Türkiye'nin İlk Çiçek Okulu Girişimi: Florart İstanbul

Türkiye’nin ilk ve tek sadece eğitim odaklı “çiçek bakım ve tasarımı eğitimi atölyesi” 2014 yılında iki kadın girişimci tarafından hayata geçirildi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin ilk ve tek sadece eğitim odaklı “çiçek bakım ve tasarımı eğitimi atölyesi” 2014 yılında iki kadın girişimci tarafından hayata geçirildi. Finans sektöründeki kariyerine radikal bir karar ile son veren Florart İstanbul Satış&Pazarlama ve PR Yöneticisi Esra Şavkıner ve Florart İstanbul Çiçek Tasarımı Eğitmeni Buse Hekimci;  özverileri ile yeşerttikleri atölyelerinde çiçeklere yeniden hayat veriyorlar.

Florart İstanbul, Kurucu Ortağı ve aynı zamanda Çiçek Tasarımı Eğitmeni Buse Hekimci; 2007 yılında Flower School of Chicago’da aldığı “çiçek tasarımı eğitimi” sonrasında, 2008-2010 yılları arasında Türkiye’de bir mağazanın çiçek tasarımcısı ve işletmecisi olarak çalışmış.

Çiçekçilik sektörünün temel sorununun çiçek bakım ve tasarımı alanındaki eğitim eksikliğinden kaynaklandığını gören Hekimci, “ Kesme çiçek bakımı konusundaki bilinçsizlik, tüketiciye de doğru bilginin ulaşmamasına ve çiçeklerin ömürlerinin kısaltılmasına sebep oluyor. Çiçek düzenlemeleri ise gelişi güzel hazırlanarak belli bir standardın üzerine çıkamıyor. Doğru tasarım teknikleri ile göze hitap eden düzenlemelerin olmaması sektöre sekte vuruyor; çiçek satıcılarının azalmasına sebep oluyor. Tüketiciler isekısa sürede ölen, birbirinden farksız bu çiçek düzenlemelerine para vermek istemiyorlar. Piyasa yerinde sayıyor ve canlılık kazanmıyor.” diyor.

Çiçekçilik mesleğindeki kariyerini anlatan Hekimci girişimcilik hikayesini şöyle anlatıyor: “Çiçekçilik mesleğinin mutfağında bulunup tecrübe edinmemi sağlayan işletmeden 2010 yılında ayrılıp eğitim vermeye başladığımda, Türkiye’de bu alanda hiçbir hareket yoktu.  Çiçekseverlerin merakını karşılayacak hiçbir çalışma bulunmuyordu. O dönem çeşitli tv kanallarında, dergi ve gazetelerde sesimi duyurma fırsatı buldum. İnsanlar “Buse Hekimci” ile bu sanatı tanımaya ve daha çok ilgi duymaya başladılar. Çocuğuma bakmak için mesleğime ara verdiğim dönemde bile eğitimlerimi sabırsızlıkla bekleyen katılımcı adaylarından haftada bir iki e-mail alıyordum. Hiç çalışmadığım dönemde mail listemde 70 kişi oldu. Böyle böyle, gittikçe artan bir talep beni 2013 yılında kendi atölyemi kurma fikrine yaklaştırdı. Profesyonel çiçek tasarımı eğitimlerine başlamam 2014 Şubat ayında faaliyete geçen  “Florart İstanbul” ile oldu. Artık sadece ben değil bir çok insan şuna katılıyor ki; Florart İstanbul ile Herkes Çiçek Düzenleyebilir.

Florart İstanbul’un diğer Kurucu Ortağı ve PR Yöneticisi Esra Şavkıner ise;  İstanbul’da lider bir bankanın genel müdürlüğünde çalışırken “Yaşadığım ülke için çalışırken, kendimden katma değer sağlayacağım bir işim olmalıydı” düşüncesi ile işinden ayrılarak kendisine yeni bir yol çizmiş.

Şavkıner  yaşadığı süreci şöyle anlatıyor; “ Üniversite yıllarım da dahil yaşadığım şehir Ankara’dan 2007 yılında ayrılmakla beraber İstanbul’da lider bir bankanın genel müdürlüğünde göreve başladım. Mesleğimi icra ederken günden güne beni tam anlamıyla tatmin etmediğinden daha çok emin oldum. Yaptığım iş hayatımı olduğu gibi kaplayacaksa, hayatımın bir uzuvu olmalıydı. Çalışırken de yaşamalı, yaşarken de çalışabilmeliydim. Buse Hekimci ile tanışıp ortak olmaya karar verdiğimizde, çoktan uyumlu bir ikili olduğumuzu fark etmiştik. Buse’nin iş aşkı bana ilham verdi. Hem kendime hem yaşadığım çevreye faydalı olmak, bunu yaparken beni ben yapan özelliklerimi kullanabilmek; daha sıkı sarılmama sebep oldu. İkimizin de 3 yaşında oğullarımız var, ve şimdi de Florart İstanbul’u özveri ile büyütüyoruz.”

Yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu anlatan Şavkıner; “ Ülke ekonomisine yadsınamayacak bir katkı potansiyeline sahip kadın girişimci adayları için bir kapı açıyoruz ve devam ederken yollarına ışık tutuyoruz. Çiçek sevgisi ile dolu o kadar kalabalık bir grup var ki, gün geçtikçe artan sayıları ile bizi buluyorlar ve bu güzel dünya ile onları tanıştırdığımız için bize minnettar oluyorlar. Bu işin verdiği manevi doygunluk, beni gün geçtikçe yeni projeler üretmeye itiyor ve hayata geçirmek için motivasyon sağlıyor.

Türkiye’deki bir boşluğu hakkıyla doldurduğumuzu, insanları mutlu eden bir iş olanağını yakalamaları için fırsat sunduğumuza inanıyorum. Her uzmanlık alanında olduğu gibi, çiçek tasarımı konusunda da eğitim almak gerektiğinin bilincinde olan katılımcılarımızla her gün biraz daha büyük bir aile oluyoruz.” diyor.

FLORART İSTANBUL:  Canlı Çiçek Tasarımı Eğitimi Atölyesi

Dünyada son yılların gözde ilgi alanlarından ve meslek seçimlerinden biri olan canlı çiçek tasarımcılığının, verimli topraklara sahip ülkemizde popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Bu mesleğin anahtar noktası ise doğru bilgi, teknik ve iyi tasarım.

Florart İstanbul, kesme çiçek tasarımına olan ilgiyi arttırmayı, var olan ilgi ve talebi bilgi ve deneyimleriyle karşılayarak çiçekseverleri çiçeklerin büyülü dünyası ile buluşturmayı; mesleki eğitim programları ile özgün çiçekçiler yetiştirmeyi amaç edinmiş. Bu bağlamda meslek edinmek isteyen adaylara yönelik “Profesyonel Çiçek Tasarımı Eğitimleri” ve çiçekseverlere hobi edinmeye yönelik workshop dersleri düzenliyor. Bu çalışmalara ilave olarak; canlı çiçek tasarımını geniş kitlelere tanıtmak, sevdirmek ve insanlara taptaze bir hobi alanının kapılarını açmak için çeşitli kurumsal organizasyonlarda ve alışveriş merkezlerinde düzenlenen toplu etkinliklerde yer alıyor.

Florart İstanbul, ülkemizdeki çiçek çeşitliliği ve çokluğunu değerlendirmek, bu işin estetik ve sanatsal tarafını da destekleyerek çiçekçilik sektörünün ülkemize yakışan şekilde öne çıkmasında rol oynayacak yeni nesil çiçekçiler yetiştirmek amacıyla çiçek tasarımı eğitimleri vermekte.

Bu eğitimlerin detaylarına inecek olursak; Profesyonel Çiçek Tasarımı Eğitimi; Buse Hekimci rehberliğinde profesyonel çiçekçiliğe yönelik dünyaca kabul görmüş temel prensipleri konu alıyor. Eğitim 15 saat süreli olup, içerisinde;

  • A’dan Z’ye çiçek bakımı,
  • Çiçeklerin tedarik ve saklanma süreçleri,
  • Çiçek stilleri,
  • Çiçek mezatı gezisi,
  • Teorik çiçek tasarımı
  • Uygulamalı çiçek tasarımı

derslerini barındırıyor. Eğitimler, katılımcıların tercihine göre haftaiçi veya haftasonu gerçekleşebiliyor. Eğitim grupları beş kişi ile sınırlı olup, eğitim süresince yaptıkları çiçekler katılımcılara hediye ediliyor. Eğitim sonunda ise katılımcılara mesleklerinde ilerlerken iyi bir referans olacak Buse Hekimci onaylı “Katılım Belgesi” veriliyor.

Atölye Workshop Dersleri

Florart İstanbul Çiçek Tasarımı Atölyesi, çiçek ve sanatı bir araya getirerek çiçekseverlerle buluşuyor.  Hoşça vakit geçirten, bir terapi gibi rahatlatan ve çiçeklerin büyülü dünyasına davet edip onlara bir adım daha yaklaştıran 120 dakika süreli bu derslerde katılımcılar;  çiçek satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, ellerindeki çiçeklerin ömürlerini nasıl uzatabilecekleri, mevsimlere göre çiçek bilgileri ve çiçek tasarımında renk uyumu vb. konularında da bilgi sahibi oluyor.

Tercih edilme sebeplerini anlatan Hekimci ve Şavkıner ikilisi;

“Çiçek tasarımı eğitimi almak isteyen adayların bizi tercih etmesinin en büyük sebebi, Türkiye’de bu alanda bu kadar kapsamlı ve disiplinli bir eğitim programı olmamasıdır. Kurumsal yapımız ve katılımcılarımıza kattığımız değer ile bu işte bir numara olduğumuzun geri dönüşümünü yine öğrencilerimizden alıyoruz. Amacımız yeni nesil çiçekçiler yetiştirmek, tüketicileri canlı çiçek bakımı ve tasarımı konusunda bilinçlendirerek çiçek satışını arttırmak, çiçek düzenlemeyi de hobi sınıfına sokmaktır.  Kendi çiçekçilerini açmak hedefiyle eğitimlerimize katılan öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirmek için bir takım çalışmalar yapmaktayız. Onlara eğitim verirken sadece bilgi vermez, yol gösteririz. Bu politikamız çerçevesinde eğitim sonrasındaki dönemlerinde de onların çiçek tedarik etmesinden, piyasada yer kazanmalarına kadar olan süreçte desteğimiz ile yanlarında oluruz.” diyor.

Sektörlerinde inovatif bir eğitim modeli kurgulayan Esra Şavkıner ve Buse Hekimci’ye girişimlerinde başarılar diliyor, daha fazla vakit kaybetmeden sizi web sitelerine davet ediyoruz. Florart İstanbul Çiçek Tasarımı Atölyesi hakkında daha detaylı bilgiye ve iletişim bilgilerine www.florartistanbul.com web adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberimizi çiçekçilik sektöründe faal olan girişimci okurlarımız, bu sektördeki girişimci adaylarımız ve çiçeklere ilgi duyan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor