İthalatına Kızdı, Yerlisini Üretti, Artık İhracatını Yapıyor!

Asansör firması sahibi Çetin Keskin, 680 milyon dolarlık yürüyen merdiven ithalatına kızınca yerli yürüyen merdivenin farikasını kurdu. Şuan ürettikleri merdivenleri 32 ülkeye ihrac etmeyi hedefliyor. Detaylar haberimizde..

Asansör firması sahibi Çetin Keskin, 680 milyon dolarlık yürüyen merdiven ithalatına kızınca yerli yürüyen merdivenin farikasını kurdu. Şuan ürettikleri merdivenleri 32 ülkeye ihrac ediyor. Antalya’da faaliyet gösteren asansör firmasının sahibi Çetin Keskin, geçen yıl yapılan 680 milyon dolarlık yürüyen merdiven ithalatına kızarak yürüyen merdiven farikası kurdu. 

51 yaşındaki Keskin, “Bu rakamı ne kadar azaltabilirsem ülkeme o kadar fazla katkım olur düşüncesiyle bu işe giriştim.” dedi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 17 yıldır faaliyet gösteren asansör firması AKE, yürüyen merdiven üretimine başladı. Ürettikleri yürüyen merdivenlerin başta alışveriş merkezleri ve iş merkezleri olmak üzere her alanda kullanıldığını söyleyen firma sahibi Çetin Keskin, son olarak üst geçitlerde kullanılan yürüyen merdivenleri, ithalatın önüne geçebilmek için üretmeye başladıklarını söyledi. 2007 yılında Çinli bir firmanın Türkiye’deki bayisi olduklarını anlatan Çetin Keskin, Antalya’da da bu işin ilk uygulamalarını yaptıklarını ve yaptıkları işin doğru olduğunu gördükten sonra üretim kararı aldıklarını aktardı.

OSB’de 13 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu fabrikada 60 personelin üretim bandında çalıştığını kaydeden Çetin Keskin, Türkiye’ye katma değer sağlamak amacıyla giriştikleri yerli yürüyen merdiven üretiminde ihracat yapar konuma gelmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin bir kuruşunun bile yurt dışına gitmesini istemediğini vurgulayan Çetin Keskin, şöyle konuştu:

“Avrupa’da çok ülke gezdim. Bizim onlardan hiçbir farkımız olmadığını gördüm. 2011 yılında oğlumun üniversiteyi bitirmesiyle bu işi yapmaya karar verdik. Daha önce yurt dışı bağlantılı çalıştığımız firmanın projesini satın aldık. 2011 yılı kasım ayında ‘bu işi yaparız’ dedik ve 2012 yılında temel attık. Nisan ayı itibariyle de yerli yürüyen merdiven üretimine başladık.”

Hedef İthalatın Önünü Kesmek

Yürüyen merdivenlerin basamak, el tutamağı ve motoru dışında kalan aksamlarının tamamını kendilerinin ürettiğini ifade eden Keskin, “Geçen yıl sadece normal ve engelli olmak üzere asansör üretiminden 26 milyon TL ciro yaptık. Bunun yaklaşık 7 milyon eurosunu ithalat oluşturdu. Bu yıl ciroyu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl gümrük girişine baktığımızda Türkiye’ye 1180 yürüyen merdiven ithalatı yapılmış. Bu yaklaşık 680 milyon dolara denk geliyor. İthalatın önünü ne kadar kesebilirsem o kadar mutlu olurum. Onun yanında, ne kadar ihracat yapabilirsem ülkeme o kadar gelir sağlarım diye düşünüyorum. Bu nedenle bu işe giriştik.” diye konuştu.

32 Ülkeye İhracat Yapıyorlar

Yapılan fizibilite raporları doğrultusunda yıllık, her biri 50 bin dolara satılan 300 yürüyen merdiven üretmeyi hedeflediklerini belirten Çetin Keskin, “Bunu büyütmek talebe göre değişebilir. Türkiye’de potansiyel olduğunu düşünüyorum. 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bundan sonraki amacımız da ilk aşamada yürüyen merdiven ithalatının önünü kesmektir” dedi.

Firmanın Yürüyen Merdiven Bölümü Yöneticisi Serdar Güvenç ise bir yürüyen merdivenin kesim, yan duvar, birleştirme, koruma sacı kaynağı, konsol deliklerinin açılması, boya, basamak raylarının montajı, son montaj ve test aşamasının ardından ortaya çıktığını anlattı.

Girişim Hikayesinin Kilometre Taşları

1995: Girişimci Çetin Keskin tarafından asansör firmalarına malzeme teminini kolaylaştırmak amacıyla kuruldu.

2000: Müşteri taleplerini daha iyi karşılayabilmek için Akdeniz Yeni Sanayi Sitesinde elektro statik boya atölyesi kuruldu.

2002: Antalya Organize Sanayi Bölgesinde 6000 m² kapalı, 4000 m² açık alan olmak üzere 10.000 m² lik fabrika inşaatına başlanarak ilk sanayi yatırımı gerçekleşti

2003: amamlanan fabrikada asansör kabin ve yarı otomatik kapı üretimine başlandı.

2004: Alman OSMA AUFZÜGE firması ile yapılan lisans anlaşması ile asansör, tam otomatik kat ve kabin kapısı üretimini yapan ilk firma oldu.

2005: Engelli asansör çözümlerinde dünyanın lider firması olan Alman HIRO LIFT firmasının Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğini üstlendi.

2006: Japon FUJITEC firmasının Türkiye temsilciliğini üstlenerek yürüyen merdiven ve yürüyen bant montajına başlandı.

2007: Asansör, yürüyen merdiven ve engelli asansör sistemleri üretimine başlandı.

2008: Fabrika kullanım alanına 5000 m² ’lik ilave yapılarak üretim kapasitesi arttırıldı.

2009: Ant-Ray projesi ile birlikte, Metro ulaşım yapılarında asansör ve yürüyen merdivenleri ile yerini almaya başladı.

2010: Yeni çözümler üretmek için AR-GE yatırımları arttırılarak, dikey tip platform ve engelliler için havuza inebilen platformlar tasarlanarak üretime başlandı.

2011: AKE, asansör ve yürüyen merdiven sektörüne hazır, yetişmiş eleman kazandırmak amacıyla kendi içinde ”AKEDEMİ” yi kurdu. Eğitimler “AKEDEMİ” çatısında verilmeye başlandı. Antalya Organize Sanayi Meslek Lisesi’ne “Asansör Sınıfı” açıldı.

2012: Yürüyen merdiven üretim hattı kurularak, % 100 Türk işçiliği ile yürüyen merdiven sistemleri üretimine başlandı.

2013: AKE İstanbul şubesi faaliyete geçti. AR-GE çalışmalarıyla engelli asansör sistemleri ürün yelpazesi geliştirildi, WLP serisi sistemlerin üretimine başlandı. Kuyu dipsiz asansör imalatına başlandı, özel bir tasarım olan AKEMYLIFT pazara sunuldu. Dünya pazarında bilinen Alman LIFTEQUIP markası ile anlaşma yapılarak, AKE-LIFTEQUIP markası ile Türkiye ve Ortadoğu pazarı için iş ortaklığı kurdu.

2014: 12 yıldır birlikte çalıştığı HIRO LIFT firması ile birlikte bir ilke daha imza attı. Düz merdivenlerde çalışan Platform Merdiven Asansörü AKE-HIRO 350 modeli artık AKE bünyesi altında üretilmeye başlandı.

Girişimci İş Adamı Çetin Keskin'in firması Ake'yi ve tüm ürünlerini www.ake.com.tr web adresinden inceleyebilirsiniz. Haberimizi; ithalatı yoğun olan sektörlerimizde faal olan girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Not: Yayınladığımız bu makale 2012 yılına ait olup içerdiği bilgiler ve veriler yayınlandığı tarih itibariyle geçerlidir. Güncel bilgiler ve veriler için lütfen yukarıdaki linki ziyaret ediniz.

Bu içeriği 17.052 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor