Az Elektrikle Çalışan Buzdolabına KOSGEB Desteği

12 voltluk elektrikle çalışan sisteme, Ağustos 2010'da patent alan Ceran, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı destekle seri üretime geçmeye hazırlanıyor. Geliştirdiği sistemi satın almak

Konya'da soğutma sistemleri tamirciliği yapan Muammer Ceran (48), buzdolabında elektrik sarfiyatını yüzde 77 oranında düşüren bir sistem geliştirdi.

12 voltluk elektrikle çalışan sisteme, Ağustos 2010'da patent alan Ceran, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı destekle seri üretime geçmeye hazırlanıyor. Geliştirdiği sistemi satın almak isteyen beyaz eşya şirketlerinin birbiriyle yarıştığını belirten Muammer Ceran, bürokratik işlemlerin yavaşlığının kendisini yorduğundan şikâyetçi.

Muammer Ceran, ilköğretim mezunu bir mucit. 12 yıldır Konya'da buzdolabı tamiri yaparak geçiniyor. Buzdolabını 12 voltluk elektrikle çalıştıran sistemi keşfeden Ceran, 3 yıl önce patent almak için başvurdu. Uzun uğraşlar sonucu Ağustos 2010'da patent almayı başaran Ceran, KOSGEB'den destek istedi. Sistemin bu kadar tasarruf sağladığına KOSGEB teknik elemanları inanmakta zorlandı. Uzun süren testler neticesinde Ceran'ın buluşunun 12 volt elektrik ile çalıştığına ikna olan yöneticiler, ürünün geliştirilmesi ve seri üretiminin yapılması için destek kararı verdi.

Muammer Ceran, 'Akceran' adı verdiği ürünlerinin seri üretimini yapmaya hazırlanıyor. Sistem sayesinde 100 liralık faturanın 23 liraya düşeceğini belirten Konyalı mucit, cihazın, elektriğin olmadığı yerlerde güneş enerjisiyle dahi çalışabileceğine dikkat çekti. Ceran, "A sınıfı dolaplar da dahil olmak üzere, bütün dolaplarda emsallerine göre yüzde 77 enerji tasarrufu sağlıyoruz. Eksi 24 dereceye kadar soğutma özelliği var. Bütün soğutma sistemlerine uygulanabilen bu sistemle yüzde 77 net tasarruf sağlandığı, Selçuk Üniversitesi ve KOSGEB aracılığıyla yapılan deneyler sonucunda ortaya çıktı. Bu sistem ülke genelindeki bütün dolaplara uygulandığı zaman 22 Hirfanlı Barajı'nın ürettiği enerji tasarrufu sağlayacağının hesabını da ODTÜ ve Selçuk Üniversitesi yaptı." diye konuştu.

Dünyada benzeri olmayan sistemi bürokratlara anlatabilmek için 3 yıl gayret ettiğini dile getiren Ceran, "Destek almak için kapısını çaldığım devlet görevlileri 'O kadar büyük beyaz eşya firması Ar-Ge çalışmaları yaptığı halde böylesine tasarruf sağlayan sistem geliştiremezken, sen bir tamirci olarak nasıl yaparsın? Mümkün değil.' dediler. Hatta sistemi uluslararası beyaz eşya şirketlerine satmam için aracılık teklif edenler bile oldu. Türkiye'nin de dünya çapında bir buluşu olsun diye satmadım. Üç yılda saçlarımı ağarttılar. Elimizde şu anda prototip olarak yapmış olduğumuz sanayi ve ev tipi 5 çeşit dolabımız var. Eğer devlet para aktarıp fabrika kurabilirsek günlük kapasitemizi 6 bin adet civarına çıkarabiliriz. 2 ayda seri üretime geçeriz." dedi.

Zaman kaynaklı bu haberimizi okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 7.286 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Bilişim / Teknoloji, Yeni Girişim, Mucit Girişimciler
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorumlar

mehmet korkmaz
mehmet korkmaz
işte bu yaparsın ama ilkokul mezunu ne anlar anlayışa bak yaw bravo size ayakta alkışlıyorum sizi son virajı almışsınız yelkenleriniz fora kim tutar sizi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor