Kariyerini Bıraktı, Kendi Çiçek Tasarım Atölyesini Kurdu!

Parlak kariyerini bırakarak kendi çiçektasarım atölyesini kurmaya karar veren Ayça Paksoy Sözen, Penny Blooms&Beans isimli mekanında çiçek ve kahveyi birleştiriyor. Sözen’in hedef i tasarım atölyeleri ve çeşitli çalışmalarla Türkiye’de çiçek tasarımını geliştirmek. Detaylar haberimizde..

Parlak kariyerini bırakarak kendi çiçektasarım atölyesini kurmaya karar veren Ayça Paksoy Sözen, Penny Blooms & Beans isimli mekanında çiçek ve kahveyi birleştiriyor. Sözen’in hedef i tasarım atölyeleri ve çeşitli çalışmalarla Türkiye’de çiçek tasarımını geliştirmek.

Büyük şehirlerde yaşayıp, plazalarda çalışan pek çok kişinin son dönemde en sık duyduğu ve kurduğu cümle belki de “Kendi işimi kurmak istiyorum”, “Başka bir şeyler yapmalıyım ama ne?” oluyor.

Bu soruyu kendine sorup harekete geçebilen cesur girişimci sayısı ise çok az. Bunlardan biri Ayça Paksoy Sözen. Üniversite eğitimini Towson University (Maryland) ve Yeditepe Üniversitesi İşletme Bölümleri’nde tamamladı. Sabancı Üniversitesi’nde Executive MBA programını bitirdi. Türkiye’nin önde gelen ve sektörlerinde bölgesel lider olan grup şirketlerinde stratejik planlama ve başkanlık ofisi dış ilişkiler görevlerini yürüttü.

Pek çok kişinin özendiği bir kariyeri olmasına rağmen kalbinin sesini dinledi Ayça Paksoy Sözen. Kendisine mutluluk veren bir iş yapmaya karar verdi. “Herhangi bir zamanda bir tek yaprak bile size rengiyle ve formuyla mutluluk verebiliyor. Doğayı ve çiçekleri her zaman sihirli buldum… Sabahları mutlu uyanan biriyim… Ve beni zor bir gün beklese de bu mutluluğum her zaman çiçeklerle ve kahveyle enerjiye dönüşüyor’’ diyen Sözen, www.myfikirler.com kesme çiçek tasarlama ve bunu profesyonel olarak yapma kararını ise kendi düğün hazırlıkları sırasında projelendirdi.

New York’ta Eğitim Aldı

Çiçek tasarımı yapma fikrini sakin bir mekanda, kalabalıktan uzak bir atmosferde yaratılmış kahve keyfiyle birleştirmeye karar verdi. İş planını oluştururken de bu iki konuyu bir arada ele alacağı bir konsept geliştirdi. Birbirini tamamla-yabilen bu iki ürünü bir arada sunabilecek bir atmosfer yaratmak üzere hazırlıklara başladı. Öncelikle teknik bilgi sahibi olmak için kesme çiçek tasarımı eğitimi alabileceği okulları araştırdı. Sonrasında bu eğitimi pekiştirmesi için alanında isim yapmış lider tasarımcıların vvorkshop’larını inceledi. Sonunda kendisi için en doğru adresin New York olduğuna karar verdi ve Flovver School NY’ta çiçek tasarımı okudu. Kısa bir süre önce Türkiye’ye dönerek Penny Blooms&Beans’i kurdu.

Çiçek Hayatın Parçası Olmalı

Ayça Paksoy Sözen’in tek amacı çiçek tasarlamak ve satmak değil. Türkiye’de çiçek almak için insanların özel bir sebebe ihtiyaç duyduğunu söyleyen girişimci sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Çiçek almak için özel bir gün, bir amaç belki… Oysa ki Avrupa’nın bir parçasıyız ve bu kıtada bu kültürde çiçek günlük hayatın bir parçası, işinden çıkıp evine giderken insanlar yollarını değiştirip çiçeklerini alıyorlar. Veya birçok evin ve ofisin düzenli çiçek siparişleri var. Bizim için bu düzen eğer ailelerimizden gelmişse devam ediyor yaşatılıyor. Ama gelmemişse çoğu zaman ihtiyacını duymuyoruz.”

Girişimcinin amacı çiçeklere günlük hayatta özel günler haricinde de yer açmak. Bunun için atölye çalışmalarıyla çiçek tasarımını öğretmek, bazen de adetle, demetle tasarlanmadan alarak yaşanılan ortamlara veya hayatımızdaki insanlara götürerek ve göndererek yapmak istiyor.

Her Tarza Göre Tasarım Var

Penny Blooms&Beans de farklı zevk ve tarzlara hitap edebilecek tasarımlar bulunuyor. Penny’de elde gidecek ufak bir buket çiçek veya toplantı odasına hayat verecek büyük ve yüksek bir tasarım veya evinizde salonunuz için bir tasarım ya da çalışma masanızda farklı bir vazoya tasarlanmış bir çiçek bulabiliyorsunuz.

Çiçek almanın veya göndermenin bir ritüele dönüşmesi ve daha fazla keyif vermesi için mekana kahveyi ekleyen Sözen, kalabalıktan uzak sakin bir mekanın eksikliğini gidermek için atölyede çiçek ve kahveyi aynı ortamda sunuyor. Çiçeklerde olduğu gibi kahve de atölyeye uğrayarak içilebiliyor veya çekirdek olarak adrese teslim ediliyor. Sözen uzun yarattığı bu tarzı ve atmosferi kendi girişimiyle veya zamanda kurduğu sağlam işbirlikleriyle farklı lokasyonlara taşımayı hedefliyor.

Çiçek Pazarı Büyüyor

Her yıl ortalama yüzde 6-7 büyüyen global çiçek pazarının büyüklüğü bugün 100 milyar ABD dolarına ulaşmış durumda. Ekonomik daralmalarla hızı kesilse de sektör bu dönemlerin ardından büyüme ivmesini yakalıyor. Özellikle büyük şehirlerde kesme çiçek sektörünün hızla geliştiğini söyleyen Sözen, “Bu gelişim hem sektöre olan ilgiyi hem de çiçek tasarımındaki çeşitliliği besliyor” diyor.

Workshoplar Düzenleyecek

Mayıs ayında Sözen’in mezrnı olduğa Flower School NY Kurucusu ve Başkanı Eileen Johnson ve tasarımcılarından Lewis Miller Türkiye’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Maison Francaise Çiçek Atölyesi’ni düzenlemek üzere Türkiye’ye davet edildiler. Tasarımcıların FSNY mezunu olması ve lokal pazarı da bilmesi sebebiyle bu süreçte Penny ile birlikte çalışmak istediklerini belirten Sözen, şöyle devam ediyor:

“Mayıs ayında düzenlenen Maison Francaise Çiçek Atölyesi büyük ilgi gördü ve çok başarılı geçti, bu nedenle bu süreçte kurulmuş olan kolektif çalışmayı tekrarlamak istedik.

Ve Lewis Miller ile birlikte Temmuz ayında Penny Atölye’de dört tane vrorkshop yapmaya karar verdik.” Girişimci orta vadede farklı şehirlerde ve ülkelerde güçlü iletişimi olan tasarımcılarla birlikte workshop çalışmalarım çeşitlendirmek ve artırmak istiyor.

Çiçek Tasarımında İpuçları

Çiçeklerin uzun ömürlü olması ve kısa sürede solmaması çok önemli. Bu nedenle Penny’ye tüm kesme çiçekleri Hollanda ve Türkiye’nin farklı yerlerinden seçilerek geliyor. Sadece belli bir tarzı yansıtması değil, tasanmın müşterinin tarzım ve tercihlerini yansıtması çok önemli. Gönderilen çiçek tasannu gittiği adresin, ortamın bir parçası olmalı. Tasarım kendi rengi ve formuyla girdiği ortama ait olabilmeli. Ayça Paksoy Sözen, “Penny’de çiçekleri bu bilinçle seçtiklerim ve tasarladıklarım söylüyor.

Penny Blooms & Beans ile ilgili detaylı bilgi için www.penny.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

Ayse gulen
Ayse gulen
Tek kelimeyle BAYILDIM.
nurettin
nurettin
gerçekten güzel olmuş başarılar
Çiçek gönder
Çiçek gönder
Meslektaşımız Sn. Ayça Paksoy Sözen'in yaptığı çiçekleri beğeni ile takip ediyoruz. İşinde başarılar dileriz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor