Genç Girişimciler 3. TeknoGirişim Zirvesi’nde Buluştu!

3. Teknogirişim Zirvesi İstanbul'da gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı" kapsamında desteklenen genç girişimciler Bakan Nihat Ergün'ün de katıldığı zirvede bir araya geldi. Detaylar haberimizde..

3. Teknogirişim Zirvesi İstanbul'da gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı" kapsamında desteklenen genç girişimciler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı zirvede bir araya geldi. 3. Teknogirişim Zirvesi'ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün  Bakanlık desteğiyle Silikon Vadisi'ne gönderilen 10 teknogirişimci gence plaket verdi. Zirvede ayrıca 120 teknogirişimci gencin prototipleri sergilendi. Zirve ayrıca, genç girişimciler-melek yatırımcılar buluşmasına ev sahipliği yaptı. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı konuşada, Türkiye'de şehir içi ulaşım sistemleri için yazılım geliştiren gençlerin, şehir içi otobüslere taş atan bir başka gençten daha fazla haber olma hakkı olduğunu söyledi. Tribünlerde söven, taş atan ya da olay çıkaranların haber olma hakkının proje geliştirenlerden daha fazla olmadığını vurgulayan Ergün, zirvede futbol kulüplerine yönelik geliştirdiği projesini sunan teknogirişimci Raşit Alemdar'ın projesinin dünyaya çok farklı bir bakış açısı getireceğini dile getirdi."Futbol kulüpleri Alemdar'ın projesine ne zaman ilgi gösterecekler bilmiyorum" diyen Ergün, kulüpler buna ilgi gösterdikleri zaman maçları şike ile almaktan vazgeçeceklerini, gerçekten oyuncuların performansı ile maçları kazanacaklarını ifade etti.

"Ar-Ge'ye Verilen Para Büyük İhtimalle Batar Zaten Biz Bu Riski Göze Alarak Destek Veriyoruz"

Bakan Ergün, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi girişimcilerin yirmili yaşlarında bugün ekonomisine damga vuran firmaların temellerini attığını belirterek, "Bunların hiç birisi Rockefeller'ın torunları değiller; bireysel, tamamen kendileri olarak hayatın içine daldılar ve bu büyük başarıları elde ettiler" dedi.

Kamuda ya da özel sektörde çalışma düşüncesinin hakim olduğu gençlik yerine kendi işini kuran bireyler yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Ergün, bu yapılırsa Türkiye'nin 2023 hedeflerine daha kolay ulaşılabileceğini dile getirdi.

Bakanlık olarak Teknogirişim Sermayesi programını 2009 yılında başlattıklarını anımsatan Ergün, bugüne kadar bin 34 kişinin bu kapsamda verilen desteklerden yararlandığını kaydetti.

Ergün, "Teknogirişimcilere destek 2001'de bankalardan boşaltılan miktarın yanında devede kulak değil, devenin tüyü kadar bile değil. Ar-Ge alanında büyük riskler büyük fırsatlar var. Teftiş anlayışımıza da bunu oturtmaya çalışıyoruz. 'Devletin parasını batırmış, kamu zararı oluşmuş' diye gelmiyorlar. Öyle bir anlayışla kim Ar-Ge yapar. Ar-Ge'ye verilen para büyük ihtimalle batar zaten biz bu riski göze alarak destek veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bütçelerini artırdıklarını ve her yıl 500 kişiye destek verecek hale getirdikleri bilgisini veren Ergün, geçen yıl 300'ün üzerinde kişinin destek aldığını ama bu yıl bin 746'nın üzerinde 73 kentten başvuru olduğunu ifade etti. Ergün, bu yıl 550 kişiye destek vereceklerini vurguladı.

"Melek Yatırımcılar Azrail Gibi Gelip Çocukların Canını Almasın"

Teknogirşimcilere sadece hibe desteği vermediklerini, onları başka safhada da güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Ergün, sözlerine şöyle devam etti:

"Onları melek yatırımcılar ve risk sermayesi fonları ile de buluşturuyoruz. Ama melek var, melek var. Azrail de bir melek, gelip çocukların canını almayın. Onları geliştirecek şeyler yapın. Şimdi yüksek teknolojili ürünler üreten arkadaşlarımızın ürünlerinin kamu alımlarında emsallerinden yüzde 15 pahalı olsalar bile alınması zorunlu hale gelecek. Yani isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu hale gelecek. Kamunun böyle bir ürüne ihtiyacı varsa Türkiye'de üretilen ürünü yüzde 15 pahalı bile olsa almak durumunda olacak, hele Ar-Ge'si Türkiye'deki kurumlar tarafından desteklenmiş ürünler ise. Diyeceksiniz ki bizden iş bitirme belgesi istiyorlar. Onu da isteyemeyecekler. 

Bakanlığımızın vermiş olduğu belge, iş bitirme belgesi yerine geçecek. Biz bunu destekliyoruz, onaylıdır, başarılı bir üründür noktasına getirmiş olacağız. Böylece önce başkasına sat, sonra gel dönemi de bitmiş olacak. Bu tasarı kanunlaştığında teknogirişimcilerimiz için de kamu alanında önemli bir fırsat kapısı açılmış olacak."

Bakan Ergün, daha sonra bu yıl Silikon Vadisi'ne gönderilecek olan teknogirişimcilere plaket verdi, ardından stantları dolaşarak girişimcilerden geliştirdikleri projeler hakkında bilgi aldı. 

Teknogirişimcinin Gözü Dışarıda…

Teknogirişim Sermaye Desteği'nden faydalanarak  dünyanın ilk sanal antrenörünü ve futbol analiz yazılımını icat eden Sentio Sports Analytics'in Kurucusu Raşit Alemdar, geliştirdikleri sistemi İstanbul'daki spor kulüplerinin de yardımıyla hazırladıklarını belirterek, "Şimdi Avrupa ve yurt dışına odaklandık. Yurt dışına satışını da gerçekleştirdik. İtalya'da bir Serie A kulübüne satışını yaptık" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 3. Teknogirişim Zirvesi'nde başarılı bularak takdir ettiği Alemdar, geliştirdikleri projeye, odaklandıkları pazarlara ve gerçekleştirdikleri çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Geliştirdikleri Sentio Sistemi'nin sporcu performansı ve maç analizi yaptığını aktaran Alemdar, "Sentio, maç analizini otomatik olarak gerçek zamanlı toplayan bir sistem. En basiti sporcuların kaç kilometre koştuğu, ne kadar hata yaptığı gibi verileri topluyor. Tüm datalar çıkıyor. 3. bölgeden 2. bölgeye ne kadar koşu yaptığı gibi pek çok bilgi çıkıyor" bilgisini verdi.

Teknogirişim Sermaye Desteği alarak projelerini geliştirmeye devam ettiklerini aktaran Alemdar, "Çakışmalarımızın sonunda şu anda bitti. Bitti derken şu anda satılır bir ürünüm var. Yurt dışına satışını da gerçekleştirdik. İtalya'da bir Serie A kulübüne satışını yaptık" diye konuştu.

Türkiye'deki kulüplerle de temas halinde olduklarını dile getiren Alemdar, "Türk kulüpleriyle de görüşüyoruz sürekli görüşmeler halindeyiz. Ama henüz somut bir adım atılamadı, uygun şartları bekliyoruz. Biz Türkiye'deki kulüpler sayesinde yaptık bu işi. İstanbul'daki kulüplerin pek çoğundan destek aldık. Şimdi Avrupa ve yurt dışına odaklandık. Bizim için Türkiye geliştirme pazarıydı zaten. Burası rahat çalışabileceğimiz bir ortamdı. Hedefimiz zaten en başından itibaren dünya futboluydu" ifadelerini kullandı.

"SAT Komandoları Denizaltı İntikal Aracı"

Bakan Ergün'ün 3. Teknogirişim Zirvesi'nin açılışında, "Fikriyle öne çıkan girişimci bir genç, haber olmayı, otobüs taşlayan gençten daha fazla hak ediyor" sözlerinin ardından  girişimci stantları yoğun ilgi görürken farklı alanlardaki prototipler büyük beğeni topladı.

Zirvede sergilenen projelerden birinin sahibi olan Denizaltı Teknolojileri ve Uygulamalı Mühendislik (DATUM) şirketinin kurucusu Münir Cansın Özden sergiledikleri denizaltı prototiplerine ve projelerine ilişkin bilgiler verdi. 

3 farklı Teknogirişim Sermaye Desteği alarak birbirini tamamlayan 3 farklı proje için yoğun tempoda çalıştıklarını belirten Özden, şunları kaydetti:

"Projelerimizden bir tanesi pervane akustiğiyle ilgili. Savaş gemilerinde pervane akustiği çok önemli bir konu. Bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Sonra denizaltılarda yakıt pilinin kullanımıyla ilgili bir tane desteğimiz var. Bir tane de genel amaçlı, bütün teknelerde kullanılabilecek bir sevk sistemiyle ilgili çalışma yapıyoruz.

Bu çalışmalarımızla asıl büyük projemize, 8 tane SAT komandosunu suyun altında intikal ettirebilecek bir denizaltı araç projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu projemiz için çalışmalar bittiği zaman birçok farklı alanda kullanımı olacak. SAT komandolarını su altından intikal ettirmek mümkün olacak. Mesela bizim uçaklarımız düşüyor, Amerika'dan araç geliyor bunları suyun altında bulmaya çıkarmaya. Aracımızı bitirdiğimizde bu sorunu gidermiş olacağız."  

Özden projenin tamamlanması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, projenin 2 yıl içinde tamamlanabileceğini kaydetti.

"Bitkilerin Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çözüm"

Yenilikçi bir mikroalg üretimi sistemiyle Bakanlıktan sermaye desteği alan Çağlar Doğal Ürünler Genel Müdürü Emre Çağlar da, tek hücreli bitki olan mikroalglerin gıda, tarım ve benzeri birçok alanda kullanıldığını belirtti.

Çağlar, "Bu ürün toprakta kimyasalların ve tarım ilaçlarının toprağa, bitkilere ve meyvelere verdiği zararı en aza indiriyor. Aslında bir ilaçtan ziyade içinde canlı mikroalglerin olduğu bir süspansiyondan söz ediyoruz. Bunu topraktan uyguladığımız zaman bitkilerin bağışıklık sistemi güçleniyor. Kılcal kökleri daha hızlı geliştiği için verimlerde artış görülüyor. Bu süspansiyon tarımda hemen hemen her bitkide kullanılabiliyor" bilgisini verdi.

Kedigözü Müzik Aletleri şirketinin kurucusu Atılım İzgü ise müzik aletlerinin seri üretimine geçilmesiyle ilgili projeleri kapsamında prototiplerini tamamladıklarını, iç piyasaya ürün sunmaya da başladıklarını söyledi.

"Cüzdanda Onlarca Kart Taşımaya Son"

Akıllı telefonlardaki belirli özellikleri kullanarak personel kartı, akbil, kontör kartları ve banka kartları gibi kartların işlevini telefonlar üzerinden uygulamayı planlayan Gökçağ Yazılım Firması yetkililerinden Gökçen Yılmaz ise elektronik mobil biletlendirme sistemiyle ilgilendiklerini söyledi. 

Yılmaz, "Cep telefonunuz sizin akbiliniz ya da geçiş kartınız gibi hareket etmeye başlıyor. Siz ödemeyi kapı geçişlerinin hepsine telefonunuz sayesinde yapıyorsunuz. Bunun için fazladan bir ekran açmanıza, herhangi bir barkod numarası girmenize gerek yok. Telefonunuzu 'reader' a yaklaştığınızda hem kapı açılıyor hem de ödeme telefondan gerçekleştirilmiş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Projenin henüz çalışır durumdaki bir prototipe sahip olmadığını dile getiren Yılmaz, "Tam bir prototipimiz yok ama testlere devam ediyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kaynaklı haberimizi Teknogirişim Sermayesi Desteği Programından yararlanmak isteyen genç girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor