yani o tagı ilk siz shoutladıysanız o tagın tek yetkilisi sizsiniz. Tagınıza video ekleyebilirsiniz. Bu özellik, sistemi diğer hashtag sistemlerinden ayrıcalıklı kılmakta. Ek olarak tagınızın sıralamasını tespit edebilir, üst ve alt sıradaki tagların isimlerini görebilirsiniz. Ayrıca tagınızla ilgili en detaylı istatistikleri kendinize özel tag panelinden görebilirsiniz.

Sosyal Sorumluluk Uygulaması

Freelyshout, "Sosyal Sorumluluk Uygulaması" ile benimsediği vizyonu en net şekilde yansıtmakta. Sosyal sorumluluk uygulaması ile birlikte şehrin ücra bir köyünde kitaba ihtiyacı olan insanları bilgilendirebilir, acil kana ihtiyacı olanlara yardımcı olarak duyuru yapabilir, doğal afetler sonucu zarar gören insanların ihtiyaçları hakkında yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Neden ismi Freelyshout.com?

Türk yapımı sosyal ağ "Freelyshout" yaklaşık iki senedir yayında. Freelyshout her geçen gün popülaritesini artırmakta. Freelyshout yetkilileri, kullanıcılarının www.ozgurcehaykir.com Türkçe ismi ile de siteye girebileceğini belirterek, Freelyshout isminin globalleşme ve hedefler yolunda kullanılan anahtar kelime olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtmekte.

Freelyshout’ın en önemli niteliklerinden biri sitenin sıfırdan kurulmuş olması. Hazır hiçbir materyal barındırmayan site, Yasin ERSOY ve Ertan AKTAŞ adında iki Türk bilişimci tarafından oluşturulmuş.

Proje üzerinde 3 yıldan beri çalıştıklarını ifade eden Aktaş, kullanıcılara "shout" diye adlandırdıkları fotoğraf ve videolu paylaşım imkanı sunduklarını kaydetti.

Aktaş, diğer sosyal medya sitelerinden farklı olarak sitede "Sosyal sorumluluk" modülünü de eklediklerini belirterek, bu yolla bir farkındalık oluşturulabildiğini dile getirdi.

Yakınındaki bir hastanede kan ihtiyacı varsa kullanıcının bunu hemen görebildiğini vurgulayan Aktaş, "Bunlar gibi birçok modül var. Şu anda yaklaşık 140 bin kullanıcımız var. Kullanıcı sayımız her gün ortalama 800 artıyor. Bu bazı günler 2-3 bin kişi de oluyor" dedi.

Freelyshout yetkilileri hedefleri konusunda şunları söyledi:

“Çağımızın sistemi olan sosyal ağlar, global açıdan en büyük iletişim aracı sıfatını almıştır. Ülkemizin bu yolda sağlam adımlar atması gerekiyordu. Freelyshout, Türkiye’nin bu alandaki ilk sosyal ağıdır. Takipçi sistemini benimsememiz, hiçbir sosyal ağın benzeri olduğumuzu göstermez ki evrensel sistemler asla “çakma “ tabiri alamaz. Eğer vizyonda büyük benzerlikler olursa bu kanaate varılabilir. Biz apayrı bir vizyonu benimsemekteyiz. Ayrıca şunu belirtmek isteriz ki asla başka sosyal ağlarla kendimizi kıyaslayarak ilerlemiyoruz. “ Facebook ve Twitter’in rakibi “ başlıklarından haz etmiyoruz. Kendi yolumuzda ilerleyerek bu sistemde özgürlüğün ve interaktifliğin benimsenmesi için çalışıyoruz. Uzaydan dünyaya baktığınızı düşünün. Ortada hiçbir sınır yok, bir bütün.

İşte Freelyshout’ın hedefi, “ sosyal medyada “ global açıdan herkesin özgürce, barış ve birlik içinde internet kullanmasını sağlamaktır. Yani global açıdan popülaritemiz artınca sosyal sorumluluk projesi tahmin edilenden çok daha önemli bir role sahip olacak ve artık barışsal aktiviteler de sosyal ağda megafon sayesinde yankılanacak. Örneğin Türk ve İsviçreli kurumlar arasında yapılacak barışsal bir organizasyon sosyal ağdan duyurularak çok daha büyük kitlelere ilham kaynağı olacak. Dünya’da barıştan yana olan kişi sayısı, savaştan yana olan kişi sayısından çok ama çok daha fazla. Barıştan yana tüm dünyanın birlik içinde hareket etmesi demek, savaşların durması demektir.

Barıştan yana herkes megafon ile sesini duyurmalı. Yaptığımız her yenilik sadece sanal açıdan değil, özellikle reel açıdan büyük faydalar sağlamaktadır. Özgürlük vaat ettik ve sözümüzü tuttuk. Özgürlüğünüzü kısıtlayanları engelleyebilirsiniz. Bir kişiyi engellediğiniz takdirde sistem artık öyle biri yokmuş gibi davranır. Huzur içinde haykırmaya devam edebilirsiniz. İnsanları hayattan soğutan Fake (Sahte kullanıcı) hesaplara karşı acımasız tutumlar sergiliyoruz. Örneğin; bir kişiyi engellediniz ve başka bir hesapla sizi rahatsız etmeye devam ediyor. Siz bunu fark etmeseniz bile sistem davranışlarına göre bunu tespit ettiği anda söz hakki bile vermeden siteden kovuluyor. Ama haksızlığa uğradığını düşünenler için de yerine göre affetme ya da özür dileme gibi davranışlar da sergiliyoruz.

Bizi diğer sosyal platformlardan ayıran özellikler başlığı adi altında hiç bir iddiamız yok. Ancak kullanıcılarımızın böyle iddiaları var. Siteye girip kaynaşmaya başladıktan sonra diğer platformlarla ilişkisini kesen çok kullanıcımız var. Yapacağımız her yenilik, belirtmiş olduğumuz hedeflere adım adım, sağlam temeller atarak ilerlememizi sağlamaktadır. Siz de özgür ve interaktif sosyal ağ Freelyshout’ta ( Özgürce Haykır ) yer almak istiyorsanız www.freelyshout.com ya da www.ozgurcehaykir.com ‘dan siteye erişim sağlayabilirsiniz.“ dedi.

Freelyshout.com Kurucuları ile Röportaj

Yerel bir sosyal ağ olarak girişiminizden biraz bahseder misiniz? Sitenin işleyişi nasıl?

"Freelyshout, kâr amacı gütmeyen bir sosyal platformdur. Arkadaş olarak eklemek yerine takip etmek üzerine kuruldu. Her paylaşım bir haykırış/shout olarak isimlendirilir. Video, resim, yazı, soundcloud üzerinden müzik ve yer bildirimi paylaşma özellikleri mevcut. Son yapılan güncelleme ile çiz-haykır seçeneği de eklendi. Bu sayede kullanıcılar kendi karikatürlerini yada resimlerini çizip paylaşabiliyorlar. Bunların yanı sıra sosyal sorumluluk modülü bulunmaktadır. Kan arama, sosyal yardımlaşma, afet bilgilendirmeleri gibi birçok toplumsal soruna destek olmayı hedefliyoruz."

Twitter ve Facebook gibi dünya devi sosyal ağ platformları varken neden böyle bir site kurdunuz?

"Diğer platformlarda mevcut olmayan (Gizlilik nedeni şu an bahsedemiyoruz) birçok özellikeklenecektir. Bir plan çerçevesinde çalışıyoruz. Bu yüzden plana sadık kalıyoruz ve kullanıcıların da fikirlerini, onaylarını alarak eklemeler yapıyoruz. Aslında bu soruya en iyi cevabı freelyshout kullanıcılarının vereceğini düşünüyoruz."

Facebook ve Twitter gibi bilinen sosyal ağlardan farklı olarak kullanıcılara ne vaat ediyorsunuz?

"Kullanıcılarımızın da para kazanmalarını sağlayabileceğimiz bir reklam alt yapısı hazırlıyoruz. Diğer sosyal platformlarda üzerinden para kazanılan kullanıcılar, Freelyshout üzerinden para kazanmaya başlayacaklar. Bu sadece verebileceğimiz bir örnektir. Bunun gibi çok farklılık olacak zaman içerisinde. Bunun dışında şuan mevcut olan farklılıklardan birisi az daha önce bahsi geçen sosyal sorumluluk uygulamasıdır. Ayrıca akıllı arama sistemi ile her öğrenci araştırmalarını yapabileceği sonsuz bir bilgi kaynağına sahip olur. Bu akıllı arama sistemi daha da güçlendiriliyor. Bütün bilgiyi önünüze sunan bir kütüphane ile sosyal ortamın birleştiği bir yerdir Freelyshout."

Sitenin özellikleri şimdilik şunlar;

  • Foursquare aracılığıyla bulunduğunuz yer değil istediğiniz yerde check-in yaparak puan kazanabiliyorsunuz.
  • Karakter sınırı yok. Dilediğiniz kadar yazabilirsiniz. İsterseniz makale yazın, isterseniz bir kaç kelimelik özlü sözler.
  • Şu an hangi ruh halinde olduğunuzu belirleyebilir ve sizinle ayni ruh halinde olan diğer kişileri görebilirsiniz. Örneğin; sinirlisiniz ve neşelenmek istiyorsunuz. O zaman neşeli ruh halinde olan biriyle kontak kurup keyiflenebilirsiniz.
  • Dilediğiniz kadar kişiyi takip edebilirsiniz. "Limiti astın bunu takip edemezsin" gibi sınırlamıyoruz.

Kaç kullanıcınız var? Üye rakamlarınızdan bahseder misiniz?

"Aralık 2014 tarihi itibariyle, 268.000 ‘lik bir üye kitlemiz vardır. Bu sayının %70 civarı Türkiye’den olmakla beraber Rusya, ABD, İngiltere, Almanya şeklinde devam eden kitlemiz çeşitli ülkelerden oluşmuştur. Ayrıca şuana dek, Freelyshout 177 ülkeden trafik alarak aylık ortalama olarak 26.000.000 (26 Milyon) gibi sayfa görüntüleme sayısına ulaşmıştır."

Site ne zamandan beri faaliyet gösteriyor?

"Site Şubat 2013'te yayına girdi. İlk 6 ay sadece hataları giderebilmek ve “Neden Freelyshout”
sorusuna cevap bulabilmek için geçti. Bu aşamaları atlattıktan sonra tam anlamıyla yayına girdi. Bir de en
çok karşılaştığımız sorunlardan biri “Beta” ibaresidir. Sitemiz beta değildir, sadece “Sürekli
yenilenecek” yazmak yerine “Beta” yazdık."

Sitenin kuruluşunda yatırım aldınız mı? Aldıysanız bu rakam nedir?

"Hiçbir yatırım almadık. Kendi imkânlarımız ile devamlılık sağlıyoruz. İsimTescil.NET resmi sunucu sponsorumuzdur. Maddi anlamda hiç bir destek ve çıkar sağlamadık. Bağımsızlığımızı korumak için ortaklık ve bağış gibi gelir modellerine de ılımlı yaklaşmıyoruz. Ancak, projemizin gelişmesi için maddi ve manevi olarak bize destek olacak yatırımcı veya yatırımcılar arıyoruz"

Freelyshout'u Ünlü İsimler de Kullanmakta

Freelyshout ünlü isimler tarafından da ilgi görüyor. Bu isimlerden bazıları; Okan Bayülgen, Demet Akalın, Doğuş, Mustafa İçil, Hilmi Işıkören, M. Serdar Kuzuloğlu, Nizamettin Bilici, Ezgi Asaroğlu, Melih Bayram Dede, Hamza Şamlıoğlu, Murat Özanlar, Adnan Köşker, Gebze, Darıca, Pendik ve Bodrum Belediyesi, Onur Akay, Burak Öksüzoğlu, Murat Arslan, Hakan Ergün, Murat Gemlik, Nurullah Çukan, Sedat Erdoğdu...

"Dünya Çapında Popülerleşmeyi Hedefliyoruz"

Projelerinin incelemeye alındığını ve yarın sunum yapacaklarınıa dikkati çeken Aktaş, Bakan Fikri Işık'ın destekleriyle sitelerinin daha da büyüyeceğini söyledi.

Aktaş, yakın bir dönemde sitenin mobil uygulamalarını yayınlayacaklarını dile getirerek, "Mobil uygulamaları da yayınladıktan sonra popülerliği 4 kat artacaktır. Herkes kullanmaya başlayacaktır. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Bakanlıktan destek verilirse dünya çapında büyüme ve popülerleşmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"Freelyshout.com" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.freelyshout.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi sosyal ağları kullanan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

İbrahim A.
İbrahim A.
Bu çocuklar, iyimserlik ekonomisinin de fevkinde bir saçmalığa adım atmışlar. Mevzunun sadece, Facebook, Twitter gibi platformlarda olmayan 1-2 özellik olduğunu zannediyorlar. Üstelik gizlilik nedeniyle de bahsedemiyorlarmış.
Ufuksuzluğun bu kadarına pes.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor