Öncü Group'un ve Raşit Akyol’un Başarı Öyküsü

1996 yılında Sivas’ta kurulan Öncü Marketler Zinciri, 33 şubesi ve bir toptan satış merkeziyle 120 milyon dolar cirolu bir grup. Eretna ismiyle otel yatırımı da yapan Öncü Group’un patronu Raşit Akyol, bu yıl İstanbul’da da bir otel yatırımına başlayacaklarını söylüyor. Son yıllarda yerel market zincirleri, ulusal ve uluslararası büyük zincirlerle kıran kırana rekabet ediyor. Bu rekabette dikkat çeken yerel marketlerden biri de Sivas’ta kurulu Öncü. Anadolu’nun tam ortasında 33 şube ve bir toptan satış merkeziyle 120 milyon dolar ciro yapıyor. Detaylar haberimizde..

1996 yılında Sivas’ta kurulan Öncü Marketler Zinciri, 33 şubesi ve bir toptan satış merkeziyle 120 milyon dolar cirolu bir grup. Eretna ismiyle otel yatırımı da yapan Öncü Group’un patronu Raşit Akyol, bu yıl İstanbul’da da bir otel yatırımına başlayacaklarını söylüyor.

Son yıllarda yerel market zincirleri, ulusal ve uluslararası büyük zincirlerle kıran kırana rekabet ediyor. Bu rekabette dikkat çeken yerel marketlerden biri de Sivas’ta kurulu Öncü. Anadolu’nun tam ortasında 33 şube ve bir toptan satış merkeziyle 120 milyon dolar ciro yapıyor. Sahibi, kendi tabiriyle “çekirdekten tüccar” Raşit Akyol. Giri şimci Akyol daha 17 yaşında iken defter üretip pazarlamış. Dede mesleği olan gıda toptancılığını ise 1996 yılında perakendeye çevirmiş ve bugün 33 şubeye ulaşan Öncü Marketler Zinciri’nin ilk halkasını oluşturmuş. Akyol, bir yandan market zincirini büyütme planları yaparken, diğer taraftan turizm alanında da girişimlerde bulunuyor. Sivas’ta 15 milyon TL yatırımla Eretna Oteli’ni Ocak ayında açtı. Bugünlerde ise İstanbul Mahmutbey’deki arsasına ikinci otel yatırımı için hazırlık yapıyor.

Aynı zamanda sanat koleksiyoncusu olan Raşit Akyol ile Sivas’taki müze görünümlü Eretna Oteli’nde görüştük…

Gözden Uzak Olan, Gönülden de Uzak Olurmuş. Sivas’ta Faaliyet Gösterdiğiniz İçin Sizi Pek Tanımıyoruz. Öncelikle Sizi Tanıyarak Başlayalım…

Babadan, dededen ticaretin içindeyiz. Dedem bölgenin büyük gıda toptancıların-dandı. Babam ise hırdavatçıydı. Dedem ve babam bizi hiçbir şey yokmuş gibi yetiştirdi. 1979 yılında daha 17 yaşımda defter imalatı yaptım. Altı ortağım vardı. Sivas ve çevre illere kamyonlarca defter sattım. Sonra Meteksan, Mopak gibi büyükler sektörde hakim olunca bu işi bıraktık.

Öncü Market’i Ne Zaman Kurdunuz?

1996 yılında perakende gıda sektörüne giriş yaptım. İlk marketimizi 1996’da açtık. O gün bir konuda karar verdik. Bu işi yapacaksak o işin öncüsü olalım dedik. İsmimiz de bu fikrimizden çıktı. Sivas’ın ilk zincir marketiyiz. Bizden önce Sivas’ta sadece Yimpaş vardı. Başka da bir ulusal marka yoktu. Bugün 33 şubemiz ve 500 çalışanımızla 100 milyon dolar ciroya ulaştık. Bizim bir de Sivas Toptan Satış isimli şirketimiz var. Bu şirketimizle de Sivas’ın ilçelerindeki ve çevre illerdeki marketlere toptan satış yapıyoruz. Bu şirketimiz de yıllık 20 milyon dolar ciro gerçekleştiriyor. İlçelerde bu şirketimizle olduğumuz için müşterilerimize rakip olmak istemiyoruz. Bu nedenle ilçelerde perakende mağaza açmıyoruz.

Gelecek Planlarınız Nedir?

Sivas’ta 40 şubeye ulaşmak istiyoruz. Bu hedefimize 2014 yılında ulaşırız. 2014’ten sonra önce Sivas’ın komşuları Kayseri, Nevşehir, Tokat, Er-zincan gibi illerde olmak istiyoruz. En önemlisi İstanbul’a mutlaka gelmek istiyoruz. Birkaç yıl içinde grup olarak 250 milyon dolarlık ciro hedefimiz var.

Gıda Perakendeciliğinin Yanı Sıra Turizm Alanında da Faaliyetleriniz Var. Yeni Otel Yatırımınız Hangi Aşamada?

Sivas’a birçok müşterim gelip gidiyor, ama kaldıkları otellerden memnun değiller. Otel işine girme fikri bu nedenle uzun süredir aklımdaydı. Nihayetinde 2012’de bu yatırımı yaptık. Sivas merkezde Eretna (14’üncü yüzyılda Sivas’ta kurulan Türk beyliğinin adı) ismiyle bir otel açtık. Toplam yatırım değeri 15 milyon TL oldu. Aslında 10 milyon TL’ye yapabileceğim bir yatırım için 5 milyon TL fazladan harcadık. 100 yataklı, 4 yıldızlı bir otel.

Otelin Girişi, Katlar, Odalar Adeta Bir Müze Gibi. Kişisel Bir Merak Mı Bu?

Estetiğe önem veririm. Bu binayı iki kez sıfırdan yaptık. Çok para harcadık. Çok özendik. Butik kıvamında, sıcak bir otel oldu. Sanat kokan bir otel yaptık. Çarşafından yatağına hiçbir masraftan kaçınmadık. Her şeyin en iyisini otele koyduk. Otele has koku ve müzik yaptırdık. Otelimizin spa’sına özen gösterdik. Ben koleksiyoncuyum. Bu işin duayenlerinden antikacı Erol Birgen de arkadaşım. Fransa’dan otelimiz için birçok antika eşya getirdi. Bunları otelin lobisine yerleştirdik. Giriş müze gibi oldu. 19. yüzyıl Osmanlı, Fransa ve Rusya’sından orijinal eserler var. Ressam Serdar Okan’a Sivas’taki Selçuklu eserlerinin resimlerini yaptırıp her kata astık. Bütün bu işler için 5 milyon TL harcadık.

Başka Otel Yatırımınız Olacak Mı?

2011 yılında İstanbul Sirkeci’de Kastel Han’ın karşısında Halkbank’a ait binayı 10.5 milyon TL’ye satın almıştık. Ortağımla anlaşamayınca bu binayı 20 milyon TL’ye satıp İstanbul’daki otel projemizi ertelemiştik. Ardından Mahmutbey’de bir arazi alma girişimimiz oldu. Bu araziye 100 yataklı bir iş oteli yapacağız. Arazinin alım işlemleri tam bitmedi, biter bitmez yatırıma başlayacağız. Bu oteli gelecek yıl açmak istiyoruz. İsmi yine Eretna olacak.

Şirkette Aileden Ortaklar Var Mı?

Şirkette ben tekim. Kardeşlerimden ayrıyım. 25 yaşında bir oğlum var. Şirkette o da görev almaya başladı. Tek olduğum için hızlı kararlar alabiliyorum. Oğlum yaz tatillerinde Öncü Market’in her kademesinde çalıştı. İşi öğrendi.

"CarrefourSA’yı Pes Ettirdik”

Büyük hipermarket zincirleri girdikleri illerde öncelikle o bölgedeki yerelleri alarak kendilerini alan açmaya çalışırlar. CarrefourSA da 2007 yılında Sivas’ta mağaza açmadan benzer bir operasyon yapmak istemiş ve kentin en büyük yerel zincirine kancayı takmış. Hikayenin gerisini Raşit Akyol şöyle anlatıyor: “2007’de CarrefourSA Sivas’a gelme kararı aldığında ilginç bir diyalog oldu. Sivas’a girerken bizi satın almak istediklerini ilettiler. Dönemin CarrefourSA genel müdürü bizzat geldi. Biraz şımarık, biraz da küçümser bir tavır sergilediler. “Bilançolarınızı getirin bir bakalım” dediler. Biz de satılık bir markamızın olmadığını söyledik. “Sizi bitiririz!..’ mesajları verdiler. İş pazarlık aşamasına bile gelmedi. Sonuçta bizim tavrımız karşısında kendi hipermarketlerini açtılar. Ancak Sivas’ta başarılı olamadılar, ilk çıktıkları il de Sivas oldu. Halk CarrefourSA’yı değil bizleri tercih etti. Sivas’ta onları pes ettirdik. Başarımız da bunu kanıtlıyor.”

Para Dergisi'nden İdriz Çokal'ın kaleme aldığı röportaj haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor