Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türk KOBİ'lerine Destek!

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, “2013′te Türk şirketlerin Ar-Ge projelerinde ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacağız” dedi. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, Avrupa Yatırım Bankası olarak 2013 yılında Türk şirketlerin ar-ge projelerine ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacaklarını söyledi. Terraillon, Eylül sonunda kredi sağladıkları Avrasya Tüneli Projesi’nin finansmanının bitmesini beklediklerini kaydetti. Bu projenin finansmanının hükümet için de önemli olduğunu belirten Terraillon, “Ondan sonra özellikle sağlık sektörüyle ilgili bazı yatırımlar yapacağız. Planlarımız arasında bu da var. Sonrasında da yeni bir projeye daha başlayacağız. Avrupa Yatırım Bankası olarak 2013′te Türk şirketlerin ar-ge projelerine ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacağız. Bunlar 2013′te en önemli gündem maddemiz olacak” dedi. Detaylar haberimizde..

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, “2013′te Türk şirketlerin Ar-Ge projelerinde ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacağız” dedi. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, Avrupa Yatırım Bankası olarak 2013 yılında Türk şirketlerin ar-ge projelerine ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacaklarını söyledi.

Terraillon, Eylül sonunda kredi sağladıkları Avrasya Tüneli Projesi’nin finansmanının bitmesini beklediklerini kaydetti. Bu projenin finansmanının hükümet için de önemli olduğunu belirten Terraillon, “Ondan sonra özellikle sağlık sektörüyle ilgili bazı yatırımlar yapacağız. Planlarımız arasında bu da var. Sonrasında da yeni bir projeye daha başlayacağız. Avrupa Yatırım Bankası olarak 2013′te Türk şirketlerin ar-ge projelerine ve inovasyon yatırımlarında yeni bir açılım sağlayacağız. Bunlar 2013′te en önemli gündem maddemiz olacak” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) uzun süreli kredi veren bir bankası olduklarını ve finansmanlarının AB’nin 27 üyesinden sağlandığı bilgisini veren Terraillon, AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’yi kalkındırmak ve yardımcı olmak için burada bulunduklarını aktararak, 40 yıldan fazla bir süredir Türkiye’de bulunduklarını ifade etti.

Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları

Avrupa Yatırım Bankası tarafından 2005 yılında Türkiye için ayrılan yıllık kredi bütçesi 300 milyon euro iken, bu rakamın şu anda 2 milyar euroya çıktığını aktaran Terraillon, 2010 yılında başlattıkları “Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları” adlı programlarından bahsetti. Bu proje ile amaçlarının Türkiye’nin az gelişmiş bölgelerini kalkındırmak olduğunu vurgulayan Terraillon, 500 milyon euroluk kredinin 250 milyon eurosunu Vakıfbank, Halkbank, Denizbank, Akbank ve Yapı Kredi aracılığı ile dağıttıklarını aktardı.

2010′da ve 2011′de söz konusu programa talebin yüksek olduğunu bildiren Terraillon, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu programa özellikle Gaziantep, Urfa, Mardin, Samsun, Malatya gibi sanayileşmiş şehirlerde talep daha fazlaydı. Krediye her sektörden rağbet vardı. Otellerden dolayı hizmet sektörü de rağbet gösteriyordu, tarım da, endüstrileşme aşamasında olan şirketler de başvuruda bulunuyordu bu programa. Bu program kapsamında oluşturduğumuz 500 milyon euroluk kredi hacminin yüzde 75′i kullanılmış durumda ve bu çok iyi bir rakam. Ekimde bu proje tamamlanacak ve sonuçlarından çok memnunuz. Sonrasında farklı projelere başlayacağız.”

Çalışan Sayısı En Az 25 Olmalı

Söz konusu krediye başvuru koşulları hakkında da bilgi veren Terraillon, başvuruda bulunacak KOBİ’lerin 25′ten daha az çalışana sahip olmaları gerektiğini söyledi. Krediyi büyük şirketlere vermediklerini vurgulayan Terraillon, “Bu programla KOBİ’leri kalkındırmayı amaçlıyoruz. Bir de bu KOBİ’lerin 5 milyon avrodan daha az bütçesi olması gerekiyor. Krediyi verirken herhangi bir sektör ayrımımız yok” ifadelerini kullandı. Türkiye için ayırdıkları yıllık 2 milyar avroluk kredi bütçesini 3 gruba verdiklerini bildiren Terraillon, kredinin bir bölümünü kamuya, bir bölümünü bankacılar aracılığı ile KOBİ’lere, diğer bölümünü ise kamu yararına proje yapan özel sektöre verdiklerini aktardı.

Türkiye Yabancı Yatırım Çekiyor

Türkiye ekonomisinin şimdilik çok iyi göründüğünü belirten Terraillon, “İşsizlik rakamları çok olumlu. Türkiye ekonomisi yabancı yatırımları çekiyor. Bu rakamlar Avrupa ile kıyasladığımızda çok iyi. Keza enflasyon kontrol altında. Ama bu durum önümüzdeki 6 ay boyunca sürdürülebilir mi, ben bundan emin değilim. Çünkü Suriye ve Irak gibi politik meseleler var.” ifadelerini kullandı.

475 Milyon Euro'luk Finansman Paketi İmzalandı

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’ye 475 milyon euroluk finansman desteği sağladı. Avrupa Yatırım Bankası ile 4 kamu bankası arasında imzalanan finansman paketi anlaşmasıyla sağlanan 475 milyon euroluk kredinin, 325 milyon euroluk kısmı reel sektör yatırımlarına, 150 milyon euroluk kısmı ise altyapı yatırımlarının finansmanı amacıyla kullandırılacak.

Krediye ilişkin anlaşma, Avrupa Yatırım  Bankası Başkan Yardımcısı Van Ballekom, Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İlbank Genel Müdürü Ahmet Candan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Fevzi Onat tarafından imzalandı. Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş, Avrupa Yatırım Bankası’nın, Türkiye’ye son 10 yıllık süreçte sadece Hazine garantili 16 milyar Euro’dan fazla finansman sağladığını anlattı. Dağdaş, bunun 10 milyar Euro’sunun kamu projelerine aktarıldığını kaydetti. İller Bankası Genel Müdürü Ahmet Candan da “Kentsel altyapı projelerine yönelik kredi, bankamızın çevre ve sürdürülebilir kentleşmeye verdiği önemin göstergesidir” dedi. Avrupa Yatırım Bankası Yardımcısı Ballekom da “150 milyon euro, su, atıksu ve katı atık yatırımlarının finansmanına yönelik. Bu, Türkiye’nin AB çevre standartlarına uyumunun daha da ileri taşınmasında önemli araç olacak” dedi.

Avrupa Yatırım Bankası hakkında bilgi için Avrupa Bilrliği Bakanlığı ilgili sayfasını inceleyebilir, www.eib.org adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca bankaların Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı kredi sayfalarını ve diğer faydalı sayfaları sizin için derledik;

Dünya Gazetesi'nin haberinden faydalanarak hazırladığımız bu haberimizi kobi yöneticileri başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor