Dr. Hayri Baraçlı: Girişimciliğin Hikayesi Riskle Başlar

İSTANBUL- Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin düzenlediği panele katılan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ve kurucumuz Samed Ağırbaş girişimciliğin hikâyesinin riskle başladığını söyledi. Detaylar haberimizde..

İstanbul- Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin düzenlediği panele katılan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ve Samed Ağırbaş girişimciliğin hikâyesinin riskle başladığını söyledi.

Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin düzenlediği “Gişimcilik Paneli”nin konuğu İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı oldu. Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Baraçlı, öğrencilere girişimciliği ve girişimciliğin sırlarını anlattı. Öğrencilerin kendisine gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Baraçlı, öğrencilerle bir arada olmanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Çok Küçük Fikirlerden Büyük Değerler Ortaya Çıkabilir

İnsanın içindeki girişimcilik ruhunu hiçbir zaman göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayan Baraçlı, grişimciliğin insanın içinde olan, farklılığı ortaya çıkartabilen ve değişimi savunan bir anlayış olduğunu kaydetti. Girişimciliğin esasında bir değişim ruhu olduğunu belirten Baraçlı, “Hocalarınızla iletişim içinde olmanız sizin girişimcilik ruhunuzu geliştirecek ve farklılaşmayı da ortaya çıkartabileceksiniz. Girişimcilik bir risk, bir fırsattır ve bunu kazanca dönüştürmektir. Girişimcilik aynı zamanda bir sermayedir. Esasında ömür de bir sermayedir. O yüzden siz de ömrünüzü mesleğinize adayabilirsiniz. Kendi fikrinize önem verin. Çok küçük fikirlerden büyük değerler ortaya çıkabilir.” dedi.

İyi Girişimciler Empatik Anlayışa Sahiptir

İyi girişimcilerin empatik bir anlayışa sahip olduğuna dikkat çeken Baraçlı, “Girişimci ruha sahip olan kişilerin empati kurması gerekiyor. Sizler hem iç girişimciliğinizi hem de sosyal girişimciliğinizi ortaya koyarken, girişimciliği genişletmek için de düşünce kavramının olması gerekiyor. Girişimcilik ruhunu öldüren en önemli faktör de düşüncesizliktir. Hz Ali’nin ‘yapman gereken işleri yarına bırakma, bakarsın yarın sen olmazsın’ diye bir sözü var. Bizlerin de yapması gereken yararlı işleri her halükarda yapmamız gerekir. Başarmak için dört kriterimiz var. Öncelikle irademiz ve vizyonumuz olacak. İşlerimizde kararlı olacağız ve sürekli olarak fikir değiştirmeyeceğiz.  Aynı zamanda da sabrımızın da belli bir düzeyde olması gerekiyor. Bunlar bizi başarıya götüren en önemli unsurlardır. Sürekli olarak öğrenip ilmi de aramamız gerekiyor.” diye konuştu.

Girişimcilik Bir Ekip İşidir

Girişimciliğin aynı zamanda bir ekip işi olduğunu kaydeden Baraçlı, “O yüzden de ekip ruhu içerisinde hareket ederseniz girişimciliği de doğru noktalara taşıyabilirsiniz. Bizler elimize güç geçtiğinde de insanlığa faydalı olabilecek faaliyetleri sürdürmemiz gerekiyor. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda girişimciliği oluşturmalıyız. Girişimciliğin ruhunda çok konuşmak değil akıllı konuşmak vardır. Dedikodudan uzak olmamız gerekiyor. Girişimciliğin en önemli prensibi sıfır hatadır. Sıfır hata ise aynı tip hatanın tekrar etmemesidir. Hatalardan ders çıkarmamız gerekir. Hatalardan ders çıkarttığımız vakit doğru işleri yerine getiririz. Girişimci olabilmemiz için de bir misyonumuzun olması gerekiyor.  Bunun yanı sıra vizyonel olacağiz. Yani geleceği okuyabileceğiz.” şeklinde konuştu.

Mutlaka Bir Girişim Stratejiniz Olsun

Baraçlı konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Mutlaka bir girişim stratejiniz olacak. Kurumsallaşmayı ön planda tutacak bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. Kurumsal mantık esasında sıfır hatayı ortaya çıkaran, girişimcilik ruhunu öldürmeyen,empati ve sempati duyabilen; aynı zamanda da iletişim kurabilen bir yönetim felsefesidir. Akıllı çalışmak çok çalışmaktan daha iyidir. Her kriz bir fırsattır ama önemli olan krizlerden ders çıkarmaktır.”

Liseli Girişimciler Kulübü kaynaklı haberimizi genç girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Yasemin Öksüz Hakkında

Lisansını Başkent Üniversitesi “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” bölümünde tamamlayan yazar, Ankara Üniversitesi “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı” alanında yüksek lisans yaptı. Ulusal bir reklam ajansında reklam koordinatörü olarak da görev yapan yazar bu görevinin yanı sıra  Ocak 2013 ve Aralık 2013 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor