Türk İş Adamlarına Güney Afrika'dan Yatırım Daveti Geldi!

Afrika’ya giden çok sayıda Türk iş adamı, 200 Güney Afrikalı yatırımcı ile bir araya geldi. İş Forumu'nda Türk iş adamlarına, yatırımcılarına yatırım daveti geldi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Güney Afrika’nın yatırımcı için fırsatlar ülkesi olduğunu ve Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini söyledi. Meral’e göre, 50 milyon nüfuslu bu ülkeyle savunma ve otomotiv yan sanayiinde ticari ilişkiler geliştirilebilir. Gıda sanayii, paketleme ambalajlama ve eğitim konusunda da yatırımcıya ihtiyaç var. Rızanur Meral, ayrıca Türklerin eğitim konusundaki faaliyetlerinin de takdir edildiğini belirtti. Detaylar haberimizde..

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Güney Afrika’nın yatırımcı için fırsatlar ülkesi olduğunu ve Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini söyledi. Meral’e göre, 50 milyon nüfuslu bu ülkeyle savunma ve otomotiv yan sanayiinde ticari ilişkiler geliştirilebilir. Gıda sanayii, paketleme ambalajlama ve eğitim konusunda da yatırımcıya ihtiyaç var. Rızanur Meral, ayrıca Türklerin eğitim konusundaki faaliyetlerinin de takdir edildiğini belirtti.

Bu ülkede yatırım yapmak için zencilerle küçük ortaklıklar kurulması tavsiyesinde bulunan Meral, “Her yerde fırsat var. Takip ve odaklanmaya bakıyor. İlk bakışta konut pastasının mevcutların elinden alınması mümkün görünmüyor. Buraya gelinir ofis alınır, 1-1,5 yıl proje kovalanırsa iş alınır. Burada bir şirket kurmak lazım. Fırsatların olduğu bir ülke odaklanmaya değer.” diye konuştu.

Güney Afrikalı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde yüzde 25 oranında olan işsizliğin azaltılması için Türkiye’den destek istediklerini aktaran Meral, “Türkiye’den daha fazla yatırımcı çekmek istiyorlar. Turizm konusunda çift yönlü hareket bekliyorlar.” dedi. Johannesburg’da bir grup gazeteciye Güney Afrika ziyareti hakkında değerlendirmede bulunan TUSKON Başkanı Meral, güzel fırsatların olduğuna dikkat çekti. Güney Afrika’nın üzerinde durduğu meselenin madenlerin işletilmesi olduğunu belirten Meral, burada kömür madeni ile uğraşan iki Türk firmasının başarılı olduğunu aktardı.

Güney Afrika Ekonomik Kalkınma Bakanı Ebrahim Patel, Türkiye’nin fırsat olarak önlerinde durduğunu belirterek, ülke olarak önemli fırsatlar sunduklarını aktardı. Ülke olarak önemli kaynaklara sahip olduklarının altını çizen Patel, “Türk yatırımcılara yeni büyüme stratejimiz kapsamındaki sektörleri dikkatle incelemelerini tavsiye ediyorum. Madenlerin işlenmesi, ilaç ve otomotiv sektöründe yatırıma ihtiyaç var. Güneş ve rüzgâr enerjisini güçlü olarak üretmeyi planlıyoruz. Daha ucuz krediler sunabiliyoruz. Lütfen ülkemize gelin ve yatırım yapın. Önemli fırsatlar var.” çağrısında bulundu. Güney Afrika’nın 50 milyon nüfusu olduğunu aktaran Patel, önemli bir pazar olduklarına dikkat çekti. Ülke olarak Türk şirketleri için yatırım ve üretim üssü olabileceklerini ifade eden Patel, firmaların Güney Afrika’nın imkânlarından faydalanabileceği görüşünde.

Türkiye Yatırım Köprüsü

Güney Afrika Ekonomik Kalkınma Bakanı Patel, TUSKON ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’nda yatırım davetinde bulundu. Önceki gün düzenlenen toplantının açılışında konuşan Patel, 1994’ten sonra Güney Afrika’nın önemli adımlar attığını aktardı. Patel, “Büyüme oranlarımız hızlı bir şekilde arttı, son 15 yıl içerisinde ortalama yüzde 1,2 büyüdük. Kriz döneminde büyümemiz üç katına çıktı. Uzun vadeli piyasalara girmek isteyenler Güney Afrika’yı önemli fırsat görüyor. BMW yeni BMW3 serisinde ülkemizi üs seçti. Önemli fırsatlar teşkil ediyoruz. Büyüme potansiyelimiz görüldü. Yatırımlar da buna göre şekilleniyor. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimiz önemli. Dünyanın 17. büyük ekonomisi. 76 milyon nüfusa sahip önemli bir güç. Aslında biz bunu ticarette iki ülke olarak geliştiremedik. Türkiye’yi Asya ve Avrupa arasında köprü görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ticaret hacmini geliştirmeyi ve ticaretin kalitesini artırmayı hedeflediklerini aktaran Güney Afrika Ekonomik Kalkınma Bakanı Patel, Türkiye’ye ihracatın altın, krom ve kömür gibi ürünlerle sınırlı olduğuna dikkat çekti. Güney Afrika’nın ithalatının da Türkiye’den ağırlıklı olarak petrol yağı, motorlu araç aksamları, dokuma ürünleri, demir-çelik sektöründeki ürünler, çamaşır ve bulaşık makineleri olduğunu aktaran Patel, “Yeni büyüme stratejimiz var. Umuyoruz ki bu alandaki uzmanlık bizim gördüğümüz sonuçları da gösterir. Biz burada kalkınmanın, büyümenin temellerini atıyoruz. Sermayemiz, iş gücümüz var. Manganez, krom, demir cevheri gibi madenler altyapıların geliştirilmesi ile birlikte daha iyi çıkarılabilir. Türkiye, Güney Afrika ile daha çok etkileşim halinde olabilir. Türkiye ile iş yapmaya her zaman hazırız.” dedi.

Ticarette Hedef 10 Milyar Dolar

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticari ilişkilerin artırılması gerektiğini belirterek, hedefin 10 milyar dolar olduğunu bildirdi. Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacminin 8-9 yıl önce 410 milyon dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu rakamın 2,5 milyar dolar seviyesine çıktığını kaydetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’nda konuşan Çağlayan, iki ülkenin araçlarının dört teker değil iki teker üzerinde gittiğini aktardı. Çağlayan, “Araç Güney Afrika’nın tarafına yatmış. Onların bize ihracatı 2 milyar dolar. Bizim ihracatımız ise 500 milyon dolar. 1,5 milyar dolarlık bir açık var. Hem bu açığın kapatılması lazım hem de ticaretin karşılıklı olarak artırılması gerekiyor.” dedi. Türk işadamlarının Güney Afrika’da yatırımları olduğunu dile getiren Çağlayan, bunlara destek verilmesi gerektiğine işaret etti. Çağlayan, “Göçmen kuşları ürkütmeyin, onları kalıcı yapın. Onlara sahip çıkın.” uyarısında bulundu.

İşten haber kaynaklı haberimizi Global anlamda yatırımda bulunmak isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 4.120 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Ulusal, Yatırım
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorumlar

Metin
Metin
Başlıkta Günay olarak belirtilen yerde bir yazım hatası var sanırım.

İyi çalışmalar.
Girişim Haber
Girişim Haber
Merhaba Metin Bey,

Uyarınız için teşekkürler. Yazım hatasını düzelttik.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor