Melek Yatırımcılığa Alternatif Yeni Bir Model Geldi: Hami Yatırımcılık!

MÜSİAD) Gençlik Kurulu, 6-7 Aralık 2013 tarihlerinde düzenlediği 4. Uluslararası Genç İşadamları Zirvesi'nde (UGİK) global girişimcilik ekosisteminde Melek Yatırımcılık adıyla bildiğimiz yatırımcılık modeline alternatif olarak Hami Yatırımcılık modelini sunmuştu. İşte Hami Yatırımcılık modeli..

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğ (MÜSİAD) Gençlik Kurulu, 6-7 Aralık 2013 tarihlerinde düzenlediği  4. Uluslararası Genç İşadamları Zirvesi'nde (UGİK) global girişimcilik ekosisteminde Melek Yatırımcılık adıyla bildiğimiz yatırımcılık modeline alternatif olarak ülkemiz değerlerinin, kültürünün ve ekonomisinin bir harmanı olan Hami Yatırımcılık modelini sunmuştu.

MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Melek Yatırımcılık modeline alternatif olarak "Hami Yatırımcılık" modelini geliştirdiklerini belirterek, "Bu kavramı sil baştan değiştirmedik. İçine hem büyüyen yeni dünyayı kattık, hem de iletişimi, bilimi ve teknolojiyi öz değerlerimizle harmanlayarak, kendi yatırım modelimizi geliştirdik" diyor.

Akbal, MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından düzenlenen "İş dünyasında Rızk ve Risk ikilemi" konulu "4. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi"nin açılışında MÜSİAD için 'Rızk' kavramının maddi kazançtan daha fazlasını ifade ettiğini ve 'Risk' kavramını da yüzeysel anlamıyla değil, toplumsal sorumluluk bilinciyle ele aldıklarını söylemişti.

İki gün süren kongre boyunca girişimcinin almış olduğu riskin toplumsal rızka nasıl dönüştüğünün ve riskin hudutlarının ele alındığını aktaran Akbal, "Evet hudutlarını çiziyoruz, çünkü 'Risk' , maddi zararları göze almaktan daha fazlasını ifade eden bir kavramdır. Bize göre 'Risk' almak demek, kaybedilen bir sermaye, zarar eden bir şirket, değer kaybeden bir hisse sahibi olmak değil. Bize göre asıl risk, erdemini bilançolarda yitirmek, kazancının bereketini görememek ve kanaat gibi bir hazineyi idrak edememektir" ifadelerini kullanıyor.

Genç MÜSİAD olarak, girişimcilik ve girişimciliğe destek konusunda sürekli gayret gösterdiklerini anlatan Akbal, geçen yıl İstanbul'da kurulan Girişimcilik Merkezi'nde 30 girişimciye 1 yıl boyunca hem tam donanımlı ofis imkanları sağladıklarını, hem de eğitim ve mentorlük hizmetleri verdiklerini ifade ediyor.

Hami Yatırımcılık İşin Merkezine  Kazancı Değil Genç Girişimciyi Koyuyor

Girişimcilerin doğru desteklerle buluşması ve doğru şekilde motive edilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Akbal, "Çalışma hayatına, tek başına başarısızlığı tadarak başlayan bir gencin, girişimciliğe küsmesi de özel olarak ele alınması gereken önemli bir problemdir. Gençleri kıran kırana bir rekabete sürükleyen, hızlı zengin olmanın formülleriyle büyüleyen bir anlayış, girişimcilerimizi kapitalizmin ürkütücü dalgalarına terk etmektedir. Girişimcilerimizi bu yıkıcı dalgalardan koruyabilmek adına, Melek Yatırımcılık kavramını detaylı bir şekilde ele aldık" diyor.

Melek yatırımcılığa alternatif olarak Hami Yatırımcılık modelini geliştirdiklerini dile getiren Akbal, "Melek yatırımcılık, bu toprakların iş yapma biçimine, sosyokültürel değerlerine, uygun hale getirilmeden uygulandığında işte az önce bahsettiğim sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu kavramı sil baştan değiştirmedik. İçine hem büyüyen, yeni dünyayı kattık, hem de iletişimi, bilimi ve teknolojiyi öz değerlerimizle harmanlayarak, kendi yatırım modelimizi geliştirdik. Modelimizin ismi Hami Yatırımcılık" şeklinde lanse ediyor.

Hami Yatırımcılık modelinde işin merkezine kazancı değil genç girişimciyi koyduklarını dile getiren Akbal, şunları kaydediyor: "Hami Yatırımcılık modelinde, hami yatırımcı yatıracağı sermayeye karşılık en fazla yüzde 40 hisse satın alabilecektir. Çünkü genç girişimcinin, işinin hep birincil sahibi olarak kalmasını önemsiyoruz. Hami Yatırımcılık, yatırımcının sadece nakdi sermaye koymasının yetmeyeceği bir anlayıştır. Yatırımcılarımız, 'Hami' isminin gereğini yerine getirerek gençlerimizin evvela önündeki sisi aralayacak ve onlara kimi zaman bir abi, kimi zaman bir öğretmen, kimi zaman da bir ortak olarak yaklaşacak ve gelişimlerine adım adım değer katacaklardır.

Hami Yatırımcılık kültürünü gençlerle hızlıca buluşturmak için '100 Fikir 100 Şirket, 10 Milyon Destek' projesini 2 ay önce başlattık ve bugün 500 nitelikli proje başvurusu ile karşınızdayız. Ümidimiz bu başvuruların Türkiye ve dünyada dünyada ses getirecek projeler olmasıdır."

Faizsiz Finansman Yatırım Araçlarının Önemi Her Gün Artıyor

İslam Kalkınma Bankası Üst Yöneticisi (CEO) Khaled Al-Aboodi ise, MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından 2008 yılında başlatılıp geleneksel hale getirilen, bu yıl iki gün içerisinde 50 farklı ülkeden 5 bin genç işadamının bir araya geldiği  "İş Dünyasında Rızk ve Risk İkilemi" temalı Uluslararası Genç İşadamları Kongresi'nin İslam aleminin ekonomi vizyonuna büyük katkı sunduğunu kaydetmişti.

Aboodi, dünyada yaşanan küresel krizlerin İslami finansman yatırım araçlarının öneminin her geçen gün artırdığını belirtti. Müslüman dünyasındaki özel sektörün kaynaklara erişim ve dünya genelindeki kazancın eşit dağılımı için kilit bir rolü olduğunu belirten Aboodi, kamu ve özel sektör paydaşlarının alternatif finansal yatırım araçlarına önem vermesi gerektiğini belirtiyor.

Yeni Modelin İlk Uygulamaları İşin Merkezi ve 100 Fikir 100 Şirket

Hami Yatırımcılık yatırım modelinin ilk uygulamaları Genç MÜSİAD Girişimcilik Birimi tarafından projelendirilen İşin Merkezi ve 100 Fikir 100 Şirket projeleri. Genç MÜSİAD YK Üyesi ve Girişimcilik Birim Başkanı Ömer Ekinci, İşin Merkezi projesinin yeni yılla birlikte atağa geçeceğini şu sözlerle ifade ediyor: "100 girişimciyi aynı çatının altına toplayacak olan İşin Merkezi yeni yılda Türkiye'nin en büyük Kuluçka Merkezi olarak geliyor. Takipte kalın."

Ömer Ekinci, MÜSİAD olarak ekosisteme getirdikleri yeni yatırımcılık anlayışının ve modelin farklılıklarının daha iyi anlaşılabilmesi için; projesi olan girişimcilerin İşin Merkezi ve 100 Fikir 100 Şirket 10 Milyon Destek projelerine başvurmalarını ve bu modeli bizzat deneyimlemelerini istiyor.

İşin Merkezi projesini www.isinmerkezi.com web adresinden, 100 Fikir 100 Şirket 10 Milyon Destek projesini ise www.100fikir100sirket.com web adresinden inceleyebilirsiniz. 100 Fikir 100 Şirket projesi ilk dönemi için 31 Aralık tarihine kadar başvuru alındığını girişimci okurlarımıza hatırlatmak isteriz.

Derleme haberimizi girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm ekosistemimizin ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor