İstikrarlı Gelişimiyle Türkiye'ye Örnek Bir Model: Tire Süt Kooperatifi!

Türkiye ekonomisinin yapı taşını küçük işletmeler oluşturuyor. Birbirinden bağımsız küçük işletmelerin, yoğun rekabet ortamında uzun süre ayakta kalmaları bile çok zor. Oysa güç birliği yapanlar başarı öykülerine imza atıyor. İşte bunun ikinci örneği "Tire Süt Kooperatifi". Detaylar haberimizde..

Türkiye ekonomisinin yapı taşını küçük işletmeler oluşturuyor. Birbirinden bağımsız küçük işletmelerin, yoğun rekabet ortamında uzun süre ayakta kalmaları bile çok zor. Oysa güç birliği yapanlar başarı öykülerine imza atıyor. İşte bunun ikinci örneği "Tire Süt Kooperatifi".

Tire Süt Kooperatifi, Bayilik Ağını Ülke Geneline Yaygınlaştırıyor

Süt toplama ve pazarlama amacıyla 1967 yılında birkaç süt üreticisinin bir araya gelerek kurduğu Tire Süt Kooperatifi, bugün 2 bin 54 aktif ortak, 260 çalışan ve günlük 170 ton süt toplama kapasitesine ulaşarak “Birlikten doğan güç” mottosunu tam anlamıyla hak edecek bir başarı öyküsü yazmış durumda. Ürünlerini zincir marketlerin yanı sıra sonbaharda faaliyete giren Çiftçim Market’le de İzmir ve ilçelerindeki tüketicilere ulaştıran Tire Süt Kooperatifi, çıtayı yükseltiyor. BM tarafından "Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli" seçilen Tire Süt Kooperatifi, şimdi, İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Denizli ve Bodrum’da bayiler arıyor.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, kooperatiflerin toplumsal barışın anahtarı olduğunu vurgulayarak, “Biz küçük üreticileri koruyan ve devamlılıklarını sağlayan bir model kurduk. Başarıyı bununla yakaladık” dedi. Türkiye’nin en güçlü kooperatiflerinden biri haline geldiklerini belirten Eskiyörük, “Türkiye’de süt üretimi iki kat artmazken Tire’de 7 katına çıkarmayı başardık. Dünya bizi takdir etti, modelimiz Türkiye’de de örnek olmalı. Şirket tarımcılığına yönelmenin sürdürülebilir olmadığı görüldü. Büyük bir kaynak çöpe gitti. Tarımda yapısal sorunları çözümü kooperatifl eşmede” diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Ekonomide Dönüşüm Programı” ikinci ayağındaki eylem planında yer alan tarımda örgütlülüğün, üretici- sanayi entegrasyonunu ve işbirliğini geliştirecek şekilde destekleme mekanizması kurulacağı ifadesi yer almıştı. Eskiyörük de bu noktada, kooperatifleşmeyi teşvik etmek için devlet politikasının şart olduğunu dile getirerek, “Bunun kültürü ve eğitimi verilmeli. İlkokullara dersler konulmalı, üreticiye kooperatifl ere yönlendirecek teşvikler verilmeli. Bakanlık süte 5 kuruş destek veriyor. Sütünü kooperatif aracılığı ile satanlara 10 kuruş prim verse kooperatifler güçlenir. Yine sütünü kooperatiften alan sanayiciye KDV indirimi gibi teşvikler sağlanabilir” dedi.

Hollanda’da Sektörün Yüzde 97’si Kooperatif

Tarım ve hayvancılıkta dünya markası olmuş ülkelerin kooperatifçiliğe önemli bütçeler ayırdığını belirten Eskiyörük, “Tarım ve hayvancılık faaliyetleri Hollanda’da yüzde 97, Danimarka’da yüzde 98, Kanada’da yüzde 75, Almanya’da yüzde 76 oranında kooperatifl er tarafından yürütülüyor. Ülkemizin şartları zorunlu kılmasına rağmen bu oranın bizde yüzde 13 seviyelerinde olması çok üzücü” dedi. Kooperatifçiliğin gelişmesiyle pek çok kazanım sağlanacağının altını çizen Eskiyörük, “Öncelikle verilecek teşvikler kısa sürede fazlasıyla geri döner. Kayıtdışılık önlenerek haksız rekabet ortadan kalkar. Üretim kontrol altına alınır gıda güvenliği sağlanır. Üreticinin pazarlama sorunu giderilir. Köyden kente göç önlenerek toplumsal barışa katkı sunulur” görüşünü ifade etti.

Yeniden Yapılanmayla Ayağa Kalktı Üreticiden Tüketiciye Köprü Oldu

2002 yılında yeni yönetim ve idari kadrosuyla yeniden yapılanma içerisine giren Tire Süt Kooperatifi, süt kalitesinde önemli iyileşme sağladı ve üretim maliyetlerini de en aza indirgedi. Bugün, ülkenin önde gelen firmalarına kaliteli süt sağlayan Tire Süt Kooperatifi, 2008 yılında hizmete açtığı Pastörize Süt Tesisini 2011'de büyüterek Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi’ne dönüştürdü. Hizmete açtığı bu tesisle pastörize sütün yanısıra beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, ayran, tereyağ, yoğurt, lor üretimine başladı. Kooperatif, 2010 yılında üretimine başladığı ve Türkiye’nin ilk organik pastörize sütü olma özelliğine sahip cam şişede organik pastörize sütü tüketicisiyle buluşturdu. Tire Süt Kooperatifi süt ve süt ürünlerinin yanısıra İzmir Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle Et ve Et Ürünleri İşleme Tesisi’ni de 2011 Eylül ayı itibariyle üretime geçirdi. 2012’de Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli’ seçildi. Tire Süt Kooperatifi, 2014 yılı itibariyle, aktif 2 bin 54 ortağı, 260 personeli, günde 170 ton süt toplama kapasitesi ve ortaklarına en iyi şekilde hizmet verebilmek amacıyla oluşturduğu makine parkı ile bölgenin ve Türkiye’nin en güçlü kooperatifi oldu.

Tire Süt Kooperatifi hakkında daha detalı bilgi edinmek isterseniz www.tiresutkoop.com web adesini ziyaret edebilirsiniz.

Dünya gazetesi kaynaklı haberimizi kooperatifleşme modelinden yararlanabilecek küçük işletmelerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor