Büyük Düşünen Mikro Girişimci Kadınlar Ödüllerini Aldı

Citibank’ın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) destekleriyle düzenlediği Citibank Mikro Girişimci Ödülleri, 9 Nisan’da sahiplerini buldu. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve T.C. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımında gerçekleştirilen törende finale kalan 30 mikro girişimci kadın ödüllerini aldılar. Detaylar haberimizde..

Citibank’ın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) destekleriyle düzenlediği Citibank Mikro Girişimci Ödülleri, 9 Nisan’da sahiplerini buldu.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve T.C. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımında gerçekleştirilen törende finale kalan 30 mikro girişimci kadın ödüllerini aldılar.

Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, 6 yıldır düzenlenen ödüllere başvuran kadın sayısının hızla arttığını belirterek, kadınların girişimcilik ruhuna güç vermekten dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Mikro girişimcilik konusunda farkındalık sağlamak ve bir destek ağı oluşturarak girişimci adaylarını özendirmek amacıyla düzenlenen Citibank Mikro Girişimci Ödülleri, 9 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Törene T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, T.C. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül’ün açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği törende 30 mikro girişimci kadın ödüllerini aldılar.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Citibak Mikro Girişimci Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, kadının sürdürülebilir kalkınmada çok önemli bir rol oynadığını  ifade etti. Kadının potansiyelinin ortaya çıkarılarak bunun bir ekonomik güce dönüştürülmesi için fırsat eşitliliği yarattıklarını, kadının sermaye ve finansa ulaşmasını kolaylaştırdıklarını belirten Bakan Şahin, kadınların güçlü şekilde örgütlenmesinde özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa ve koordineli çalışmanın gereğine ve önemine vurgu yaptı.

Bakan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadının yaşamına dokunduğumuzda aslında aileye, çocuğa, topluma, barışa dokunuyoruz. İçinde bulunduğumuz zamanın ruhunu yakalamak için en önemli anahtar fırsat eşitliği. Rekabeti yönetmek, ekonomiyi büyütmek için elimizdeki yetişmiş insan gücünü kullanmalıyız. Bu yetişmiş insan gücünün büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Yüksek medeniyete kadınlar ve erkekler ile birlikte ulaşacağız. Rekabetin, kalkınmanın, sürdürülebilirliğin gücü kadından geçiyor. Yoksulluğu fırsat eşitliği tanıyarak ortadan kaldıracağız.”

Bakan Şahin Mikro Kredi Ödül Törenine katılan kadınları tebrik ederek kadınlara; “Yaptığınız ürünü markalaştırın, elinizdeki ürünü ekonomiye dönüştürün, hem siz, hem toplum kazansın” çağrısında bulundu. Şahin son olarak, “Bugün burada ülkemizin 81 ilinin zenginliğini temsil eden dağ gibi güçlü kadınlarla birlikteyiz. Emeklerini kazanca dönüştürme konusunda attıkları adımlar için kadınlarımızın her zaman arkasındayız ve başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyoruz.”   

T.C. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Citibank Mikro Girişimci Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, sadece ödül kazananlar değil, tüm mikro girişimci kadınlar bu ödülü hak ediyor dedi. Vali Mutlu konuşmasında, mikro girşimcilik çalışmaların daha da büyüyerek tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşması ve girişimcilerin sayısının artması temennisinde bulundu. Citibank’ın altı yıldır düzenlediği Mikro Girişimcilik Ödülleri ile verdiği desteğin önemine dikkat çeken Vali Mutlu, ödül törenine katılan tüm mikro girişimcileri cesaretlerinden dolayı tebrik etti. Vali Mutlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kadınlarımızın ticaretlerini büyütmelerini ve ihracat yapabilir boyuta getirmelerini ümit ediyoruz. Mikrokredi çabaları ile ülkemizdeki yoksulluk büyük ölçüde çözüme kavuşacaktır.”

“Büyük Düşünen Kadınlara Mikro Girişimci Ödülleri”

Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, 6 yıl önce 700 kadının başvurduğu organizasyona bu yıl 3.650’ye yakın kadının başvurduğunu, katılımın her yıl hızla arttığını belirterek şunları söyledi:

“İlk yıllarda kadınların hedefleri çok daha küçük çaptaydı. Mikro girişimcilerimizin artık çok daha güçlü hedefler belirlediğini gözlemliyoruz. Donanımlarını artırmak için eğitim talep ediyorlar, işlerini yeniliklerle geliştirmek istiyorlar, belki de en önemlisi çocuklarına ve çevrelerine rol model oluşturuyorlar. Her insan hayatında farklı zorluklarla baş etmek zorunda kalabilir. Mikro girişimci kadınlarımızın farkı, böyle anlarda kendi başarı öykülerini yazma cesaretini gösterebilmeleridir. Kadınlarımızın içindeki mücadele ruhunu canlandırmak, onların çabalarına destek vermek ise bizim ödülümüzdür.”

TİSVA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, konu ile ilgili olarak "Türkiye'nin yoksulluğun olmadığı bir ülke olabilmesi için, yoksulların birilerinden bir bağış beklentisi içerisine sokulmadan onların birer girişimci olmalarını sağlamak gerekir. Türkiye'nin 2023 vizyonuna uygun bir şekilde yoksulluğun ortadan kaldırılması için yoksulların üretken hale getirilmesi gerekir. Artık haftada 25 kuruşa mikro sigorta olabilen yoksulların, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları sağlanmalı ve bu maksatla asla kamu kaynağı kullanılmamalıdır. Diğer taraftan, sosyal işletmecilik prensipleri uygulanarak sosyal sorunlar çözülmelidir." dedi.

KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar: “Mikro finans hizmetleri, hem dünyada hem de Türkiye’de özellikle kadın  yoksulluğunun giderilmesinde ve kadın girişimciliğinin artırılmasında  önemli bir araç olma durumunu korumaya devam ediyor. Kadın istihdamını arttırmak için kadın girişimciliğine ve dolayısıyla mikrofinans sektörüne gereken önemi vermeliyiz. Bu anlamda mikro finans kuruluşlarının sayısının artması  rekabeti artıracaktır ve özellikle kadınlar ve yoksullar açısından olumlu etkiler yaratacaktır.” dedi.

Danışma Kurulu:

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı  (KEDV) Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, TOG Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil,  Devlet Eski Bakanı Tayyibe Gülek, ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden, Akşam Gazetesi Yazarı Aylin Löle.

Jüri Üyeleri:

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir; AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk; Gürallar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat; Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Gila Benmayor; Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü  Rauf Ateş; Milliyet Gazetesi Yazarı Songül Hatısaru; Habertürk Gazetesi Yazarı Serpil Yılmaz; Heidrick & Struggles Yönetici Ortağı Ayşegül Aydın; Zarakol İletişim Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol; Citi 2011 Mikro Girişimci Ödülleri Kişisel Mücadele Kategorisi Birincisi Vasfiye Söyler

Birincilik Ödülü Alanların Hikayeleri

Emine Ünal – Sosyal Etki Kategorisi Birincisi

Düğün salonunda kantin işleten Emine Ünal 49 yaşında.  Her zaman maddi bağımsızlığının olmasını isteyen Ünal, aldığı mikro kredi ile düğün salonu içinde kantin açtı. Kazandığı gelir ile evinin ihtiyaçlarını ve oğlunun üniversite eğitim masraflarını karşılıyor.

Zuhal Bölükbaşı – Vizyon Kategorisi Birincisi

Rize’de feritiko dokumacılığı yapan Zuhal Bölükbaşı 50 yaşında.  Bursa ve İzmir’den ipek, Hindistan’dan üzerinden kendir malzemeleri alarak atölyesinde dokuyan Bölükbaşı, dokumalarını el ilanı dağıtarak tanıtıyor. Atölyeseni büyütmeyi, kadınlara istihdam sağlamayı ve Rize bezini dünyaya duyurmayı hedefliyor.

Kezziban Taşyürek – Finansal Başarı Kategorisi Birincisi

48 yaşında olan Kezziban Taşyürek, Kahramanmaraş’da penye dikim evi işletiyor. Mikro Kredi alarak terzi dükkanı açan Taşyürek, kazandığı tüm parayı işini geliştirmek için harcıyor.

Özlem Koyuncuoğlu – Kişisel Mücadele Birincisi

26 yaşında olan Özlem Koyuncuoğlu’nun kendi başına kurduğu bir ahırı var. Hayvanlarını hayvan pazarından alan Koyuncuoğlu, kazandığı para ile kız kardeşlerini okutmak istiyor.

Citibank Mikro Girişimci Ödüleri Hakkında

Citibank ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Citibank Mikro Girişimci Ödülleri Programını Türkiye’de 2007 yılından bu yana gerçekleştiriyor. Mikro kredi kullanarak başarıya ulaşmış mikro girişimci kadınları ödüllendiren bu yarışmaya Türkiye’de mikro kredi sağlayan MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve TGMP  (Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı) destek veriyor. 

Tüm Türkiye’deki mikro kredi kullanıcılarının katılabildiği bu yarışmaya yapılan 3000’den fazla başvuru, üç aşamalı elemeden geçiyor. Finale kalan 30 mikro girişimci kadın gerçekleştirilen törenle ödüllerini alıyor. Citibank Mikro Girişimci Ödülleri, Türkiye’de mikro girişimcilik konusunda farkındalık sağlamayı; ve mikro girişimcileri ödülle destekleyerek mikro girişimcilerin diğer kadınlar için rol model olmasını amaçlıyor.

Finale kalan 30 kadın mikro girişimci, jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucunda, “Finansal Başarı”, “Sosyal Etki”, “Vizyon”, “Kişisel Mücadele” kategorilerinde ödüllerini aldılar. Birinci olanlar 2,500 TL, ikinciler 2,000 TL, üçüncüler 1,500 TL ödül alırken, mansiyon ödülüne layık görülenler 1,000 TL ödül kazanıyor.  

Mikro Kredi Hakkında

Mikro-kredi, düşük gelirli insanların kendilerine ve ailelerine bakabilmeleri için gelir sağlamaları amacıyla kendi işletmelerini kurmaları veya geliştirmeleri için verilen kredilerin ve diğer finansal hizmetlerin (tasarruf hizmetleri, iş geliştirme programları gibi) tümüdür.

Düşük gelirli kesimlere verilen bu tür kredilerin mikro ve makro ölçekte faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • finansal sektörün sınırlarının genişletilmesi;
  • bu sektörün dışında kalan grupların ekonomik faaliyetlere aktif olarak dahil edilmesi;
  • daha geniş kitlelere ulaşabilen bir ekonomik kalkınmanın sağlanması.

Mikro-kredinin ilk uygulamaları otuz yıl önce Bangladeş ve Brezilya gibi birkaç ülkede başlatılmış, 1980’lerden sonra ise geliştirilerek Güney Asya, Doğu Asya, Afrika, Doğu Avrupa ve Güney Amerika’daki birçok ülkeye yayılmıştır. Türkiye’de ilk mikro kredi 2002 yılında MAYA tarafından verildi. 2003 yılında TİSVA mikro kredi vermeye başladı. Türkiye’de şu ana kadar 60.000’den fazla mikro girişimciye 200 milyon TL’nin üzerinde mikro kredi verildi.

Ödüller

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde Birincilikleri;

  • Sosyal Etki: Emine Ünal
  • Vizyon: Zuhal Bölükbaşı
  • Finansal Başarı: Kezziban Taşyürek 
  • Kişisel Mücadele: Özlem Koyuncuoğlu

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde İkincilikleri;

  • Sosyal Etki: Emel Kaya ve Emine Çakım (2 tane ikinci)
  • Vizyon: Nejla Demiral
  • Finansal Başarı: Özgül Karagül
  • Kişisel Mücadele: Necla Erdoğan 

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde Üçüncülükleri;

  • Sosyal Etki: Hanife Özkan  
  • Vizyon: Ümmühan Kocukoğlu 
  • Finansal Başarı: Yaşar Özagun
  • Kişisel Mücadele: Muradiye Yavus

Jüri Özel Ödülü:

Özlem Koyuncuoğlu

Umut Vaat Eden Girişimci Ödülleri Sahipleri

  1. Aynur Cheikh Hüssein
  2. Küçük Fatma Kara
  3. Naciye Canbaz
  4. Sebat Yıkılmaz
  5. Ayşe Göğercin 
  6. Arife Dönbele
  7. Fatma Kanat
  8. Vetha Kak
  9. Ayten Yün
  10. Gülfidan Tanış
  11. Sinem Yalçın
  12. Sevim Kurtulan
  13. Cevahir Altuner
  14. Fadime Şahin
  15. Şirin Korkmaz
  16. Nefise Oğuz
  17. Yasemin Bektaş

Habermizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor