TÜBİTAK'tan 100 Bin Liraya Kadar Hibe Sermaye Desteği!

Tübitak iş fikirlerinize 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği verecek. TÜBİTAK’ın bireysel girişimcilere yönelik ilk kez başlattığı destek programı kapsamında 125 iş fikrine 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği verilecek. Program sonunda ise iş fikirlerini geniş kapsamlı Ar-Ge projelerine dönüştüren girişimciler 550 bin liraya kadar desteklenecek. Detaylar haberimizde..

Tübitak iş fikirlerinize 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği verecek. TÜBİTAK’ın bireysel girişimcilere yönelik ilk kez başlattığı destek programı kapsamında 125 iş fikrine 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği verilecek. Program sonunda ise iş fikirlerini geniş kapsamlı Ar-Ge projelerine dönüştüren girişimciler 550 bin liraya kadar desteklenecek.

İş fikri olan ancak hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek desteği bulamayan girişimcilere TÜBİTAK, önemli bir fırsat kapısı açtı. Şirketleşmemiş fikirlere ”1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı” kapsamında hibe desteği veriliyor.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nca (TEYDEB) yürütülen destek programının Haziran 2012′deki ilk başvuru dönemine 745 iş fikri başvurusu geldi, bu iş fikirlerinin 451′i ikinci aşama başvurusu yapmaya hak kazandı.

İş planı hazırlamaları için eğitim ve rehber desteği alan girişimcilerden 360′ı iş planlarını zamanında hazırlayarak ikinci aşamaya başvurdu. Yapılan değerlendirmede, söz konusu 360 iş planından 125′i, sermaye şirketi kurarak 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği almaya hak kazandı.

Girişimcilerin Yarısından Fazlası Elektirik-EektronikK ve Bilişim Alanında

TÜBİTAK’ın sermaye desteği vereceği iş planlarının yüzde 34′ünü bilişim teknolojileri alanındaki projeler oluşturuyor. Yüzde 22′si elektrik-elektronik, yüzde 17′si biyoteknoloji, yüzde 11′i ulaştırma ve savunma, yüzde 10′u makina-imalat, enerji ve tekstil ile yüzde 6′sı da malzeme, metalurji ve kimya alanında.

Ankara 44 Projeyle Birinci Sırada

Destek almaya hak kazanan iş planlarının yoğunlukta olduğu şehirler sıralamasında ise Ankara 44 projeyle birinci sırada yer alıyor

Başkenti 42 projeyle İstanbul, 8 projeyle Eskişehir, 5 projeyle İzmir takip ediyor. 26 proje ise aralarında Iğdır ve Elazığ’ın da bulunduğu diğer illerdeki girişimcilere ait.

Girişimcilerin 11′i Kadın

Yüzde 11′ini kadınların oluşturduğu girişimcilerin yarısından fazlası 30 yaşın altında bulunuyor. Desteklenecekler arasında trafik izleme sistemi, sentetik tohumların geliştirilmesi, kablosuz su altı keşif robotu, bomba tespit sistemi, tren kazalarına karşı erken uyarı sistemi ve DNA şifrelemesi gibi iş fikirleri yer alıyor.

İlk Ödeme Temmuz’da

1512 destek programı kapsamında girişimciler, sermaye şirketlerini 15 Mayıs’a kadar kurarak TÜBİTAK’a başvuracak. Yapılan sözleşmenin ardından 1 Temmuz’da iş planında önerilen faaliyetlere başlanacak. TÜBİTAK, belirtilen proje bütçesinin ilk ödemesini Temmuz ayında yapacak. Proje ortasında da ara ödeme yapılacak. TÜBİTAK, girişimciye finansal, idari ve teknik konularda da destek olmaya devam edecek. Ayrıca ikinci aşama süresince her firmaya bir iş rehberi atanacak.

12 aylık sürenin sonunda ise ikinci aşama tamamlanacak.

 

550 Bin Lira Bütçeli Projelere Destek

Bu aşamayı başarıyla tamamlayan firmalar, kendi tercihleri doğrultusunda daha kapsamlı bir Ar-Ge projesi yapmak üzere üçüncü aşamaya 550 bin liraya kadar projeler sunabilecek, doğrudan ürün ve hizmet ticarileşme aşamasına da başvurulabilecek.

Üçüncü aşamaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’nı tamamlayan firmalardan da başvuru alınmaya başlandı. Şu ana kadar 27 teknogirişim firması programın üçüncü aşamasına başvuruda bulundu. Bunlardan 9 tanesi destek almaya hak kazandı.

1512 – Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı Hakkında

Programla bireysel girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen Ar-Ge yoğun başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmış.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmakta.

Program, yenilikçi iş fikirlerinin aşamalı olarak ticari ürüne/sürece dönüştürülmesine yönelik olarak aşağıda belirtilen 4 aşamadan oluşmakta:

Aşama 1; bireysel girişimcinin iş fikri başvurusunu sunduğu ve bu fikrin olumlu değerlendirilmesi durumunda girişimciye bu fikri bir girişim planı ile projelendirmesi için isteğe bağlı olarak eğitim ve rehber desteği sağlanabilen aşama.

Aşama 2; girişimcinin kuracağı sermaye şirketine geri ödemesiz teknogirişim sermaye desteği sağlanarak girişim planı çerçevesinde rehber desteği ile kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik doğrulama (ön prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb) çalışmalarının gerçekleştirildiği aşama.

Aşama 3; ikinci aşamada geliştirilen çıktı üzerinde daha fazla Ar-Ge çalışmasına ihtiyaç duyulduğu durumlarda, kuruluşun detay tasarım, ticari prototipin geliştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetlerinin TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklendiği aşama. Bu aşamadan 5746 sayılı kanun kapsamında diğer kamu kurumlarından teknogirişim sermaye desteği almış firmalar da faydalanabilir.

Aşama 4; kuruluşun talebi üzerine TÜBİTAK’ın girişim sermayesi firmalarına mektup göndererek, kuruluşa veya proje çıktısına ortak olmaya davet ettiği ve/veya çıktıların satışını kolaylaştırmak üzere belirli aralıklarla proje pazarları düzenlediği/desteklediği aşama.

Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programına Kimler Başvurabilir : Programdan örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış kişiler yararlanabilir.

Bu program ve diğer destek programları hakkında detaylı bilgi almak için TÜBİTAK sayafasını ziyaret edebilir, 1512 Programı'nın Proje Başvurusu ve Dökümanlarını incelemek için TÜBİTAK'ın 1512 Bireysel Aşamalı Destek Programı sayfasını ziyaret edebilirsiiz.

Haberimizi, yeni mezun grişimcilerimiz veya mezuniyet bekleyen girişimci öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

alper bezirci
alper bezirci
başvuru için tubitak a kaydoldum fakat "Şu anda başvuru yapabileceğiniz açık 1512 çağrısı bulunmamaktadır" diyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor