KOBİ’lerimizin Girişimcilik Ruhunu Ayakta Tutmalıyız!

İstatistiklere göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ ölçeğinde. Ve bu KOBİ’ler, Türkiye ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiriyor.Hemen belirtmek gerekir ki; son yıllarda KOBİ’lerimiz, ihracat pazarlarımızın çeşitlenmesindeki inanılmaz başarıları ile dikkat çekiyor. Detaylar haberimizde..

25-30 Kasım 2013 tarihleri arasında  Avrupa KOBİ Haftası nedeniyle Avrupa’da ve paralel olarak Türkiye’de birçok etkinlik düzenlendi.İstatistiklere göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ ölçeğinde. Ve bu KOBİ’ler, Türkiye ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiriyor. Ayrıca hemen belirtmek gerekir ki; son yıllarda KOBİ’lerimiz, ihracat pazarlarımızın çeşitlenmesindeki inanılmaz başarıları ile dikkat çekiyor.

Gıda ve içecek sanayisi de benzer bir tablo ortaya koyuyor. Sektörün %99'dan fazlası KOBİ türü işletmelerden oluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 yılında açıklamış olduğu "Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri 2010"a göre; sektörde 35.631 işletme faaliyet gösteriyor; yani yaklaşık 35 bin KOBİ'miz var. KOBİ'lerimizin bu yüksek oranı, sektörün AB gıda ve içecek sanayisi ile benzer yanlarından birini oluşturuyor. AB'de de 287 bin şirketin faaliyet gösterdiği sektörün %99,1'ini KOBİ'ler oluşturuyor. 

Tabii, Türkiye ve AB gıda sektöründe paralelliklerin yanı sıra zıtlıklar da var. Hem AB'de hem Türkiye'de işletmelerin yaklaşık yüzde 99'u KOBİ, yüzde 1'i büyük şirket. Ancak AB'de KOBİ'ler toplam üretimin yüzde 48'ini yaparken, Türkiye'de bu oran yüzde 60'lara ulaşıyor. Yani Türkiye'deki KOBİ'lerin gıda ve içecek üretimindeki payı daha büyük. 

KOBİ'lerin bir önemli özellikleri daha var ki; Avrupa Komisyonu'nun KOBİ Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada buna dikkat çekiliyor ve uzun zamandır kriz yaşayan Avrupa ekonomisinde, KOBİ'lerin krize karşı esnekliklerine vurgu yapılıyor. Türkiye'de de benzeri bir durum var. 

Tüm bunlar, KOBİ'lerin hem AB hem de ülkemiz ekonomisi için ne denli önemli olduğunu ortaya koymaya yeter. Bunca önemine karşın KOBİ'lerin zayıf yönleri, bu işletmeleri zorlamakta. Onların bu zorlukları aşması ise sağlam politikalara bağlı. Tüm KOBİ'ler için aynı olmakla birlikte özellikle gıda ve içecek sektöründeki KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, uluslararası pazarlara erişimlerinin desteklenmesi, üzerlerindeki kanuni ve idari yüklerin azaltılması, girişimciliğin desteklenmesi ve KOBİ'lerin eğitimli işgücü ihtiyaçlarına cevap verilmesi gerekiyor. 

KOBİ'lerin büyüme beklentilerine cevap verilirse, daha güçlü bir ekonomimiz olacağı kesin. Girişimcilik ruhumuz, en önemli avantajlarımızdan biri. KOBİ'lerimizin muhteşem girişimcilik ruhunu ayakta tutabilirsek, 2023 hedeflerimizi ve ihracatımızı hedeflenen noktalara taşıyabiliriz. 

EkoAyrıntı kaynaklı haberimizi küçük ve orta bütçeli işletme sahibi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 14.245 kişi okudu.
Kategori: KOBİ
Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor