Kocaeli'nin Yeni Hedefi Uluslararası Fuar Merkezi Olmak

Türkiye ekonomisi ve işgücü potansiyeline sağladığı katkıyı artırmayı hedefleyen Kocaeli, uluslararası fuar merkezi olmak için harekete geçti. Bu amaçla güçlerini birleştiren Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 24 Eylül’de açılacak Santek’13 ile yeni bir başlangıca imza atacak. Detaylar haberimizde...

Türkiye ekonomisi ve işgücü potansiyeline sağladığı katkıyı artırmayı hedefleyen Kocaeli, uluslararası fuar merkezi olmak için harekete geçti. Bu amaçla güçlerini birleştiren  Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 24 Eylül’de açılacak Santek’13 ile yeni bir başlangıca imza atacak.

Türkiye’nin ‘Sanayi Başkenti’ Kocaeli’, uluslararası bir fuar merkezine dönüşmek için düğmeye bastı. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK'13) ile bu amaç doğrultusunda ilk adımını atan Kocaeli, bundan sonraki süreçte ihtisas fuarlarına ev sahipliği yaparak, uluslararası fuar takvimindeki yerini alacak.

Hedef Belirlendi, Güçler Birleşti

Kocaeli’ni sadece ulusal değil uluslararası arenaya taşıma hedefi doğrultusunda atılan ilk adım Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) güçlerini birleştirmesi oldu. Bu işbirliğine Doğu Marmara bölgesindeki illerin tüm odalarından da destek geldi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere düzenlenen basın toplantısında Kocaeli’ndeki işbirliğinin ilk örneğini oluşturan Santek’13 Fuarı’nın önemine dikkat çekti. Zeytinoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde (İnterteks) 24-27 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Santek’13’ün, kent için yeni bir dönemin başlangıcı simgelediğini vurguladı.

10 Ülkeden Katılım İçin Başvuru Geldi

Santek’13’ün Kocaeli’nin ve bölgenin kalkınmasında büyük bir rolü olacağını dile getiren Zeytinoğlu, “İlk fuarımız karma bir fuar olarak düzenlenecek ve önümüzdeki dönemde ihtisas fuarları ile birlikte program daha da zenginleştirilecek” dedi. Santek’13 ile eş zamanlı olarak ‘Uluslararası İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’nin de gerçekleşeceğini açıklayan Zeytinoğlu, şu bilgileri verdi:

“Böylece bölgemizin ve firmalarımızın kalkınması ve tanıtımı için büyük önem taşıyan fuarımız, uluslararası bir nitelik kazanacak. Toplam 16 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek olan Santek’13 beklentilerimizin üzerinde büyük bir ilgi gördü. Şu ana kadar yüzde 80 doluluk oranına ulaşırken, Avusturya, Avustralya, Yunanistan, İtalya, Almanya, Romanya, İngiltere, ABD, BAE ve Nijerya olmak üzere 10 farklı ülkeden 25 şirket de katılım için başvurdu. İlimize çok büyük katkılar sağlayıp değer kazandıracak Santek’13, önümüzdeki yıldan itibaren uluslararası fuar takviminde yer alarak çok daha yüksek bir katılıma ulaşacaktır.”

Yılın 12 Ayı İhtisas Fuarları Düzenlenecek

Kocaeli’nde faaliyet gösteren firmaların bulundukları pazarları genişletmek, yurtdışı pazarlara daha kolay açılımlarını sağlamak amacıyla yola çıktıklarını belirten Zeytinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada Türkiye ekonomisine olan büyük katkısının yanı sıra, yarattığı iş gücü potansiyeli ile de ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biri olan Kocaeli’nin büyük fuarlara imza atan, fuarlarıyla anılan bir kent olmasını sağlama ve fuar alanını yıl boyunca yaşatma hedefi ile hareket ediyoruz. Bu fuar; uzun zamandır atıl olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fuar alanının son zamanlarda kazandığı ivmenin artacağı, Doğu Marmara'nın sanayi ve teknoloji alanında faaliyet gösteren kuruluşları ile yurtiçi ve yurtdışı sektör temsilcilerinin ziyaretçi olarak katılacağı bir fuar olacak. Santek’13 ile başlayan bu yeni dönemde Kocaeli Fuar Merkezi 12 ay sürekli ihtisas fuarlarının yer aldığı bir expo kentine dönüşecek.”

Ekonomi ve Sanayi Bakanlarından Büyük Destek

Toplantıda Santek’13 Fuarı hakkında bilgi veren Anadolu Fuarcılık Ortaklarından Sadettin Haymana ise Kocaeli’nin uluslararası bir fuar merkezi olma hedefi doğrultusunda hiçbir eksiği bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Önceki yıllarda kentte bir otel eksikliği söz konusuydu, artık böyle bir sorun yok. İstanbul’da 2-3 saatlik bir fuara gitmek için bütün günümüzü harcarken, Kocaeli ulaşımla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Fuar alanımızın Sabiha Gökçen Havalimanı’na 45 kilometre uzaklıkta olması da önemli bir avantaj. Daha ilk fuarımızda Ekonomi Bakanlığı’mız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızdan büyük destek gelmesi tüm kent için büyük bir moral kaynağı oldu. Planlarımızda İnterteks’i tam işlevli bir fuar merkezine dönüştürmek yer alıyor. Santek’13, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, metal sanayi, makina sanayi, kimya ve petrokimya sanayi, elektronik sanayi, plastik, lastik ve kauçuk sanayi, bilişim ve iletişim teknolojileri, mobilya ve ağaç ürünleri, yapı malzemeleri ve inşaat, lojistik destek-depolama ve gıda sanayinde faaliyet gösteren firmaların katıldığı karma bir fuar olacak. Fuara katılacak olan Tüpraş, Ford, Sarkuysan, Polisan ve Çolakoğlu gibi firmaların yanlarında kendi tedarikçilerini getirmeleri kentin önde gelen işletmelerinin bu fikre nasıl sahip çıktığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor.”

Marmara'nın Cazibe Merkezi Kocaeli

Gerek bulunduğu bölgenin lojistik üstünlüğü, gerekse İstanbul’a olan yakınlığı, gelişmiş ulaşım ve ana alt yapısı ve nitelikli insan kaynağı ile her zaman yatırımlar için cazibe merkezi olan Kocaeli, yüzölçümü bakımından en ufak illerden biri olmasına rağmen, Türkiye imalat sanayinden yüzde 13 pay sahibidir. Bugün Kocaeli’nde 247’si yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 2.300 önemli sanayi yatırımı bulunuyor. 13 adet organize sanayi bölgesi, 2 adet serbest bölge ve 3 teknoparkın bulunduğu kentin bir diğer güçlü göstergesi de Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 13’ünün Kocaeli’nden sağlanıyor olması. Türkiye’nin 500 büyük firmasının 92’si de Kocaeli’nde faaliyet gösteriyor. Bir sanayi kenti olmasının yanında bir liman kenti de olan Kocaeli’nde 34 adet liman bulunuyor.

Unutmayın, Santek'13 Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı, 24-27 Eylül tarihlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde (İnterteks) katılıma ve ziyarete açık olacak. Katılım ve diğer detaylar için www.santek2013.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Girişim Haber olarak; tüm Kocaeli iş dünyasını global hedeflerle çıktıkları bu yolculuk için tebrik ediyor, benzer vizyonlarla kendi özellik ve yetenekleriyle benzer birliktelik hamleleri, atılım hamleleri yapmaları için diğer illerimizin bu ilimizi örnek almalarını tavsiye ediyoruz.

Haberimizi, diğer illerimize örnek olması vesilesiyle tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.216 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, STK, Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor