Girişimcilik Engel Tanımaz Projesinden Haberdar mısınız?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre engellilerin girişimcilik konusundaki yeteneklerini açığa çıkarmak ve kendi işlerini kurmalarını sağlamak amacıyla “Girişimcilik Engel Tanımaz” projesi hayata geçirildi. Detaylar haberde..

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre engellilerin girişimcilik konusundaki yeteneklerini açığa çıkarmak ve kendi işlerini kurmalarını sağlamak amacıyla “Girişimcilik Engel Tanımaz” projesi hayata geçirildi. Proje Aile Bakanlığı’ndan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sanayi Bakanlığı’ndan ise KOSGEB işbirliği ile yürütülecek.

Başlangıç olarak İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Erzurum’da hayata geçirilecek olan proje talebe göre diğer illerde de faaliyete geçirilebilecek. Ayrıca proje bu illerde başlatılacak olmakla birlikte sadece bu ilelrde ikamet eden vatandaşlara değil Türkiye’nin tüm illerinden başvurmak isteyen vatandaşlara da açık olacak. Projeye engelli vatandaşlarla birlikte engellilerin 1. derece yakınları da başvurabilecek.

KOSGEB tarafından verilecek eğitimler engeli ne olursa olsun tüm engelli vatandaşlarımıza verilebilecek. İşitme engelliler için işaret dili tercümanı, görme engelliler için Braille Alfabesi ile basılmış dokümanlar olacak.  Ortopedik engeli olan vatandaşlarımız için ise ders verilecek mekanlar en uygun hale getirilerek projeye tüm engelli vatandaşların katılımı sağlanacak.

Engelliler KOSGEB tarafından verilecek 70 saatlik girişimcilik eğitimi ile iş fikri geliştirme, iş planı kurma gibi temel girişimcilik konuları anlatılacak. Toplamda 3 hafta sürecek eğitimler için hafta içi gündüz, hafta içi akşam ve hafta sonu grubu olmak üzere 3 grup oluşturulacak. Bu 3 grup gerekli eğitimleri uzman kişilerden aldıktan sonra aldıkları eğitimlere göre başarılı olanlar ve başarılı bir iş planı kuranlara KOSGEB tarafından Yeni Girişimcilik Desteği sağlanacak. Sermaye sağlanması ile birlikte Engellilere “Al bu sermaye, git işini kur!” denmeyecek. KOSGEB’in girişimcilik koçları da işin kurulma aşamasında engellilere koçluk yaparak kurulacak işin başarılı olması için azami dikkat gösterilecek. Engellilere iş kurma konusunda başarılı bir destek sağlanarak engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata entegreleri ve sorumluluk bilincine sahip bireyler haline gelmeleri hedeflenecek.

KOSGEB’in Yeni Girişimcilik Desteği Programı ile başvuran engelli vatandaşlara şu yardımlar yapılacak:

İşletme kuruluş desteği:

Üst limiti 3.000 TL olup işletmenin kuruluşu için harcanacak kaynağı kapsar. Kuruluş dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımı desteği: İşletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay içinde alınacak makine, teçhizat ve donanım için geri ödemesiz olarak maksimum 15.000 TL olarak verilir.İşletme giderleri desteği: İşletmenin kuruluşundan itibaren 24 ay için kullanılabilecek bu destek her ay 1.000 TL olacak şekilde geri ödemesiz olarak kullanılır. Bu desteğin üst limiti 12.000 TL’dir.Sabit yatırım desteği: Teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti 70.000 TL’dir. İşletmenin gelişmesi için her türlü harcamalarda kullanılabilir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı projeyi şu sözlerle değerlendirdi:

2013 yılında girişimci müteşebbis, kendi işini kuran engellilerimizle de beraber olacağız. Bir sonraki yılda bu başarı hikâyesini sizlerle paylaşacağız. Kalkınmayı sağlayabilmek için vatandaşlarımız arasındaki adaleti sağlamamız, hak temelli bir yaklaşım ile engelli engelsiz ayırt etmeksizin yolumuza devam ediyoruz.

Girişimcilik Engel Tanımaz projesi ile ilgili KOSGEB duyurusunu buradan okuyabilir, detaylı bilgiyi www.eyh.gov.tr/tr/html/8699/Engelli_girisimci sayfasından alabilirsiniz.

Engelliler için iş sermayesi sağlayacak olan “Girişimcilik Engel Tanımaz” projesine başvurmak isteyen engelli vatandaşlarımız Başvuru Sayfasından online olarak başvurularını yapabilirler.

Proje çalışmaları için; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ve ilgili müdürlüklerine ( Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve KOSGEB ) sorumluluklarını yerine getirdikleri için takdir ediyoruz. Bu tip projeler daha fazla artmalı ve destek sistemleri daha da rayına oturturmalı.

Haberimizi engelli okurlarımız ve çevresinde engelli akrabası/arkadaşı/dostu olan okurlarımız başta olmak üzere, paylaşmanız dileğiyle tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

mehmet görgün
mehmet görgün
yalan oldu nerde he ayıpla yüzsüz arsızlar utanmanızmıy yok girişimcı engel tanımazmış en büyük engel siz siniz altı ay önce kayıt oldum sonra işkuru devrettık dediler iş kurda mudürün bil haberi yok
Kendi İşini Kur
Kendi İşini Kur
İnternet dünyasında iş yapmak isteyenlere de yardım yapılabilse keşke..

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor