Tersine Beyin Göçü Programı 2014 Yılı Yenilikleri

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)’nca yurt dışındaki başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermek amacıyla yürütülen Yurda Dönüş Araştırma Burs Programında revizyon yapıldı. Detaylar haberimizde..

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)’nca yurt dışındaki başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermek amacıyla yürütülen “2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı”nda 2013 yılında 172 araştırmacı geri dönüş için başvuru yaptı. Bir önceki yıla göre başvuruların 5 kat arttığı programda 83 araştırmacı desteklenerek geri dönüşü sağlanmış olup, 42 başvurunun değerlendirmesi halen devam ediyor.

Yurt dışındaki Türk bilim insanlarının/araştırmacıların ülkemizde Bilim ve Teknoloji alanında yapılan çalışmalara katkılarını desteklemek, tersine beyin göçünü sağlayarak ülkemizin nitelikli Ar-Ge personeli sayısını artırmak amacıyla 2014 yılından itibaren bir takım yenilikler getirildi.

2014 yılında Yurda Dönüş Araştırma Burs Program kapsamında yapılan revizyonlar şu şekilde : 

  • Program kapsamında hak kazandırma sistemi getirilmiş olup, programa başvuru yapabilmek için Türkiye’de Ar-Ge faaliyeti yürüten kurum/kuruluşlardan kabul alma şartı kaldırıldı. Başvurusu desteklenen adaylar 12 ay içerisinde Türkiye’de Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve/veya Ar-Ge faaliyeti yürüten Özel Sektör Kuruluşlarının herhangi birinden kabul mektubu alarak burslarını başlatabilecekler.
  • Yurt dışında ikamet etme süre şartı değiştirildi. Programa başvuru yapabilmek için başvuru döneminin ilk günü itibariyle son 36 ay içinde en az 30 ay yurt dışında ikamet edenler programa başvuru yapabilecekler.  (Türkiye’de zorunlu geçirilen uzun süreler -askerlik vb. ile bilimsel etkinliklere katılım, tatil vb. için geçirilen kısa süreli ikametler bu süre içerisinde dikkate alınmıyor)
  • Program kapsamında sunulan araştırma destek miktarı artırıldı. Araştırmalarını Üniversite ve/veya Kamu Ar-Ge birimlerinde yürütecek araştırmacılara 30.000 TL’ye kadar araştırma desteği verilecek. Araştırmacıların bilim ve teknoloji alanındaki katkılarını artırmak adına program kapsamında desteklenen araştırmacıların TÜBİTAK’ın diğer destek programlarına başvuru yapabilmesine imkân tanınacak.

Geri Dönüş Bursuna Kimler Başvurabilir?

Yurda Dönüş Araştırma Burs Programına doktora dereceli yurt dışı Ar-ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacıların yanı sıra, lisans mezunu en az 6 yıl yurt dışı Ar-ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar ile yüksek lisans mezunu en az 4 yıl yurt dışı Ar-ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar başvuru yapabiliyor. Programa her ay online başvuru alınıyor.

Program ile ilgili ayrıntılı bilgiye TÜBİTAK'ın ilgili sayfasından web adresinden ulaşabilirsiniz. Haberimizi yurt dışında yaşayan Türk araştırmacı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor