Önde Gelen Global Vakıflar Bağışçılık Trendlerini Tartıştı

Toplam 54 ülkeden 145 kuruluşun üye olduğu ve tüm dünyada bağışçılık alanında yaptıkları çalışmalar ile tanınan WINGSForum 2014, TÜSEV ev sahipliğinde bu yıl ilk defa Türkiye’de yapıldı. Detaylar haberimizde..

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen WINGSForum 2014’te 40 ülkeden 250 bağışçılık uzmanı, bağışçılığın önündeki engellerin çözümlerini gündeme getirerek,  bağışçılıkta son trendleri tartışmaya açtılar. Aralarında Bill & Melinda Gates Vakfı, Ford Vakfı, Sabancı Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Aydın Doğan gibi büyük vakıfların olduğu WINGS Forum’da bu yıl “Ağ kurmanın gücü” teması ışığında sivil toplumun gelişimi için sivil toplum kuruluşlarının birbirleriyle iletişiminin ve etkileşim içinde olmalarının önemine dikkat çekildi.

Anadolu Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Bill & Melinda Gates Vakfı, CAF, Evolution&Philantropy, Ford Vakfı, Sabancı Vakfı, UBS, Vale ve Vodafone Vakfı Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen WINGS Forum 2014’ün açılış konuşmasını WINGS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Atallah Kuttab yaptı. Kuttab, 4 yılda bir araya gelen WINGS’ın 1999 yılında kurulan bağımsız bir organizasyon olduğunu belirterek, “54 ülkeden WINGS’e üye olan 145 kuruluş bulunuyor. Bugün burada 40 ülkeden 250 katılımcı ile birlikteyiz. WINGS güçlü bir vizyon ile dünyanın farklı ülkelerinde sosyal adaleti sağlamak için çalışan kuruluşlara sağladığı işbirliği imkanlarıyla daha adil bir dünya için çaba göstermektedir. Farklılıklara küresel bir bakış açısıyla yaklaşarak kültürler ile etkileşim içinde olmaya ve desteklemeye büyük önem veriyoruz” dedi.

TÜSEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder de WINGS Forum 2014’ün farklı ülkelerden gelen katılımcılar için mükemmel bir tartışma ortamı yaratmasının yanı sıra Türkiye’deki kuruluşların bağışçılık anlayışına yeni ve bambaşka bir açılım getireceğini dile getirdi. Türkiye’de bağışçılığın canlı ve güçlü bir sivil toplum ile birlikte gelişeceğini vurgulayan Ergüder “Türkiye daima farklı kültürlerin ve düşüncelerin buluşma noktası olmuştur. Aynı bakış açısı ile baktığımızda, geleneksel bağışçılık anlayışının yepyeni bir bağışçılık anlayışıyla harmanlandığını görüyoruz. Bu entegrasyon ile bireyler farklı bağış yöntemleri denenmesinde önemli bir rol oynuyor, şirketler sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve sivil toplum kuruluşları bağışçılık alanında programlar yürütüyor. STK’ların bağış toplamasının önünde hukuki ve finansal sorunlar olduğunu görüyoruz.  Bu engellerin aşılması için sivil toplumun daha çok mücadele etmesi gerekiyor” dedi. 

“Bağışçılık trendlerini yakalamalıyız”

Türkiye gibi bölgedeki birçok ülkenin bağışçılık sıralamasında gerilerde yer aldığına dikkat çeken Prof. Ergüder,  STK’lara olan güvenin düşük olması ile hukuki ve finansal engeller nedeniyle sivil toplumun gelişemediğini belirtti. Ergüder“TÜSEV olarak bağışçılığın gerçek bir dönüşüm geçirmesi ve inovatif modellerin geliştirilmesi konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Türkiye’de kamu kurumları da özel sektör de sivil toplum alanındaki sorunların çözülmesi ve daha güzel bir gelecek yaratılması amacıyla bağışçılık kültürüne sahip çıkmalıdır. Vakıflar başta olmak üzere sivil toplum dünyadaki bağışçılık trendlerini yakalamak için harekete geçmelidir” diye konuştu. 

John D. Gerhart Center Direktörü Dr. Barbara İbrahim, WINGS Forumu’nun ilk defa Türkiye’de gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, bu alanda yapılan çalışmaların tartışılması için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

TÜSEV Hakkında

TÜSEV 1993 yılında aralarında Türkiye’nin önde gelen vakıf ve derneklerinin bulunduğu 23 sivil toplum kuruluşu tarafından üçüncü sektörün yasal, mali ve işlevsel altyapısını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında işbirliği yapmakta.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor