Turkcell İlk Yerli Cep Telefonu Girişimi Olan T40'ı Tanıttı!

Turkcell, geçtiğimiz aylarda Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresinde duyurduğu Gebze kod adlı yerli akıllı telefonu girişimi Turkcell T40’ı tanıttı. Turkcell yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını ilk olarak şubat ayında Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde duyurmuştu. “Gebze” kod adı verilen akıllı telefon, 6 ay içerisinde tüm tasarım ve yazılım çalışmaları tamamlanarak üretim aşamasına geldi. Detaylar haberimizde..

Turkcell, geçtiğimiz aylarda Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresinde (WMC) duyurduğu Gebze kod adlı yerli akıllı telefonu girişimi Turkcell T40’ı tanıttı.

Turkcell yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını ilk olarak şubat ayında Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde duyurmuştu. “Gebze” kod adı verilen akıllı telefon, 6 ay içerisinde tüm tasarım ve yazılım çalışmaları tamamlanarak üretim aşamasına geldi. Turkcell'in Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji'de geliştirilen Turkcell T40; fark yaratan fonksiyonları ve tasarımıyla dikkat çekiyor. Üstün HD ses kalitesiyle aramalarda daha canlı ses, multimedya uygulamalarda daha keyifli ses deneyimi sunan Turkcell T40 keyifli anları etkileyici fotoğraf ve videolara dönüştüren gelişmiş kamera özelliklerine de sahip. Türk mühendisleri tarafından tamamen T40'a özel tasarlanan Turkcell arayüz ise kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Qualcomm işbirliği ile Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından Türk kullanıcıların alışkanlıkları göz önünde tutularak geliştirilen yeni telefon, Eylül ayının ortasından itibaren satışa sunulacak.

Ciliv: Türkiye’nin Turkcell’i Yerli Akıllı Telefonunda da Öncü

Toplantıda konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv yeni telefonla ilgili olarak şunları söyledi:

“İnsanımız, Turkcell markasına olan güvenini, kendi adımızı verdiğimiz T serisi telefonlara gösterdiği ilgi ile bir kez daha ortaya koydu. Mobil internette fırsat eşitliği vizyonuyla yola çıktığımız T serisinde 1 milyona yaklaşan satış rakamına ulaştık. Bu sayede, ekonomiye yaklaşık 500 milyon TL katkıda bulunduk. Şimdi bu hedefimizi daha da ileri taşıyoruz. Tasarımı ve yazılımı Turkcell Teknoloji mühendislerine ve Türk tasarımcılarımıza ait olan T serisinin yeni üyesi Turkcell T40 ile Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonunu ortaya koyarak çok daha önemli bir adım atıyoruz. Yüksek teknolojiyi, Türk kullanıcıların alışkanlıklarına göre geliştirilmiş özel arayüzü ve Turkcell’in zengin mobil uygulama dünyasını herkesin erişebileceği fiyatta bir araya getiren T40 ile Turkcell’liler bir adım önde olacak. Turkcell T40 ile hedefimiz, sektörün diğer oyuncularını da yerli telefon geliştirmeye teşvik etmek ve bu sayede cari açığın kapatılmasına pozitif katkı sağlamak.”

Tayfun Acarer: 2023 Hedeflerine Yerli Üretimi Artırarak Ulaşmalıyız

Türkiye’ye ithal edilen telefonların yüzde 57’sinin artık akıllı telefon olduğunu vurgulayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer ise şu ifadeleri kullandı:

“Büyük kısmını akıllı telefonların oluşturduğu bu ithalatın cari açık üzerindeki yükünün hafifletilmesi hepimizin hedefi olmalıdır. Türkiye bugün dünyanın en iyi mobil iletişim altyapılarından birine sahip. Mobil internet kullananların sayısı arttıkça, akıllı telefonlar da daha fazla tercih ediliyor. Yüksek teknolojiye dayalı akıllı telefonları yerli imkanlarımız ve yerli insan kaynağımızı kullanarak geliştirebilmeliyiz. Sayın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’mızın bu konudaki çalışmaları ve destekleri sektörümüzü özellikle teşvik etmektedir. Son dönemde özel sektörün de yerli akıllı telefon konusunda sevindirici adımlar atmaya başladığını görüyoruz. Bugün burada bu adımların somut örneğini görmekten büyük heyecan duyuyorum. Son teknolojiyi yerli tasarımla buluşturan Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu hayırlı olsun.”

Qualcomm’un 1.2 GHz’lik çift çekirdekli işlemcisini üzerinde barındıran Turkcell T40, 4GB dahili hafızaya sahip ve 135 gram. Telefonun üzerinde Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemi bulunuyor. NFC (Near Field Communication – Yakın Mesafe İletişim) özelliğine de sahip telefonun yaklaşık 240 saat bekleme ve 480 dakika konuşma süresi bulunuyor. Cihaz üzerinde ayrıca yüksek kaliteli çekim yapabilen 5 megapiksel arka kamera ve VGA ön kamera bulunuyor.

Turkcell Teknoloji tarafından geliştirilen cihazın dikkat çeken özelliklerinden biri ise Türk kullanıcılar için özel olarak tasarlanan arka kapak ve sesler. Telefonda bağlama, vapur gibi Türkiye’ye özgü sesler zil ya da mesaj sesi olarak atanabiliyor. Kullanıcılar ayrıca özel olarak tasarlanan nazar boncuğu, İznik çinisi, Lale, kilim deseni, Selçuklu Yıldızı gibi Anadolu’ya has arka kapakları tercih edebiliyorlar.

Teknoloji üretimi anlamında bazı sektörlerde adı bile duyulmayan ülkemizden böyle bir hamle gelmesi, geç kalınmış ama yine de güzel bir gelişme. Zaman zaman bulunduğum ortamlarda hep söylüyorum. Ülkemizin büyük şehirlerinden birisi olan Gaziantep'in 1 yıllık ihracat tutarı kadar cep telefonu ithalatı yapıyoruz ülke olarak. Yani; ülke girdi-çıktı dengesinde bir ilimiz kullandığımız teknolojik ürünlerin tek bir kalemini ancak karşılıyor. Hem bu açıdan, hemde mobil teknolojilerin üretiminde ülke olarak artık var olmak açısından baktığımızda Turkcell'in bu hamlesi çok önemli. Tamam, telefon %100 yerli olmayabilir, bazı özellikleriyle ithal rakiplerinin gerisinde de kalıyor olabilir, ama unutmayalım ki ne Nokia, ne Apple ne de Samsung cep telefonu üretimine bugünkü kalite ve teknolojisiyle başlamadı.

Turkcell'in bu güzel hamlesine eleştirel açılardan bakmak kolay. Ama bunun yerine milli bir duruşla bakmamız gerekiyor ki; ülkemiz ikinci bir devrim vakası yaşamasın. Devrim vakasının sancılarını 60 sene sonra halen çekiyoruz ülke olarak. Dolayısıyla millet olarak bugün dünyanın ana tüketim kalemlerinden olan cep telefonunun yerli üretim halesine destek olmalıyız. Tabi ki Turkcell'de; bu hamleden kazandığı her kuruşu; T40'ı daha da yerlileştirmek, teknolojik olarak rakipleri seviyesine çekebilmek ve model gamını genişletmek için harcamalı. Bu hamleyi hem devlet hem özel sektör hem de millet olarak; önce bir yerel markaya, ardından bölgesel bir markaya ve sonuç olarak bir dünya markasına dönüştürebiliriz. İstersek ve bu bilinçle bu istekle ve yapıcı eleştirilerle hareket edersek ( Güney Kore - Samsung örneğinde olduğu gibi ) bunu başarabiliriz. Ülkemize hayırlı olsun.

Turkcell kaynaklı haberimizi yerli akıllı cep telefonu kullanmak isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

pcmania
pcmania
Fiyatı ne seviyelerde olacak acaba. Merak ediyorum.
Girişim Haber
Girişim Haber
@pcmaina yapılan değerlendirmeler fiyatın genelde 500 TL - 800 TL aralığında olacağı yönünde. Bilginize.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor