Dikiş Makinesiyle Başladı, Şimdi Atölye Sahibi Oldu!

Hacer Özyürek, çeyizindeki dikiş makinesiyle dışarıya çeyizlik ürünler yaparak iş hayatına başladı. Oğlunun sünnetinde toplanan altınlarla yurtdışından makine getirten Özyürek, şimdi kurduğu atölyede ticari faaliyetini sürdürüyor. Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin düzenlediği 'Kadın istihdamının güçlendirilmesi, kadının iş hayatındaki yerinin artırılması' konulu söyleşi kadın Sivil Toplum Kuruluşu üyelerinin katılımıyla Koza Salonu'nda yapıldı. Detaylar haberimizde..

Hacer Özyürek, çeyizindeki dikiş makinesiyle dışarıya çeyizlik ürünler yaparak iş hayatına başladı. Oğlunun sünnetinde toplanan altınlarla yurtdışından makine getirten Özyürek, şimdi girişimci olarak kurduğu atölyede ticari faaliyetini sürdürüyor.

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin düzenlediği 'Kadın istihdamının güçlendirilmesi, kadının iş hayatındaki yerinin artırılması' konulu söyleşi kadın Sivil Toplum Kuruluşu üyelerinin katılımıyla Koza Salonu'nda yapıldı. İş hayatında başarılı olmuş kadınların konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirten Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, tüm kadınların özgüvene sahip bireyler olmasını amaçladıklarını belirtti.

Kadın Meclisi bünyesindeki İstihdam Çalışma Grubu'nun, kadınların karar verme süreçlerinde daha fazla aktif olması için faaliyetler yürüttüğünü ifade eden Sarıbıyık, kermesler düzenleyerek kadınların evlerinde ürettikleri el emeklerini satarak aile bütçesine katkıda bulunmalarına da yardımcı olduklarını dile getirdi. Sarıbıyık, bilgi paylaşımlı toplantılar yaparak girişimci kadınların tecrübelerinden istifade edildiğini anlattı.

Hayallerimin Peşinden Koştum

Söyleşinin konuşmacılarından olan Demet Erdinç, Sivas'ta çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olduğunu, hayallerini gerçekleştiremeden genç yaşta evlendirildiğini anlattı. Başarı için hayal kurmanın şart olduğunu söyleyen Erdinç, "Başarı için hayalimiz olmalı, hayalin ucunda da hedefimiz olmalıdır. Gençliğimde çobanlık yaparken ekmek, içli köfte ve ayran yapıp satmayı hayal ederdim. Şimdi ise unlu mamuller üzerine bir işyerim var. 3 kişiyi de istihdam ediyorum. Süreç elbette kolay olmadı. Eşimin kriz döneminde işleri bozuldu ve 5 kez girişimi iflasla sonuçlandı. Ama yılmadık ve eşimle sırt sıra verip tekrar tekrar başladık. Çalışmadığım dönemlerde de boş durmayıp atıklardan hediyelik eşya ürettim. 19 yıl isteğe Bağkur primi ödedim. Artık tek başına hareket ederek başarı elde etmek çok zordur. Bu yüzden kadınlar bir araya gelerek birlikte hareket etmeli." dedi.

Çeyizimdeki Makineyle Başladım

İş kadını Hacer Özyürek ise esnaf bir babanın kızı olduğunu, bu yüzden ufak yaşlardan ticarete yakın olduğunu ifade etti. Hedefinin her zaman okumak olduğunu, ancak kendisinin de genç yaşta evlendiğine değinen Özyürek, çeyizindeki dikiş makinesiyle dışarıya çeyizlik ürünler yaparak iş hayatına başladığını anlattı. Oğlunun sünnetinde toplanan altınlarla yurtdışından makine getirttiğini ve ev ekonomisine katkıda bulunmaya başladığını söyleyen Özyürek şunları kaydetti: "Katıldığım bir girişimcilik kursu sonucunda 30 kadın bir iş hanı tutarak ayrı ayrı atölye açtık. Bir işe girerken sermaye çok önemli. ya eşiniz destek olacak, ya da kredi çekeceksiniz. Birçok kadını becerisi, bilgisi olmasına rağmen sermayesi yok. Süre içerisinde birçok kadın esnafımız borçlarından dolayı atölyesini kapadı. Ben eşimin maddi ve manevi desteğiyle işimi ilerlettim. Ürettiklerimizi satmak için dönemin valisi Oğuz Kaan Köksal'dan yardım istedik. İş yapmak değil, pazar bulmak önemlidir. Bize önderlik etmeleri sonucu Bursa Esnaf Kadınlar Derneği'ni kurduk. Şimdi kadınların emeklerinin heba olmaması için projeler üretiyoruz. Kadınlarımızın güçlü olmasını ve üretken olmasını istiyoruz."

Düğün Parası Sermayesi Oldu

İş kadını Serap Sayar da Çanakkale'de 'çocuğumuz memur olsun' diyen bir ailede büyüdüğünü, Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun olduğunu belirtti. Öğretimi sonunda ilgisini çeken tekstile yöneldiğini ifade eden Sayar, "Evlendikten sonra eşimle birlikte iş kurmaya karar verdik. 96 yılında batmış olan bir tekstil fabrikasını, düğünümüzde toplanan altınlara ve arabamızı satarak satın aldık. Tek hedefimiz başarmaktı ve eşimle beraber 24 saat duraksız çalıştık. Ben gündüzleri müşterilerle ilgilenirken, eşim geceleri eski makineleri tamir ediyordu. 6 yılın sonunda fabrikayı dünya markalarına iş yapar hale getirdik. Eski fabrikayı şimdi 5 bin metrekarelik kapalı alanda yeni bir fabrikaya dönüştürdük. Biz kadınlar işimizi, evimizi, çocuğumuzu çok iyi organize ediyoruz. Her sıkıntıyı rahatlıkla çözebilir. Yeter ki kadınlar istesin. Kadınlar KOSGEB'in imkanlarından da faydalanabilir. Eğer fikrinizin ayağı yere basıyorsa, kazanç ve farklılık taşıyorsa KOSGEB, 20 günlük eğitimin sonunda 27 bin TL hibe veriyor, 70 bin TL sıfır faizli kredi kullandırıyor. Tek şartı fikrinizin olması ve ayağının yere basmasıdır." dedi.

Girişim Haber olarak kadın girişimcilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Cihan Haber ajansı kaynaklı haberimizi girişimci kadınlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 7.247 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Kadın Girişimci
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor