Mersin'de Üretilen Çekirdeksiz Limonun Taliplileri Artıyor!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmayla üretilen çekirdeksiz limona ABD ve Güney Afrika'dan firmaların talip olduğu bildirildi. Detaylar haberimizde..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmayla üretilen çekirdeksiz limona ABD ve Güney Afrika'dan firmaların talip olduğu bildirildi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çekirdeksiz limonun Türkiye'de ilk kez üretildiğini, ticari anlamda da dünyada ilk kez piyasaya sunulduğunu söyledi.

Çekirdeksiz ürünlerin, limonların kraliçesi olarak adlandırılan ''kütdiken'' cinsinden elde edildiğini aktaran Keleş, bu cinsin 8-9 ay saklanabildiğini ve bu sayede büyük avantaj sağladığını ifade etti.

Keleş, çekirdeksiz limonun da bu özellikleri taşıdığı için ticari değerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, "Bunu sadece biz düşünmüyoruz. ABD ve Güney Afrika'dan iki tane uluslararası şirketle anlaşmalar imzalandı. Onlar şu an bu ürünü kendi ekolojilerinde deniyorlar. O deneme bittikten sonra ticaret söz konusu olacak." dedi.

Çekirdeksiz limon satışını Türkiye-Asya, Amerika ve Avrupa-Afrika olarak üçe ayırdıklarını bildiren Keleş, "Türkiye hakkıyla ilgili de yerli bir firmayla görüşmeler devam ediyor. Onunla da anlaşabilirsek yasal mevzuat çerçevesinde ihaleye çıkıp satışını gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

Keleş, çekirdeksiz limonun çok büyük bir kolaylık sağladığını anlatarak, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm turunçgillerde çekirdeksizlik istenilen bir özelliktir. Lüks lokantalarda veya otellerde çekirdeği düşmesin diye limonun tülbente sarıldığını görürsünüz. O tülbenti siz ne kadar hijyen tutabileceksiniz. Bu nedenle ürünün büyük ilgi göreceğini tahmin ediyoruz."

Ticari Avantajı Fazla

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda projeyi yürüten turunçgil uzmanı Dr. Güçher Kafa da çekirdeksiz limonun, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen bir projeyle ortaya çıktığını söyledi.

''Kütdiken'' cinsinden elde edilen üç çeşidin ticari olarak da çok alternatif içerdiğini belirten Kafa, çeşitlerin Türkiye'de ilk kez mutasyon ıslahıyla geliştirilen turunçgil çeşidi olarak da dikkati çektiğini bildirdi.

Kafa, limonların kraliçesi olarak adlandırılan ''kütdiken''in tek kusurunun çekirdeği olduğunu ve bu çalışmayla bu kusurun da giderildiğini ifade etti.

Kafa, dünyada çekirdeksiz limonla ilgili çalışmaların yapıldığını ve ürün elde edildiğini ancak bunun ticari gelişiminin sağlanamadığını anlatarak, bu noktada da ürettikleri limonun sululuk, yola dayanıklılık ve görüntüsüyle öne çıktığını kaydetti.

Geliştirilen üç çeşit çekirdeksiz limona ''Alata'', ''Uzun'' ve ''Gülşen'' adının verildiğini aktaran Kafa, bu ürüne ilginin önümüzdeki dönemlerde daha da artacağına inandıklarını söyledi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmalar hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz arastirma.tarim.gov.tr/alata web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hürriyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor