Pozitron Türkiye'deki Mobil Bankacılık Pazarının Haritasını Çıkardı

Mobil yazılım şirketi Pozitron, mobil devrimin kendisini en çok hissettirdiği sektörlerin başında gelen bankacılık ve finans dünyasındaki mobil uygulamaları masaya yatırdı. Detaylar haberimizde..

Mobil teknoloji şirketi Pozitron, Türkiye’deki mobil bankacılık uygulamalarını ve müşterilerin mobil uygulamalardan beklentilerini masaya yatırdı, mobil bankacılık alanında lider bankaları belirledi ve mobil bankacılık sorunlarına getirdiği çözüm önerilerini açıkladı.

Türkiye’de Mobil Bankacılık Uygulamaları” başlıklı raporu kamuoyuna açıklayan şirket, toplamda 16 bankanın iOS ve Android tabanlı mobil bankacılık uygulamalarını inceleyerek, mobil uygulamaların performans ve kalitelerini kullanıcıların kamuya açık platformlarda yapmış oldukları yorumlara göre değerlendirdi.

Bankaların, müşterilerine sundukları mobil hizmetleri gözden geçirmeleri konusunda yol gösterici nitelik taşıyan rapor, mobil bankacılık uygulamalarından beklenenleri ve uygulamaların eksik görülen yanlarını da gözler önüne serdi.

Mobil bankacılık kullanıcı oranı 1 yılda yüzde 109 oranında arttı!

Türkiye’deki mobil bankacılık pazarını Türkiye Bankalar Birliği’nin yıllık mobil raporuna göre değerlendiren Pozitron, 2012 Haziran – 2013 Haziran arasındaki 1 yıllık dönemde mobil bankacılık kullanım oranının yüzde 109 oranında arttığını vurguluyor. Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen finansal işlemlerin (para transferi, kredi kartı işlemleri, yatırım işlemleri, vb.) ise 1 yılda yüzde 211 oranında arttığı gözleniyor. Bu veriler mobil bankacılığın alternatif bir kanal olmaktan çıktığını ve artık ana hizmetler arasında yer aldığını gösteriyor.

Pozitron Kurucusu ve CEO’su Fatih İşbecer, oranlarla ilgili olarak “Mobilin potansiyelini kavrayıp önceden yatırım yapan bankalar mobil platformda hızla büyürken, mobile yatırım yapmamış olan bankalar da hızla bu alana giriyor” diyor ve “Bu süreçte müşterilerinin beklentilerini dikkate alıp mobile yatırım yapan bankalar rekabette öne geçiyor” diye ekliyor.

Mobilin Lider Bankaları

Pozitron’un yayınladığı rapor, bankaların mobil uygulamalarını kullanıcı yorumlarına göre değerlendiriyor ve mobilde en başarılı uygulamaları müşterilerine sunan bankaları gözler önüne seriyor. Google PlayStore ve Apple iTunes Store’daki kullanıcı yorumlarına göre değerlendirme yapan rapor, en beğenilen uygulamaları 5 üzerinden 3,5 ve üzeri puanla derecelendirilme, aldığı oyların yüzde 70’inin olumlu olması ve en az 50 kullanıcı yorumu barındırma kriterlerine göre belirliyor. Söz konusu kriterlere göre Türkiye’nin en beğenilen iOS tabanlı mobil uygulamalarına sahip üç banka ve uygulamaları Türkiye Finans Katılım Bankası – Türkiye Finans Mobil Şube (4,50 puan, 650 oy, yüzde 93 oranında olumlu yorum), Türkiye İş Bankası – İşCep (4,40 puan, 9556 oy, yüzde 89 oranında olumlu yorum) ve Türk Ekonomi Bankası – CEPTETEB (4,20 puan, 1737 oy, yüzde 87 oranında olumlu yorum) olarak sıralanıyor. En beğenilen Android tabanlı bankacılık uygulamalarını sunan banka ve uygulamalar ise sırasıyla, Yapı Kredi Bankası – Yapı Kredi Mobil Bankacılık (4,40 puan, 12047 oy, yüzde 93 oranında olumlu yorum), Akbank – Akbank Direkt (4,20 puan, 4588 oy, yüzde 87 oranında olumlu yorum) ve ING Bank – ING Bank Mobil (4,20 puan, 928 oy, yüzde 90 oranında olumlu yorum) olarak sıralanıyor.

Mobil bankacılıktaki en büyük kullanıcı şikayeti “sınırlı işlem kapasitesi”

Pozitron’un hazırladığı Türkiye’de Mobil Bankacılık Uygulamaları raporu, mobil bankacılık hizmetlerinden yararlanan müşterilerin uygulamalara dair beklentilerini ve memnun olmadıkları yanları da gözler önüne seriyor. iOS ve Android tabanlı uygulamalara dair kullanıcıların yaptıkları yorumlar her iki platformda da 4 ana sorunun aynı olduğuna işaret ediyor. Buna göre kullanıcıların mobil uygulamalardan en çok şikayet ettikleri dört sorun “işlem sayısının azlığı”, “kötü kullanıcı deneyimi”, “kötü tasarım” ve “uygulamanın aniden kapanması/donması” olarak sıralanıyor.

Deneyimli bir iş ortağı ile mobilde aşılamayacak sorun yok

Mobil bankacılık işlemlerinden yararlanan kullanıcıların işaret ettikleri sorunları değerlendiren Pozitron Kurucusu ve CEO’su Fatih İşbecer şu açıklamayı yapıyor: “Kullanıcı deneyimi ve metodolojisine hakim olan, deneyimli bir mobil iş ortağı tüm bankalara mobil platformda daha iyi hizmet verme konusunda destek olabilir. Uygulamayı kullanıcı deneyimi açısından test etmek, uygulamada yapılacak işlemlerin önceliklendirilmesi, olası hatalara karşı önlem almak ve uygulamanın şık bir tasarıma sahip olmasına imkân tanıyacak bir tasarım ekibini bünyesinde barındırmak, deneyimli bir mobil iş ortağın sahip olması gereken kriterlerin başında geliyor. Mobilin artık alternatif bir kanal olmadığı, esas kanalın ta kendisi olduğu gerçeğini kavrayan bankalar, deneyimli iş ortaklarıyla birlikte müşterilerinin beklentilerine her daim yanıt verebilirler.”

Pozitron'un Türkiye'deki Mobil Bankacılık Pazarının Haritası raporunun tamamına aşağıdaki sunumdan ulaşabilirsiniz.

Kurumsal Haberler kaynaklı haberimizi mobil bankacılık sektöründeki okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor