İlk GİV Genç Girişimci Buluşması 26 Nisan'da Gerçekleşti

Alı Kılıç önderliğindeki GİV Gençlik Konseyi'nin organize ettiği Genç Girişimci Buluşmaları'nın ilki 26 Nisan Cumartesi sabahı GİV merkezi Eyüp Bahariye Mevlevihanesi'nde kahvaltılı toplantı şeklinde gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) her ay düzenli olarak ana kademe üyeleri için "Girişimci Buluşmaları" gerçekleştiriyor ve ekosistemi bir araya getiriyor. Geçtiğimiz aylarda Gençlik Konseyi yapılanmasını başlatan GİV, artık ekosistemin geleceği olan gençler için de "Genç Girişimci Buluşmaları" etkinlik serisini başlattı.

Alı Kılıç önderliğindeki Gençlik Konseyi'nin organizasyonunu üstlendiği Genç Girişimci Buluşmaları'nın ilkini 26 Nisan Cumartesi sabahı vakıf merkezi olan Eyüp Bahariye Mevlevihanesi'nde kahvaltılı toplantı şeklinde gerçekleşti.

Bu ilk genç girişimci buluşmasında GİV Başkanı ve NEGMAR YK Başkanı Sn Mehmet Koç ve GİV İcra Kurulu Üyesi ve VEPA YK Başkanı Sn Hasan Okur, Gençlik Konseyi Başkanımız Ali Kılıç’ın sorularını yanıtladı.

GİV Başkanı Mehmet Koç'un panelde sorulan sorulara verdiği cevaplar şöyle;

Girişimciliğin tanımını yapmadan şunu söylemek isterim ki; girişimci yerini terketmeyendir. Yani girişimci kesinlikle odaklandığı işinin başında olmalı. Eğer işinizi/projenizi 1 gün boşlarsanız o sizi 1 hafta boşlar. Eğer siz onu 1 hafta boşlarsanız o sizi 1 ay boşlar. Girişimci cebinde parayla düşünmeyen, cebindeki parayla proje hayal etmeyendir. Girişimci çevresindeki tüm kaynakları etkin bir şekilde hayalleri için kullanabilendir. Örneğin cebimde 5 Bin lira var diyerek değil, 100 bin lira bulabilirim diyerek iş fikri oluşturabilendir. Girişimci iş fikrine projesine çocuğuymuş gibi bağlanmaz, fikri projeyi hayata geçirir, değerinden fazlasına talibi çıktığında exit yapmasını bilir. Mesela benim kurduğum 45’den fazla şirket var. Bunların 30 tanesi şuan devam ediyor ama geri kalanlardan ya hissemi satarak ya da farklı şekillerde çıkmışımdır.

Gençlere ve öğrencilere İngilizce’yi muhakkak üniversite yıllarında veya gençlik dönemlerinde halletmelerini gerektiğini söyleyen KOÇ şunları söyledi;

Girişimci doğulmaz, girişimci olunur” söylemini biraz daha açtı;“ Eğer başarı bir girişimci olmak büyük hayaller kurup onlara erişmek istiyorsanız İngilizce çok önemli bir araç. Eğer ben İngilizce bilmeseydim şuan burada konuşuyor olmazdım. Bunu bu kadar net söylüyorum.Girişimci doğulmaz, girişimci olunur. Girişimcilik bizzat yaşanarak öğrenilebilen bir olgu, bir karakterdir. Bu olguyu öğrenip karakteriniz haline getirmek için mutlaka STK’larda görevler almalısınız. Girişimci olan, atılgan kişilerin etrafınızda olmaya özen göstermelisiniz. İçinde bulunduğumuz dünya, (şimdiye kadar toplumuza öğretilenin aksine) girişimci olan insiyatif alan, kendi öz değerlerine ve inançlarına sahip çıkan çalışkan toplumları lider toplum yapmaktadır. Önümüzde Japonya, Almanya ve G. Kore gibi örnekler var, bu örneklerden ilham almalıyız.

GİV İcra Kurulu Üyesi ve VEPA YK Başkanı Hasan Okur'un panelde sorulan sorulara verdiği cevaplar ise şöyle;
Girişimci olmak için mutlaka kendinizden daha akıllı veya daha başarılı insanlarla girişimcilerle vakit geçirmelisiniz. Bu imkanı en güzel bulabileceğiniz yerler bizim gibi STK’lardır. Başarılı işadamlarıyla vakit geçirebileceğiniz, sorular sorup tecrübelerinden istifade edebileceğiniz, hatta aktif görev alıp işadamlarıyla kolkola yürüyebileceğiniz bir tecrübe ortamı GİV’de mevcut. Siz gençlerimizin bu ortamı değerlendirmesi gerekiyor.
 
Aynı zamanda vakfın Proje ve Finans Konseyinin başkanlığını da yapan Okur, konsey çalışmalarından şöyle bahsetti:

Proje ve Finans Konseyi olarak, potansiyel girişimci gençleri ve projelerini belli kriterlere göre değerlendirme ve seçme sürecindeyiz. Yakın dönemde Bahariye Business Angels olarak yapılanacağız ve bu seçtiğimiz girişimlere yatırım yapıyor olacağız. Yatırım derken sadece finans değil, vakfımızın duruşuna ve misyonuna yakışır şekilde girişimcilere mentorlük de yapacağız.

Bize başvuruda bulunan gençlerimizin projelerini seçerken birçok eksiklik olduğunu bizzat görüyoruz. Girişim fikirlerinizi mutlaka bir iş fikrine dönüştürün. Yani fikrinizi bize sunmadan önce 4 aşamayı halletmiş olmanız lazım. Bunları sayarsam; mutlaka bir Pazar Analizi yaparak projenizin potansiyelinin durumunu keşfedin, ardından bir SWOT analizi yaparak artılarınızı-eksilerinizi tespit edin ve bunların farkında olun. Akabinde projenizi hayta geçirmek için bir İş Planı hazırlayın ve buna bağlı olarak Nakit Akışlarınızı belirleyin. Artık bize başvurmaya hazırsınız, biz başvurunuzu 15 gün içinde inceliyor ve mutlaka dönüş yapıyoruz. Eğer ilk aşamayı geçerseniz girişiminizi detaylandırmak adına daha detaylı   çalışabileceğimiz bir 15 günümüz daha oluyor. Bu 30 günün sonunda iş fikrinizin veya girişiminizin akibeti ortaya çıkıyor ve destekleme noktasında nihayi kararımızı veriyoruz. Nihai kararımız olumsuz bile olsa inanın bu 30 gün sizin için inanılmaz verimli geçebilir.

GİV Gençlik Konseyi Başkanı Ali Kılıç’ın moderatörlüğünde ki soruların ardından katılımcı gençlerin soruları da cevaplandı. Soru cevap bölümünü takiben toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve katılımcılar arası networking yapılarak etkinlik noktalandı.

GİV Genç Girişimci Buluşmaları etkinlik serisi devam ediyor olacak. Etkinliklerden haberdar olmak için vakfın Facebook sayfasını, Twitter profilini takip etmenizi öneriyoruz. Vakıf hakkında detaylı bilgi edinmek için www.giv.org.tr web adresini inceleyebilirsiniz.

Haberimizi genç ve / veya öğrenci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor