Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Patentin Yıldızları Seçildi!

“İlk İşim Girişim” yarışmasıyla üniversite-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birisini sergileyen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding, şimdi de patentin yıldızlarını seçti. Detaylar haberimizde..

“İlk İşim Girişim” yarışmasıyla üniversite-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birisini sergileyen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding, şimdi de patentin yıldızlarını seçti. Çalık Holding’in ana sponsorluğunu üstlendiği ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı” adlı yarışmanın finali gerçekleştirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Çalık Holding işbirliğinde, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda düzenlenen ‘Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı’ yarışması sonuçlandı. Yarışmanın finalinde birincilik ödülünü “Su Kumbarası” isimli projesi ile Abdullah Murathan Kurt kazandı. İkincilik ödülünü “Nanoplazmonik Cihazı ile Nano Ölçekli Soğutma” isimli projesiyle Prof. Dr. Pınar Mengüç, üçüncülük ödülünü ise “Enerji Verimli Ocaklar” isimli projesiyle Süleyman Hilmi Yılmaz kazandı. Hakan Kalmaç ise “Mobralle” isimli projesiyle mansiyon almaya hak kazandı. Yarışmanın birincisine Macbook Air bilgisayar, ikincisine iPhone 5S akıllı telefon, üçüncüsüne iPad Air tablet ödülü verilirken, mansiyon kazanan yarışmacıya da ödül olarak tablet bilgisayar verildi. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi, verdiği desteklerden dolayı Çalık Holding’e teşekkür plaketi takdim etti.

YTÜ Rektörü Prof. Yüksek: ‘Teknoloji satın alarak bir yere varamayız’

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, özellikle teknolojiyi satın almak yerine üretmenin gerekliliğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Teknolojiyi satın alarak dışarıya bağımlı olduğumuz sürece, kendi teknolojimizi üretmediğimiz sürece, hiç bir yere varamayız. Bizler Türkiye'nin en hızlı gelişen teknoparkı unvanına sahip Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark’ında bu amaca hizmet vermekteyiz. Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmek yolunda 300 bin yetişmiş Ar-Ge personeline ihtiyacı var. Oysa mevcut Ar-Ge mühendis sayımız 70 bin. Hal böyle iken bu gibi çalışma alanlarımızı daha genişletmeli, daha çok çalışmalıyız."

Daha sonra söz alan ​Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Ar-Ge ve inovasyonun önemine değinerek, "Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşen ve bugün burada kaliteli bir örneğini gördüğümüz bu başarılı çalışmaları daha da çoğaltmalıyız" dedi.

YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kaya ise, teknoloji transferleriyle lisans ve patent satın almakla yetinen ülkelerin kendi patentlerini üreten ülkelere göre ekonomik sıralamada çok geride kaldığına dikkat çekti.

Üniversitelerde üretilen bilgilerin endüstriyel, ticari, sosyal ve kültürel değere dönüştürülmesi amacıyla düzenlenen “Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı Yarışması” nın ana sponsoru olan Çalık Holding adına ise Çalık Holding Strateji Yönetimi Direktörü İrfan Başak bir konuşma yaptı. Başak, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan, Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika'daki öncü Türk girişimcilerinden biri olan Çalık Holding’in, girişimcilik ruhu taşıyan ve yenilikçi fikirleri olan gençleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Çalık Holding olarak daha önce Mayıs ayında, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde, iş fikri olan girişimcilere yönelik yeni projeleri için 1 milyon TL’ye kadar yatırım alma fırsatı sunulan ‘İlk İşim Girişim Yarışması’nı desteklediklerini hatırlatan, şimdi de yine YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı”nın ana sponsoru olduklarını belirten Başak;

“Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çalık Holding olarak ‘Yıldızlı Patentler’ yarışmasıyla, Türkiye’nin bilim, teknoloji ve sanayide fark oluşturma yeteneğinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, 500 milyar dolar ihracat hacmi ve yıllık 50 bin adet yerli patent sayısına ulaşabilmek için ekonomik büyümeye, ihracata ve ekonomiye katkı sağlayacak patent almaya değer yeni buluşların teşvik edilmesini hedefliyoruz. Ülke olarak rekabet gücümüzün yüksek olması, inovasyon ve patent kültürünün gelişmesine bağlı” ifadelerini kullandı.

Yarışma Proje Pazarı Olmayı Başardı

31 Ekim 2014 Cuma günü, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Beşiktaş Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı’ yarışması boyunca, önemli konuşmacıların yanı sıra, alanında uzman üst düzey yöneticilerin katıldığı paneller de düzenlendi. Etkinlikte ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) yanında diğer üniversitelerden katılan öğrenci ve akademisyenlerle birlikte, projesine güvenen ve fikri başarılı olan herkese, fikrini kazanca dönüştürebilmesi için tüm patent ve projelerini pazara çıkarma imkanı da sunuldu.

Yarışmayı organize eden YTÜ Teknopark'ı ve sponsorlarını kutluyor, yarışmaya katılan ve dereceye girerek ödül kazanan girişimcileri tebrik ediyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

konya
konya
teşekkürler güzel bir haber olmuş: http://www.olgunmarkapatent.com.tr/

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor