TÜGİAD: KOBİ Destek Sistemi Kurulmalı

TÜGİAD, KOBİ’lerin finansman desteğine dikkat çekerek, etkin bir KOBİ destek sistemi kurulması gerektiğini kaydetti. Kurulacak sistemle, genç nüfusun ve kadınların artan oranda iş gücü piyasasına girmesi için yeni iş imkanlarının yaratılmasında, KOBİ’lerin ve başarılı olacak yeni girişimlerin desteklenmesi öneriliyor.

TÜGİAD, KOBİ’lerin finansman desteğine dikkat çekerek, etkin bir KOBİ destek sistemi kurulması gerektiğini kaydetti. Kurulacak sistemle, genç nüfusun ve kadınların artan oranda iş gücü piyasasına girmesi için yeni iş imkanlarının yaratılmasında, KOBİ’lerin ve başarılı olacak yeni girişimlerin desteklenmesi öneriliyor.

Türkiye'nin ilk ulusal ve tek uluslararası nitelikli genç işadamları derneği olan ve bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlayan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), İstanbul Sanayi Odası (İSO) işbirliği ile “KOBİ Finansmanı: Engeller ve Yeni Çözümler” panelini düzenledi. Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Alanyalı ve İş ve Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı Dr. Rıza Kadılar yönderliğinde düzenlenen panelde amaçlanan; ekonominin can damarı olan KOBİ’lere finansman alanında farklı seçenekler sunarak destek olmak.

KOBİ’lerin finansman ihtiyacına dikkat çekilen ve konuya ilişkin önerilerin paylaşıldığı panelin açılışında konuşan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Coşkunkan, etkin bir KOBİ destek sisteminin kurulması gerektiğini ifade etti. Ülkemizde genç nüfusun ve kadınların artan oranda işgücü piyasasına girmesi, tarım sektöründe yaşanmakta olan daralmaya bağlı olarak ortaya çıkan işgücü arzı ve sanayi sektörünün yeniden yapılanması gibi gelişmelerin sanayi ve hizmet sektörlerinde önemli ölçüde yeni iş imkanı yaratılması ihtiyacı doğurduğunu belirten Coşkunkan şunları söyledi:

“Mevcut işletmelerin büyütülmesi ve başarılı olacak yeni girişimlerin oluşturulması gerekmektedir. Bunu sağlamak için etkin bir KOBİ destek sisteminin kurulmasına ihtiyaç duyulmakta ve verilen desteklerin ihracata, istihdama ve bölgesel kalkınmaya sağlayacağı katkının artırılması önem arz etmektedir. Yüksek vergi oranları ve girdi maliyetleri, teknoloji ve yenilikçilik düzeyinin düşük olması, finansmana erişimde yaşanan sorunlar, kalite bilincindeki eksiklik ve kamunun sağladığı hizmet ve desteklerin etkin olmayışı Türk sanayinin rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunlar, yapısal özellikleri nedeniyle KOBİ’lerde daha fazla hissedilmektedir. KOBİ’lerin, yapılarının küçük olması, bankacılık sisteminden de yeterince yararlanamamalarına neden oluyor. KOBİ destek sisteminin kurulması tüm bu sorunların çözümünde önemli olacaktır.”

KOBİ’lerin Borsaya Girme Maliyeti Yüzde 1’e Düşecek

TÜGİAD İş ve Strateji Geliştirme Komisyonu tarafından organize edilen ve Dr. Rıza Kadılar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İMKB Gelişen Piyasalar Direktörü Korhan Eryılmaz, Akbank Şirket Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Turhan Bulut ve ODE Yayılım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turhan birer konuşma yaptı. Borsaya açılmanın şirketler için çok önemli bir öz kaynak aracı olduğunu belirten İMKB Gelişen Piyasalar Direktörü Korhan Eryılmaz, şirketlerin borsaya girişlerinde çekingen davranmalarının en önemli nedenlerinin maliyet sıkıntısı ve bilgi eksikliği olduğunu kaydetti. Bilgi eksikliği için profesyonel borsa danışmanları ile çalıştıklarını anlatan Eryılmaz, maliyetlerin ise İMKB’deki KOBİ alt piyasasına girecek şirketler için çeşitli destek ve teşviklerle yaklaşık yüzde 20 olan maliyetlerin yüzde 4’e indirildiğini kaydetti. Eryılmaz, KOSGEB’in önümüzdeki haftalarda açıklayacağı yeni bir teşvikle bu oranın yüzde 1’e kadar düşürüleceğini ifade etti.

KOBİ’ler Bankalardan En Çok Finansman Danışmanlığı İstiyor 

Panelde KOBİ’lerin dış kaynak kullanımıyla ilgili bilgiler veren Akbank Şirket Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Turhan Bulut, 2009-2010 döneminde tüm kredilerin yüzde 33 büyürken, KOBİ kredilerinin yüzde 50 büyüdüğünü belirterek, 2010 sonunda KOBİ kredilerinin payının yüzde 24 olduğunu söyledi. Son yıllarda KOBİ’lerin bankalardan en önemli taleplerinin finansman danışmanlığı olduğunu belirten Bulut, hızlı ve kolay şekilde finansmana erişim, bürokrasinin azaltılması, ihtiyaçlarının anlaşılması, kendilerine özel ürünler sürdürülebilir finansman desteğinin de diğer talepler olduğunu kaydetti. Finansçıların da KOBİ’lerden bazı beklentileri olduğunu dile getiren Bulut, bunları, şeffaflık ve hesap verilebilirlik, şirket birleşmelerine olan talebin artması, sermaye yeterlilik rasyosunun belirli bir seviyede tutulması ve yeni pazarlara girişte istek olarak sıraladı.

“Girişim Sermeyesi ile Tanışınca İşadamı Gibi Düşünmeye Başladım” 

TÜGİAD onursal üyesi ve ODE Yayılım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turhan da KOBİ’lere önerilerde bulundu. “Özkaynakla büyümeye çalışmak süreci uzatıyor” diyen Turhan, “Meslek hayatım boyunca 11 kriz gördüm. 2001 krizine kadar yatırımlarımda sadece öz kaynak kullandım. Kredi kullanımıyla 2001 krizinde tanıştım. Kullandığım kredi ile krizde bile büyüdüm. Ben makine mühendisiyim. Ne zamanki girişim sermayesi ile tanıştım, o zaman mühendis gibi değil, gerçek bir işadamı gibi düşünmeye başladım. Tüm KOBİ’lere de girişim sermayesi ile tanışmalarını ve gerçek bir işadamı gibi hassasiyete kavuşmalarını tavsiye ederim” dedi. 

Sevgi ve Saygılarımızla

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 3.974 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Reel Sektör, Yatırım
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor