TÜBİTAK Desteğiyle Felçli Hastalar İçin Robot Üretildi

TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen robot, felçli hastaların kaslarından, kemiklerinden ve eklemlerinden beyine sürekli besleme yaparak hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. ODTÜ Teknokent şirketlerinden Bama Teknoloji, omurilik (spinal kord) hasarına bağlı gelişen hastalıklar, ortopedik problemler ve inme sonrası felçli hastaların yürüme eğitiminde ve rehabilitasyonunda kullanmak amacıyla “RoboGait”i geliştirdi. Geliştirilen bu robot sayesinde hastaların diz ve kalça eklemi robot sürüşlü bacaklara sabitlenerek, normal yürüme hareketi yapması sağlanıyor. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen robot, felçli hastaların kaslarından, kemiklerinden ve eklemlerinden beyine sürekli besleme yaparak hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

ODTÜ Teknokent şirketlerinden Bama Teknoloji, omurilik (spinal kord) hasarına bağlı gelişen hastalıklar, ortopedik problemler ve inme sonrası felçli hastaların yürüme eğitiminde ve rehabilitasyonunda kullanmak amacıyla  “RoboGait”i geliştirdi. Geliştirilen bu robot sayesinde hastaların diz ve kalça eklemi robot sürüşlü bacaklara sabitlenerek, normal yürüme hareketi yapması sağlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Bama Teknoloji genel müdürü Murat Topcu, sistemin hastaya bilgisayar kontrollü robot bacaklar sayesinde yürümeyi yeniden öğretmeyi amaçladığını belirtti. Yürüme bandı üzerinde geliştirdikleri robotla hastaya yürüme taklidi yaptırdıklarını ifade eden Topcu, “Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden reorganize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavi; aktivite temelli tedavilerdir. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Robot, hastanın yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için yürüme egzersizi yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin reorganize olması sağlanıyor, beyine yapılan bu geri beslemeler ve uyarılarla hastanın iyileşme dönemine büyük katkı sağlıyor. Özellikle omurilik felçleri, inme dediğimiz beyin felci başta olmak üzere MS, polinöropatiler gibi birçok hastalıkta kullanılabilecek bir cihaz” dedi.

TEYDEB 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında yaklaşık 300 bin TL destek aldıklarını belirten Topcu, sistemin son derece güvenli olduğunu ve hastaların fiziksel özelliklerine göre ayarlanabildiğini ifade etti.

Dünyada Bu Alanda Yapılan İkinci Çalışma

RoboGait” için çalışmaya üç yıl önce başladıklarını söyleyen Topcu, “Biz başladığımızda dünyada sadece İsviçreli bir firma üretim yapıyordu. Bizim ardımızdan İsrailli bir firma da projesini bitirdi. Şu anda 3 üretici var. Bizim cihazımızın avantajları hem rakibinin yarı fiyatına olması hem de birçok fonksiyonun ekstra para ödemeden üzerinde gelmesi. Bizim cihazımızda hem pediatrik hem de yetişkin hastayı tek yürütücü ortez ile alabiliyoruz. Bu hem fiyatı hem de kullanımda zaman avantajı sağlıyor” dedi.

Topcu: ”Fizik Tedavide Önemli Olan Birçok Tedaviyi Birlikte Uygulamak”

Dünyada yapılan çalışmalarda robotik rehabilitasyonun, geleneksel fizyoterapiye göre üstün olduğunun belirlendiğini vurgulayan Topcu, "Rehabilitasyon tıbbında 'tek tedavi' diye bir seçenek yok. Önemli olan birçok tedaviyi birlikte uygulamak robotik tedavi diğer tüm tedavilere eklendiğinde faydası artıyor. Bütün tedaviler birbirini destekler. Şunu diyemeyiz, 'Hastayı robota koyduk hasta iyileşti' ama robotla yapılan çalışmalar, robotsuz olarak yapılan çalışmalardan daha ileri seviyelerde netice veriyor yani tedaviye robotun katılması, hastanın iyileşme sürecine büyük katkı sağlıyor" dedi.

Proje hakkında detaylı bilgi için RoboGait sayfasını inceleyebilirsiniz. TÜBİTAK kaynaklı alıntı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor