Sanayi Bazlı Gayrimenkul İhtiyaçlarına Çözüm İçin TOSİ Geliyor!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak sanayi binaları için uzun dönemli kiralamalar ya da satışlar yapacak TOKİ modeli bir gayrimenkul ortaklığı kurulması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Detaylar haberimizde...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak sanayi binaları için uzun dönemli kiralamalar ya da satışlar yapacak TOKİ modeli bir gayrimenkul ortaklığı kurulması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Olpak, “TOKİ benzeri bir uygulamayı adı TOSİ olabilir başka bir şey olabilir işin latifesi, acaba sanayicide yapılamaz mı dedik. Bizim öğrendiğimiz ve gelinen konum muhtemel bir gayrimenkul yatırım ortaklığı çerçevesinde ve de benzeri bir yapıda uzun vadeli satış veya kiralama yöntemiyle böyle bir çalışma yapılıyor” dedi.

MÜSİAD’ın açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Aralık ayında bir önceki aya göre 0,23 puan artarak 53,15 puan olarak gerçekleşti. 10 aydır 50 baz puanın üstünde olan endeks, yıl genelinde ortalama 52,69 puan olarak gerçekleşti. MÜSİAD Başkanı Olpak’ın Tekirdağ şubesinde açıkladığı verilere göre, Aralık ayında sanayi sektörü SAMEKS Endeksi 5,01 puan yükselirken, hizmet sektörü yılı 1,72 puanlık düşüşle kapattı. Sanayi endeksi 57,57 puana ulaşırken, hizmet endeksi 51,35’e geriledi. Sanayi sektörünün artışında; 14,33 puanlık yükseliş gösteren üretim alt endeksi ve 9,88 puan artan istihdam alt endeksi rol oynadı. Bunun yanında yeni siparişler 4,66 puan, satın alımlar 4,02 puan artarken, tedarikçilerin teslim süreleri alt endeksi 7,30 puan ve stoklar alt endeksi 4,14 puan geriledi. SAMEKS’e göre; hizmet sektörü endeksindeki düşüşte iş hacmi alt endeksindeki 4,69 puanlık, tedarikçilerin teslim süreleri alt endeksinde görülen 2,02 puanlık gerileme etkili oldu.

Açıklama Önümüzdeki Günlerde Yapılacak   

TOKİ’nin bugün sosyal konut açığının kapatılması noktasında Türkiye’de önemli bir dönüşüm başlattığını dile getiren MÜSİAD Başkanı Olpak, sanayicinin de böyle bir sıkıntısı olduğunu vurguladı. Sanayicinin ağırlıklı olarak cebindeki parasını önce toprağa, arsaya sonra binaya yatırmakta olduğunu ve borç harç biraz da makine teçhizatı koyduğunda işletme sermayesine geldiğinde ise parayı bitirdiğine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun için yaklaşık 3 yıldır bu önerimizi tekrarlıyorduk. Dedik ki TOKİ benzeri bir uygulamayı adı TOSİ olabilir başka bir şey olabilir işin latifesi acaba sanayicide yapılamaz mı? Yani uzun vadeli kiralama olabilir, uzun vadeli bir satış olabilir. Sanayicinin bu ihtiyacı karşılanabilir mi diye? Yine ilgili bakanlarımızla görüşüyoruz. Açıklamayı onlar önümüzdeki günlerde yapacakları için söylüyorum. Bu görüşmeler noktasında bizim öğrendiğimiz ve gelinen konum muhtemel bir gayrimenkul yatırım ortaklığı çerçevesinde ve de benzeri bir yapıda uzun vadeli satış veya kiralama yöntemiyle böyle bir çalışma yapılıyor. Yani TOKİ’nin sanayiye uygulaması bu şekilde olacak.

Dünya kaynaklı haberimizi sanayici okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor