Daikin Sakura Projesi 14 Kadın Girişimci İle Yola Çıktı

KOSGEB, KalDer ve Daikin işbirliği ile üniversite mezunu girişimci kadınları kendi işinin patronu yapmak için hayata geçirilen Daikin Sakura Projesi, daha ilk yılında büyük ilgi gördü. Gelen yüzlerce başvuru arasından seçilen 14 kadın girişimci ile yollarına devam edecekler. Detaylar haberimizde..

KOSGEB, KalDer ve Daikin işbirliği ile üniversite mezunu girişimci kadınları kendi işinin patronu yapmak için hayata geçirilen Daikin Sakura Projesi, daha ilk yılında büyük ilgi gördü. 3’üncü yılında 100 kadın girişimciyi işyeri sahibi olarak iklimlendirme sektörüne kazandıracak olan proje, gelen yüzlerce başvuru arasından seçilen 14 kadın girişimci ile yola çıktı.

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KalDer (Türkiye Kalite Derneği) ve iklimlendirme sektörünün öncü markalarından Daikin’in kadın girişimcilere destek olabilmek amacıyla başlattıkları Daikin Sakura Projesi’nin, bu yıl ilk seçmeleri gerçekleşti. Daha ilk yılında büyük bir ilgi gören Daikin Sakura Projesi’ne Türkiye’nin farklı illerinden yüzlerce başvuru geldi. Zorlu bir seçim sürecinin ardından Daikin Sakura Projesi’nin ilk girişimcileri olarak seçilen üniversite mezunu 14 genç kadın, KOSGEB, KalDer ve Daikin’in desteğini yanlarına alarak kariyer yolculuğuna başladı.

Nisan 2015’te Kendi İşyerlerini Açacaklar

Eğitim ve işyeri desteği sağlayarak üniversite mezunu genç kadınlara girişimci olma fırsatı sunan ve 3 yılda 100 kadına ulaşmayı amaçlayan Daikin Sakura Projesi’ne ilk yılında Türkiye’nin 63 ilinden yaklaşık 350 başvuru geldi. Zorlu bir değerlendirme süreci ve yapılan mülakatların ardından 25 aday, jüri karşısına çıktı. Üniversite mezunu bu girişimci adaylar arasından Daikin Sakura Projesi’nin ilk yılında destek almayı başaran 14 isim şunlar oldu:

  • Özlem Erginsoy Uruk (Bursa),
  • Alev Aktürk (İstanbul),
  • Melek Demircan (İstanbul),
  • Emine Mira Demir (İstanbul),
  • Alev Karavelioğlu (İstanbul),
  • Melike Gülbahçe (İstanbul),
  • Zehra Erdem (Ankara),
  • Ezgi Orhan (İzmir),
  • Seval Yılmaz (İstanbul),
  • Müzeyyen Karagöz (Ankara),
  • Pelin Atak (Ankara),
  • Güleser Çelik (Diyarbakır),
  • Firuze Karaosmanoğlu (İzmir),
  • Özge Küçük (İzmir)”

Eylül ayından itibaren eğitimlere başlayacak olan bu 14 genç girişimci 120 saat sürecek bir girişimcilik eğitimi programına başlayacak.  Başarı ile eğitim sertifikasını almaya hak kazanan girişimci adayları, Daikin Shop’larda yapacakları 15 günlük stajın ardından da, yaşadıkları illerde kendi işyerlerini açarak iklimlendirme sektöründeki yerlerini almaya başlayacak.

Geri Ödemesiz 30 Bin TL’lik Mali Destek

Daikin Sakura Projesi kapsamında 3 yılda 100 girişimci kadının KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanacağına dikkat çeken KOSGEB Marmara Bölge Müdürü Vekili Onur Alp Yatır, “KalDer ve Daikin tarafından verilecek eğitimlerin sonunda, girişimcilerimiz kurumun toplam 30.000 TL’yi bulan işletme kuruluş, donanım, işletme giderleri ve sabit yatırım desteklerinden geri ödemesiz olarak yararlanacaktır” dedi. 

KOSGEB’in ekonomik ve sosyal anlamda son derece hayati işlevleri yerine getiren girişimcilerin desteklenmesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve girişimciliği bir kariyer fırsatı olarak sunmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Yatır, KalDer ve Daikin ile işbirliği yaptıkları Daikin Sakura Projesi’nin bu kapsamda hayata geçirilen önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Girişimci Kadınlarımız "İş Sahibi" Statüsü Kazanacak

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan, sürdürülebilir bir kalkınma için kadın yeteneklerinin kazanılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması konusuna özel bir önem verdiklerini vurgulayarak, KOSGEB ve Daikin işbirliği ile hayata geçirilen Daikin Sakura Proje’nin bu amaca hizmet ettiğini kaydetti. Daikin Sakura Projesi’nin yalnızca kadın girişimci yetiştirmekle kalmayacağını, iş sahibi kadın statüsü kazandıracağına dikkat çeken Doğan, “Ülkemizdeki kadının iş hayatına katkısını artıracak bu proje, kalkınma çalışmalarına bu yönü ile önemli bir doğrudan etki yapacaktır” dedi.

Proje ile 100 kadın girişimcinin 3 yıllık dönemde girişimci geliştirme programından yararlanarak işyeri sahibi olacağını ve örnek girişimciler olarak topluma değer katacağını dile getiren Doğan, bunun sürdürülebilir bir gelecek açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

100’ü Girişimci 200 Kadın Sektöre Katılacak

Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen de, bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri Daikin Sakura Projesi ile kadın girişimciliğinin geliştirilmesi konusunda KOSGEB ve KalDer ile yapılabilecek çalışmalara bir örnek oluşturmayı amaçladıklarını da vurguladı. Daikin Sakura Projesi kapsamında kariyerine girişimci olarak başlayacak 100 kadının, işyerlerinde en az bir kadın istihdamı yaratacağına da dikkat çeken Özen, “Böylece Daikin Sakura Projesi ile 3 yıllık bir dönemde,  200 kadına iklimlendirme sektöründe iş olanağı sağlanacak” dedi.

Japon kültüründe yeniden doğuşun yanı sıra sonsuzluğu simgeleyen kiraz ağacı Sakura’dan adını alan bu proje ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi konusunda önemli bir adım attıklarını dile getiren Daikin Türkiye Akademi Koordinatörü Neslihan Yeşilyurt da, şunları söyledi: “Projeye daha ilk yılında yüzlerce başvuru gelmiş olmasını, kadın girişimcilerin iş hayatındaki yerlerini alabilmek için gösterdikleri çabanın bir işareti olarak değerlendiriyoruz. Tam da bu nedenle Daikin Sakura Projesi 3 yıllık bir program olarak planlandı. Önümüzdeki yıl bu projeden yararlanan kadın girişimci sayısını 50’ye, 3’üncü yılın sonunda da 100’e çıkarmayı amaçlarken, seçilen girişimci kadınlarımızın öncü bir rol üstlenerek diğer girişimci adaylarını da cesaretlendireceğini düşündük. Üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık bölümlerinin herhangi birinden 3 yıl içinde mezun olan kadın girişimci adaylarımıza, şimdiden bir çağrı yapmak istiyorum; önümüzdeki iki yıl içinde Daikin Sakura Projesi’ne başvurun ve kadın girişimciliğinin ülkemizde gelişmesi için yürütülen çalışmaların mutlaka içinde olun.”

Girişim Haber olarak projeye katılan ve seçilen kadın girişimcilerimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor