Yenilikçi Ürünler Gıda Sektöründeki Pastayı Büyütüyor

Son iki yıldaki gelişmesini yenilikçi ürünlerle gerçekleştiren gıda pazarında Ar-Ge yatırımları da hız kazandı. Gıda üreticilerine göre gelecek Ar-Ge’li ürünlerde. Sağlıklı ve güvenli gıdanın önkoşulu ise sürekli denetim. Genetiği ile oynanmış gıdalar raflarda çoğalırken, tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda hassasiyeti de giderek artıyor. Detaylar haberimizde..

Son iki yıldaki gelişmesini yenilikçi ürünlerle gerçekleştiren gıda pazarında Ar-Ge yatırımları da hız kazandı. Gıda üreticilerine göre gelecek Ar-Ge’li ürünlerde. Sağlıklı ve güvenli gıdanın önkoşulu ise sürekli denetim.

Genetiği ile oynanmış gıdalar raflarda çoğalırken, tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda hassasiyeti de giderek artıyor. İstanbul Ticaret Odası Endüstriyel Gıda İmalatı Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Mehmet Aslan, Türk halkının giderek daha sağlıklı ve güvenli yiyecekler yediğine dikkat çekerek, bu konuda gösterilen özen ve denetimlerin göz doldurduğunu söyledi.Aslan, yurtiçinde üretilen ürünlerin daha sık denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Ne kadar sık denetim olursa halkımız o kadar güvenli ve sağlıklı gıdalar tüketebilir” dedi.

Yeni Çek Kanunu yüzünden esnafın sıkıntıya düştüğünü anlatan Aslan, çekini ödemeyenin daha kârlı olduğunu ileri sürdü. “Piyasada çeklerin dolaşımı azalırken hem küçük esnaf hem sanayici bundan olumsuz etkileniyor” diyen Mehmet Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize göre Çek Kanunu yeniden gözden geçirilmeli. Hapis cezası olmamalı ama hem bankaların hem de çek verenin sorumlulukları artırılmalı. Bankalar da mutlaka taşın altına elini koymalı. Mevcut durumda hem istismar ediliyor hem de iç piyasa giderek daralıyor. Bu konuya acil çözüm bulunmalı.

AR-GE Yatırımları Artıyor

Komite Üyesi Hidayet Kadiroğlu ise sektörde Ar-Ge’ye yönelik yatırımların arttığına dikkat çekti. Geleceğin Ar-Ge’li ürünlerde olduğunu belirten Kadiroğlu, “2023 ihracat hedeflerini tutturmak için hacim yanında katma değeri de artırmak gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge’den geçiyor” dedi. Kendilerinin de firma olarak katma değerin yükseltilmesini ön planda tuttuklarını söyleyen Kadiroğlu, “Şu anda 150 milyon dolar seviyesindeki ciromuzu 2023’e kadar 1 milyar dolara çıkarmanın değer artışından geçtiğine inanıyoruz. Bu yüzden geçen yılın son çeyreğinde sektördeki ilk Ar-Ge merkezini kurduk. Yaklaşık 60 Ar-Ge mühendisi ile inovatif ürünleri gündemimize aldık. Yurtiçi ve yurtdışından üniversitelerle işbirliği halinde olan Ar-Ge ekibimizin üzerinde çalıştığı yenilikçi ürünlerle 2023 hedefinin çok da uzak olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yenilikçi Ürünler Geliyor

Sektörün son iki yıldaki gelişmesini yenilikçi ürünlerle gerçekleştirdiğini dile getiren Hidayet Kadiroğlu, “2011 yılında yaklaşık 2 milyar dolar olan çikolata ve şekerleme ihracatımız 2012 sonunda 2.5 milyar dolara çıktı. Bu bir sıçrayıştır ve temelinde inovasyon var. 200 ülkeye ihracat yapmayı başaran sektörümüz şimdi 3 milyar dolara koşuyor” dedi. Kruvasanın bilinirliğinin de hızla yükseldiğini söyleyen Kadiroğlu, firma olarak Eskişehir tesislerinde farklı kruvasanlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Hidayet Kadiroğlu, hem iç piyasada hem de ihracatta hızla büyüyen bir diğer yenilikçi alanın ise jelly türü yumuşak şekerler olduğunu kaydetti.

Helal Ürün Sertifikası İçin Odalar Öncülük Etsin

Son zamanlarda helal ürün sertifikası konusunun da giderek yaygınlaştığına işaret eden Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Mehmet Aslan, ürünlerin nerede, nasıl ve hangi şartlarda üretildiğinin bilinmesi açısından bu sertifikaların olumlu olduğunu, ancak bunun ticari gelir elde etme amacını taşımaması gerektiğini vurguladı. Aslan, helal ürün sertifikası ile ilgili özellikle TOBB, İTO ve İSO gibi kuruluşların öncülük yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Eğer helal sertifikası ticari amaçlı ve sadece bir evraktan ibaret olarak verilmeye devam edilirse bunun faydasından söz edilemez. Bu, reklam amaçlı olur. Helal ürün sertifikası için sık sık denetim yapılması ve sürecin takip edilmesi lazım. Bunun için de TOBB’un ve Odamızın buna önderlik etmesini istiyoruz.”

İTO kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor