Nihat Ergün: KOBİ Destekleri 2013'te de Devam Edecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ödeme bekleyen 16 bin KOBİ'ye yılbaşına kadar 104 milyon lira destek sağlanacağını ve Kobi desteklerinin 2013'te de devam edeceğini açıkladı. Ergün, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, KOBİ'lere yönelik yeni yıl müjdesi vererek, destek bekleyen 16 bin civarında KOBİ'ye 2012 yılı sonu itibariyle 104 milyon liralık ödeme yapılacağını açıkladı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ödeme bekleyen 16 bin KOBİ'ye yılbaşına kadar 104 milyon lira destek sağlanacağını ve Kobi desteklerinin 2013'te de devam edeceğini açıkladı.

Ergün, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, KOBİ'lere yönelik yeni yıl müjdesi vererek, destek bekleyen 16 bin civarında KOBİ'ye 2012 yılı sonu itibariyle 104 milyon liralık ödeme yapılacağını açıkladı.

Ar-Ge desteği, genel destek programı, girişimcilik desteği, işbirliği-güçbirliği desteğinden, proje desteğinden yararlanmayı bekleyen 16 bin işletme olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

"16 bin işletmemiz, yıl bitiyor, bu desteği hak ettik ama yararlanabilir miyiz, bütçe imkanları bize elverecek mi diye bir beklenti içindeydiler. Onların beklentisi dün akşam itibariyle gerçekleşmiş oldu. Maliye Bakanlığımız da yedek ödenekten bu destekler için bize ayrıca para aktarmış oldu.

Yani, yarından itibaren arkadaşlarımız, bu 16 bin işletme bu desteklerini alabilecekler, bu destekler için kaynak oluşturulmuş oldu, arkadaşlarımız için hayırlı olsun. Bunlar, 2012'nin son ikinci yarısında başvuran ve hak kazanan, desteğe hak kazanan işletmelerimizde bu 16 bin işletme yılbaşı gelmeden desteklerine kavuşmuş olacaklar."

Destekler 2013'te de Devam Edecek

Bakan Ergün, 2013 yılında da KOBİ'ler için desteklerin devam edeceğini belirterek, şunları ifade etti:

"Belki KOBİ'ler için finansmanla ilgili bazı destek modellerini de geliştirme imkanımız olabilir. Çünkü, 2013;te ekonominin ihracat odaklı büyümesinin yanına biraz da iç pazarı da genişleten, iç pazarda hareketlenmeleri sağlayan bazı destek mekanizmalarını getirmemiz mümkün olacaktır.

Onun için KOBİ'ler için 2013 yılında da yeni destek mekanizmaları, özellikle kredi faiz desteği gibi birtakım mekanizmalarla çok sayıda KOBİ'ye destek verme imkanımız olacak. Önümüzdeki yıl için bizim yaklaşık 500 milyonluk bir bütçemiz var. KOSGEB'te, bu 500 milyonluk bütçeyi KOBİ desteklerine harcıyoruz ama paraya, ilave kaynağa ihtiyacımız olduğunda ilave kaynak için de tabii ki Hazineyle, Maliyeyle birlikte çalışıyoruz. Eğer ilave kaynak imkanı olursa onları da arkadaşlarımıza aktarıyoruz."

Teşvikle Birlikte 26 Milyar Liralık Bir Yatırım Söz Konusu Olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketinin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 6 aylık dönemde organize sanayi bölgelerine 2 bin 105 işletmenin yatırım talebinde bulunduğunu belirterek, ''Bunlar 84 bin kişilik istihdam sağlayacak. Teşvikle birlikte 26 milyar liralık bir yatırım söz konusu olacak.'' dedi.

Bugün Çin'den uzaya fırlatılacak olan GÖKTÜRK 2 uydusuyla ilgili bilgi veren Ergün, Göktürk-2 uydusunda yüzde 80-85'ler oranında bir yerlilik olduğunu, Türkiye'nin artık uydu yapımında önemli bir yetkinlik kazandığını kaydetti.

Ergün, GÖKTÜRK 2 uydusunun ömrünün 5 yıl, çözünürlüğünün 2,5 metre olduğunu, bundan sonra fırlatılacak uydunun 1 metrenin altında bir çözünürlüğe sahip olacağını belirterek, "Hatta bu zaman içerisinde 20 santime kadar düşecek, yani 20 santimetreye kadar olan alandaki görüntüleri net bir şekilde alma imkanına sahip olacağı bir teknolojiye doğru sizi götürüyor." dedi. Göktürk 2 uydusuyla dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğine işaret eden Ergün, uydunun aynı zamanda keşif ve gözetleme faaliyeti için de kullanılabileceğini bildirdi.

Nihat Ergün, şöyle devam etti: "Aynı zamanda çevre ve şehircilik için kullanılabilecek, yani gecekondulaşma var mı? Çünkü sürekli görüntü alacaksınız, bir yerdeki gecekondulaşmayı göreceksiniz. Ormanlar azalıyor mu, artıyor mu, orman yangını nerede mesela, boyutları nelerdir? Sürekli fotoğraf çekeceği için size o bölgelerden, denizler kirlenmiş mi mesela, kıyılarda dolgu yapılıyor mu, denizler aşırı derecede dolduruluyor mu bütün bunları görme imkanına sahip olacaksınız. İşte bir yerde afet oldu, deprem oldu, boyutu nedir, tahribatın boyutu nedir, bunu hemen görme imkanına sahip olacağız.

Heyelan var, sel felaketi var bir yerde, yani bütün bu felaketleri izleme, tabii ki buna göre de önlemler geliştirme imkanına sahip olabileceksiniz, bunları da başkalarının görüntüleriyle değil, kendi görüntülerinizle gerçekleştireceksiniz. Haritalar, daha nitelikli 3 boyutlu haritalar çıkarma, ülkenizin 3 boyutlu haritalarını kendiniz çıkartacaksınız, değişik alanlardan görüntüler alarak bunu yapma imkanına sahip olacaksınız. Tabii ki istihbarat amaçlı görüntüler de elde edeceksiniz."

Teşvik Paketinin 6 Aylık Sonuçları

Bakan Ergün, yeni teşvik paketinin sonuçlarına ilişkin de bilgi verdi. Organize sanayi bölgelerinde ciddi yatırım hareketliliği olduğuna işaret eden Ergün, 6 ayda 2 bin 105 işletmenin yatırım için talepte bulunduğunu, bununla da 84 bin istihdam sağlanacağını kaydetti.

Ergün, "Teşvik paketi açıklandıktan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki organize sanayi bölgelerinde, yani 6. bölge dediğimiz bölgelerde organize sanayi bölgelerinde 980 işletme için tahsis yapılmış. Doğu Anadolu'da 377 işletme, İç Anadolu'da 347 işletme, buralar yoğun teşvik bölgeleri, en çok Güneydoğu'da. Karadeniz'de 180 işletme, Ege'de 158, Marmara'da organize sanayi bölgelerinde 43, Akdeniz'de 20 işletme organize sanayi bölgelerine gelmiş. Bu da toplam 2 bin 105 işletme ediyor ve 84 bin kişilik istihdam oluşacak bu bölgelerde. Yani son 6 ay içerisinde ortaya çıkan tablo." değerlendirmesinde bulundu.

Toplamda bu organize sanayi bölgelerinde 26 milyar liralık bir yatırımın söz konusu olacağını dile getiren Ergün, bunun 10 milyar liralık yatırımının Güneydoğu'da, 6 milyar liralık yatırımın Akdeniz'de, 5 milyar liralık yatırımın İç Anadolu'da, 2 milyar liralık yatırımın Doğu Anadolu'da olduğunu belirtti.

Nihat Ergün, "Gerçekten teşvik sisteminin organize sanayi bölgelerine olan yatırım taleplerini ciddi manada artırdığını görüyoruz. Demek ki sistem işe yaramış, son 6 ay içerisinde organize sanayi bölgelerine bu boyutlarda yatırım geldiğine göre teşvik sisteminin önemli bir işlev gördüğünü ve yatırıma döndüğünü söyleyebiliriz." dedi.

Yirmidort.tv kaynaklı haberimizi KOBİ sahibi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor