Güler Sabancı'ya Avusturya'dan Ödül

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Avusturyalı ünlü ekonomist Joseph A. Schumpeter anısına 1991'den bu yana verilen Schumpeter Ödülü'nü aldı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Avusturyalı ünlü ekonomist Joseph A. Schumpeter anısına 1991'den bu yana verilen Schumpeter Ödülü'nü aldı. 

Yeniköy'deki Avusturya Konsolosluğu'nda gerçekleştirilen törende Sabancı'ya, ödülü Viyana Belediye Başkanı Dr. Michael Haupl takdim etti.

Törende konuşan Sabancı, son derece prestijli olan Schumpeter Ödülü'ne layık görüldüğü için gururlu olduğunu ifade ederek, ''Schumpeter'in yaratıcı teorisi, sürdürülebilir büyümenin özüdür. İnovasyon ve ilgili stratejiler ekonomiyi kritik yöntemlerle şekillendirir. İnovasyona bağlı büyüme ve girişimcilik, değer ve zenginlik yaratmak için her zaman anahtar olmuştur. Bunu ve getirdiği yükümlülükleri anlamak, içinde bulunduğumuz küresel iş dünyasında hayati önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Kariyerine 33 yıl önce başladığını, Sabancı Topluluğu'nun her seviyesinde çalıştığını hatırlatan Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bana ve ekibime birçok fırsat verildi ve güven duyuldu. Beraber çalışarak çok başarılı ortaklıklar kurduk, yeni iş fırsatları, küresel markalar yarattık ve şirketimizi 'Türkiye'nin Sabancısı'nı, bulunduğu seçkin yere getirmeyi başardık. Büyümemizin sürdürülebilirliği için sürekli ilerleyerek iş mükemmelliğine, inovatif fikirlere ve organizasyonda gereken iklimi yaratmanın gerekliliğine inandık. İş ortamında böyle bir atmosferi yaratmak için inovatif liderlik de bir gerekliliktir. Bundan dolayı, bu ödülü ekibimdeki inovatif liderlerin tümü adına alıyorum.''

Serbest piyasa ekonomisinin girişimciliğin yeşermesi için bir gereklilik olduğunu belirten Sabancı, ''Türkiye'nin politik ve ekonomik iklimi, aileme ve şirketimize gelişme olanakları sunmuştur'' dedi.

''SCHUMPETER SOCIETY ÇALIŞMALARIMIZI TAKDİR ETTİĞİ İÇİN GURURLUYUM''

Güler Sabancı, Schumpeter Society'nin, çalışmalarını takdir ettiği için gururlu olduğunu dile getirerek, ''Bu ödül, inovatif girişimciliğe olan inanç ve bağlılığımızı artıracaktır. İş hayatım boyunca öğrendiğim şeylerden en önemlisi şudur; inovasyon ve girişimciliğe giden yolda başarılı olduysam, bu sadece benim değil, ailemin, ekibimin ve iş arkadaşlarımın ve tabii ki Verbund gibi şirketlerle yaptığımız değerli ortaklıkların sayesindedir'' şeklinde konuştu.

EnerjiSA'yı 1994 yılında ekibinin girişimleri ve yönetim kurulunun desteğiyle kurduklarını, bir Avusturya şirketi olan Verbund'la olan ortaklıklarının, Türkiye'deki başarılı ortaklıklarının ve büyümekte olan markalarının güzel bir örneği olduğunu belirten Sabancı, ortaklarıyla birlikte takım halinde, parçalarından daha güçlü bir değer yaratmaya devam ettiklerini, bu nedenle bu ödülü Sabancı Holding'deki tüm çalışma arkadaşları ve yönetim ekibi adına kabul ettiğini söyledi.

2002'de İtalya tarafından nişan verilen Güler Sabancı'ya 2007 yılında Türkiye–Belçika ekonomik ilişkilerine yapmış olduğu katkılardan dolayı Belçika Senatosu Başkanı Armand de Decker tarafından, ''II. Leopold Commander Nişanı'' verilmişti. 2009 yılında ise İspanya'nın en üst düzeydeki liyakat nişanı olan ''Encomienda De Numero Nişanı'', iki ülke ilişkilerine olan katkılarından ötürü, Kral I. Juan Carlos adına düzenlenen bir törenle İspanya Başbakan ikinci Yardımcısı Elena Salgado tarafından Sabancı'ya takdim edilmişti. 2010 Nisan ayında Avusturya'nın Ekonomi, Aile ve Gençlik Konularından Sorumlu Bakanı Reinhold Mitterlehner tarafından Avusturya'nın en üst düzey devlet nişanı olan ''Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich'', Haziran ayında da Fransız ''Legion d'Honneur'' Sabancı'ya verilmişti. Sabancı, ayrıca Raymond Georis Yenilikçi Filantropi Ödülü'nün sahibi.

''SABANCI HOLDİNG'İN SON YILLARDA GÖSTERMİŞ OLDUĞU MÜTHİŞ BÜYÜME...''

Avusturya eski Federal Şansölyesi ve Schumpeter Society Başkanı Dr. Franz Vranitzky de konuşmasında, ödülle ilgili bilgi verirken, ''Güler Sabancı gibi değerli bir isme bu ödülü vermek bir ayrıcalıktır'' dedi.

Viyana Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dieter Stiefel ise Shumpeter Ödülü'nün inovasyon için verildiğini, bu terimin son yıllarda muğlak bir anlam aldığını, ancak Joseph A. Schumpeter için içeriğin çok açık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''3 ana noktası var;yeni üretim metodları ve yönetim tarzları, pazara yeni bir ürün veya farklı kaliteli bir ürün sunmak, yeni pazarlara girmek. İlk noktaya bakarsak, Güler Sabancı işletme mezunu, 50 binden fazla çalışanı ve 10 milyar avrodan fazla cirosu olan bir şirketin başında. Sabancı Topluluğu 5 ana iş koluna odaklanmış durumda. Bu zamanla geliştirildi ve çeşitleme prensipleri üzerine kuruldu. Yönetimin de modası vardır. 1980'lerden sonra, tek bir sektöre odaklanmak popüler hale geldi. Ancak Sabancı, risk dağıtma stratejisine bağlı kaldı ve çok başarılı oldu. Güler Sabancı için şirket yönetimi, çeşitliliği yönetmek, değişim yaratmak ve tüm iş alanlarında etkili olmak demektir. Bu da yaratıcılık gerektirir.''

Sabancı Holding'in, yüksek potansiyeli olan sektörlere yöneldiğini, Holding'in son yıllarda gösterdiği ''müthiş'' büyümenin, ürün inovasyonu, kalite ve verimlilikten kaynaklandığını ve bu sebepten dolayı da sürdürülebilir hale geldiğini ifade eden Stiefel, Sabancı'nın sadece bölgesel değil, aynı zamanda global bir oyuncu olduğunu, bunun sadece Batı'daki endüstriyel ülkeleri değil, Asya ve Ortadoğu'yu da kapsadığını belirtti.

Stiefel, ''Güler Sabancı kendini bir Avrupa vatandaşı olarak görüyor ve Türkiye'nin AB üyeliğini sadece Türkiye için değil, AB için de gerekli ve faydalı görüyor. Schumpeter ismi, sadece girişimci atılımlar değil, sosyal sorumluluk anlamına da gelir. Güler Sabancı, girişimcinin bu imajına tam anlamıyla uyuyor. İş dünyasındaki başarılarını bilim, kamusal ve sanat alanlarındaki çalışmalarıyla destekliyor. Güler Sabancı'ya Schumpeter Ödülü'nü vermek, bizim için bir gurur kaynağıdır'' diye konuştu.

Törene, Avusturya Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Avusturya Başkonsolosu Paul Jenewein, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Verbund Üst Yöneticisi (CEO) Wolfgang Anzengruber, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ile iş dünyasından çok sayıda katıldı.

SCHUMPETER ÖDÜLÜ

Verilen bilgiye göre, Viyana merkezli Schumpeter Society tarafından politika, ekonomi ve iş dünyasına yönelik olarak her yıl verilen Schumpeter Ödülü, kendi alanlarında inovasyon yaratmış, yeni ve ilerici projelere imza atmış isimlere veriliyor.

Schumpeter Society, Güler Sabancı'nın yenilikçi girişimci ve iş lideri rolünün ödülün ruhuyla örtüşmesinin bu kararda etkili olduğunu açıklamıştı.

1991 yılından bu yana Schumpeter Ödülü alanlar arasında eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, ünlü medya patronu Ted Turner, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Eski Üyesi Günter Verheugen ve Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Jorma Ollila gibi isimler yer alıyor.

Gazeteport kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 5.134 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Uluslararası, Reel Sektör
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor