Akıllı Telefon Girişimcilerine 5 Milyon Lira Destek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, akıllı telefon ve bileşenleri ile engelliler için inovasyon çalışmalarıyla akıllı telefon geliştirebilecek özel sektör kuruluşlarına 5 milyon lira destek vereceklerini bildirdi. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, akıllı telefon ve bileşenleri ile engelliler için inovasyon çalışmalarıyla akıllı telefon geliştirebilecek özel sektör kuruluşlarına 5 milyon lira destek vereceklerini bildirdi.

Işık yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ülke ithalatında önemli bir yer tutan akıllı telefonların milli olarak geliştirmesi için çağrıya çıktığını söyledi. Akıllı telefon ve bileşenleri ile engelliler için inovasyon çalışmalarıyla akıllı telefon geliştirebilecek özel sektör kuruluşlarına proje üst sınırı 36 ay olmak koşuluyla 5 milyon lira destek vereceklerini kaydeden Işık, bu sayede cari açığın kapatılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

TÜBİTAK 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında bunu gerçekleştireceklerini anlatan Işık, "Akıllı telefonlar Türkiye'nin ithalatında çok önemli yer tutuyor. Her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık cep telefonu ithal ediliyor. 'Ben bu işi yaparım' diyen şirketler bize başvuru yapacak. Biz bu şirketlerin yeterliliğini denetleyerek şartları tutturan firmalara destek vereceğiz. Şirketler projeye tek de ortaklı da başvurabilecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye her yıl ortalama 10 milyon akıllı telefon geldiğine dikkati çeken Işık, "Geçen yıl 12 milyon 200 bin civarında cep telefonu ithal edildi. Yani 2012 yılına göre yüzde 14,8 oranında artış gerçekleşmiş durumda. 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde toplam 11,7 milyar dolarlık 90,7 milyon cep telefonu ithal edildi. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü ortaya koyuyor" diye konuştu.

Her Alanda Yerlileşme

Bakan Işık, 2023 hedefleri doğrultusunda her alanda millileşmeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK TEYDEB tarafından başlatılan çağrı ile akıllı telefon alanında ulusal bilgi birikimine katkı sağlayacak, yerli teknolojilerin oluşmasına ve gelişmesine imkan hazırlayacak ve uluslararası boyutta yenilikçi özellikler barındıran akıllı mobil cihaz bileşenlerinin yurt içinde geliştirilmesini sağlayacak projeleri destekleme kararı aldık. Çağrı kapsamında uluslararası boyutta yenilikçi özellikler barındıran, katma değeri yüksek telefonlar geliştirmeyi hedefliyoruz."

Teknolojinin dünyayı herkes için eşit kılacağını kaydeden Işık, 'Teknolojiye herkesten daha çok ihtiyaç duyan engelli insanların yeniliklerden yeterince yararlandığı söylenemez. Akıllı telefonlar tüm dünyada alışkanlıkları değiştirirken, engelli insanlar bu son teknoloji ürünlerden yeterince faydalanamıyor, biz bu çağrıda engelli vatandaşlarımızı da düşündük. Görme ve işitme engellilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bütünleşik cihaz geliştirilmesi başlığıyla da bu alandaki eksikliği gidermeye çalışacağız' değerlendirmesinde bulundu.

Yerli akıllı telefon üretimine 5 Milyon TL destek sağlayan çağrıyı buradan inceleyebilirsiniz.

Haberimizi mobil ve telekom sektörülerinde faal olan oyuncular ve girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor